main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 31 januari 2023 — 10:47

Debat over schadeafhandeling overstromingen Limburg: ‘Moeten tweede toeslagenaffaire voorkomen’

Uit een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer blijkt dat de door de overheid en verzekeraars vergoede schade voor de overstromingen in Limburg ruim 100 miljoen euro lager ligt dan in eerste instantie werd gedacht. “Er is dus ruimte om mensen te compenseren en daar gaan wij op aandringen”, zegt CDA-Tweede Kamerlid Raymond Knops. De Tweede Kamer debatteert morgen over deze schadeafhandeling. 

500 miljoen euro. Dat was volgens het kabinet afgelopen zomer het bedrag dat de overheid en verzekeraars betaalden voor de opgelopen schade in Limburg. Deze inschatting is inmiddels naar beneden bijgesteld, naar 383 miljoen euro. Verzekeraars hebben daarentegen dieper in de buidel moeten tasten. De eerste inschatting kwam uit op 160 miljoen euro, maar de daadwerkelijke uitbetaling was 211 miljoen euro.

Debat Tweede Kamer

Dat het door de overheid uitgekeerde bedrag lager uitpakt heeft ermee te maken dat de verantwoordelijke ministers nu een beter beeld hebben van de financiële gevolgen van de natuurramp. Dat stellen Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) in de brief aan de Tweede Kamer.

CDA-Kamerlid Raymond Knops zegt bij Goedemorgen Nederland dat hij het raar vindt dat de schadevergoeding veel lager is uitgepakt dan gedacht. “Meer dan 95 procent van de mensen is geholpen, maar er is nog steeds een aantal dat wacht op afdoening van de schade.”

Het debat wordt morgen gevoerd met de minister van Justitie en Veiligheid. Knops wil van Yeşilgöz weten hoe het staat met de schadeafhandeling en gaat “hopelijk breed gesteund door de Kamer” ook verder aandringen op de schadevergoeding. Omdat, zo zegt hij, “er ruimte is om mensen te compenseren”.

‘Tweede toeslagenaffaire voorkomen’

Dit staat nog los van de mensen die met restschade zitten. Dat is opgelopen schade die niet vergoed wordt door de verzekeraars of de overheid. “Dat kan in sommige gevallen 150.000 euro zijn. Dat zijn geen kleine bedragen die mensen zomaar ophoesten.” Daarom heeft de Kamer gezegd met deze situatie coulant om te willen gaan, weet Knops. “Ook omdat men deze schade niet heeft kunnen voorzien.”

Middels een motie van PvdA-Kamerlid Songül Mutluer werd het kabinet opgeroepen om ervoor te zorgen dat de Limburgers met restschade goed gecompenseerd worden. “Dit werd breed gesteund in de hele Kamer”, voegt de CDA’er eraan toe.

Knops benadrukt het belang dat deze mensen op een goede manier gecompenseerd worden. “Wij moeten voorkomen dat er een tweede toeslagenaffaire gaat komen”, legt hij uit. Als mensen met die enorme restschade zitten, dan “hebben zij hulp nodig van de overheid”. Knops zal dit punt ook meenemen in het debat.

Lees ook: 

Nederlanders slecht voorbereid op overstromingen: ‘Zorgelijk’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De problemen in de zorg stapelen zich op

Een groeiend personeelstekort, hoge werkdruk en een vergrijzende bevolking: de problemen voor de zorg stapelen zich op. Het hoofdlijnenakkoord biedt maar weinig duidelijkheid voor de sector. Voor welke uitdagingen komt beoogd minister van Volksgezondheid Fleur Agema straks te staan?

Daarover te gast bij WNL Haagse Lobby:

  • René Héman, voorzitter van artsenfederatie KNMG;
  • Marcel Canoy, hoogleraar gezondheidseconomie aan de VU en adviseur bij de ACM;
  • Anneke Westerlaken, voorzitter ActiZ: branchevereniging ouderenzorg.
Maandag om 20.30 uur

Het Misdaadbureau en NPO Radio 1 presenteren nieuwe podcast: De Diamantroof

Het is de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis: in 2005 gingen overvallers er op Schiphol vandoor met zakken vol diamanten ter waarde van bijna zeventig miljoen euro.

In een nieuwe podcast van Omroep WNL en NPO Radio 1 De Diamantroof, Het Misdaadbureau Extra doen hoofdrolspelers bijna twintig jaar later voor het eerst hun verhaal, waaronder een van de slachtoffers.

Luister nu naar de eerste drie afleveringen via je favoriete podcast-app.

Minder treinen op meerdere trajecten door kapotte sporen

Door defecten aan het spoor rijden er op meerdere trajecten minder treinen. Zo leidt een kapotte wissel ertoe dat er de rest van de dag…

Lees meer

Instroom van nieuwe asielzoekers is nu wat lager dan vorig jaar

Na een lange piek in het aantal asielaanvragen is het de laatste weken wat rustiger geworden. De instroom lag afgelopen week lager dan in dezelfde…

Lees meer

Meer loon voor medewerkers hbo

Werkenden in het hoger beroepsonderwijs (hbo) krijgen de komende tijd op verschillende tijdstippen meer loon. Per 1 juli gaat het salaris met 3 procent omhoog…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: problemen in de zorg stapelen zich op

Een groeiend personeelstekort, hoge werkdruk en een vergrijzende bevolking: de problemen voor de zorg stapelen zich op. Het hoofdlijnenakkoord biedt maar weinig duidelijkheid voor de…

Lees meer

VVD-prominent Tjibbe Joustra heeft moeite met nieuw kabinet en minister Faber: ‘LPF-gevoel bekruipt mij’

VVD-prominent Tjibbe Joustra heeft moeite met het nieuwe kabinet, Schoof I. De roerige weken in aanloop naar de bordesscène doen de oud-topambtenaar denken aan kabinet…

Lees meer

Podcast De Diamantroof: ‘Een verkeerde beweging en het is einde verhaal’

Bijna twintig jaar na de grootste roof uit de Nederlandse geschiedenis doen de hoofdrolspelers hun verhaal in de podcast De Diamantroof van Omroep WNL en…

Lees meer

Pensioenfonds ABP geeft financiële injectie om middenhuur te verduurzamen

In Den Haag wordt er nog altijd gesteggeld over de middenhuur. Pensioenfonds ABP wacht daar niet langer op, schrijft De Telegraaf. Het fonds komt met…

Lees meer