main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Het Misdaadbureau - 6 januari 2023 — 11:08

Bijna 60 procent van hulpverleners maakt elke maand agressie mee

92 procent van de hulpverleners maakte in 2022 agressie of geweld mee. Bijna 60 procent zelfs elke maand, elke week of dagelijks. Dat blijkt uit een peiling van beroepsorganisatie NU’91 in samenwerking met het NPO Radio 1-programma Het Misdaadbureau (Omroep WNL) onder zo’n duizend zorgmedewerkers. Opvallend is dat slechts 11 procent aangifte deed.

Hulpverleners krijgen niet alleen verwensingen en (doods)bedreigingen naar het hoofd geslingerd, ook slaan, schoppen, spugen, bijten en ongewenst en hinderlijk filmen met camera komt regelmatig voor. De agressie komt in de meeste gevallen voort uit psychiatrische stoornissen, maar zorgmedewerkers noemen daarna het vaakst als aanleiding: onenigheid over het behandelplan, het gebruik van drank en drugs, coronaregels en lange wachttijden. 1 op de 10 hulpverleners geeft aan dat complottheorieën aanleiding vormden voor agressie.

Uit een andere peiling, waarvan de uitkomsten exclusief met Het Misdaadbureau zijn gedeeld, blijkt ook hoe zeer hulpverleners doelwit zijn. Beroepsvereniging V&VN Ambulancezorg peilde onder honderden ambulancemedewerkers wat zij meemaakten. Daaruit blijkt dat ongeveer tweederde van de ambulancemedewerkers in 2022 met een of meer geweldsincidenten te maken had. Dit najaar kwam het zogenoemde taakstrafverbod – het wetsvoorstel om het opleggen van alleen een taakstraf te verbieden voor mensen die geweld plegen tegen hulpverleners – niet door de Eerste Kamer. Mischa Knol, voorzitter van V&VN Ambulancezorg, is daar teleurgesteld over en hoopt dat dit alsnog gebeurt. “Hogere straffen zijn nodig.”

‘Schokkend’

Voorzitter van NU’91 Stella Salden noemt de cijfers schokkend. “Bijna 80 procent van de zorgmedewerkers is het eens met de stelling dat agressie in 2022 is toegenomen en 95 procent vreest zelfs dat het de komende jaren nog erger zal worden. Het is de hoogste tijd dat er wordt ingegrepen. Buiten het feit dat er nu onveilige situaties zijn die zich herhalen, zijn er ook zorgprofessionals die hierdoor ziek thuis komen te zitten of het vak verlaten omdat ze zich niet meer veilig voelen in hun werkomgeving.”

Presentator en programmamaker Maaike Timmerman: “De cijfers zijn schokkend, maar de verhalen daarachter des te meer. Hulpverleners komen thuis met een gebroken kaak of met littekens voor het leven. Soms wordt er met hete vloeistof naar ze gegooid.” In een aantal gevallen (7 procent) zochten agressievelingen online, op sociale media, naar informatie om de zorgverlener daarmee – vaak dreigend – te confronteren of ze probeerden online contact te zoeken. “Die agressie kan je dus zelfs thuis nog bereiken.”

Alle verhalen, cijfers en achtergronden zijn vrijdagavond 6 januari tussen 19u en 20u te horen op NPO Radio 1 bij Het Misdaadbureau.

Ben jij slachtoffer geworden van woninginbraak, is je fiets gestolen, ervaar je overlast door drugsdealers of vraag je je af hoe brandstofdieven te werk gaan? Stuur jouw verhaal, tip of vraag in een audiobericht op WhatsApp naar de redactie van Het Misdaadbureau op 06 57 83 28 94. Wie weet wordt jouw vraag behandeld in de volgende uitzending.

Scan de QR-code om dit nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer