main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Goedemorgen Nederland - 29 december 2022 — 11:00

Helft minder jongeren naar Halt verwezen voor vuurwerkovertreding

In 2021 werden er 690 jongeren naar Halt verwezen vanwege een vuurwerkovertreding. Dat is een afname van 50 procent ten opzichte van vorig jaar. Het aantal jongeren dat dit jaar naar Halt werd verwezen vanwege een vuurwerkovertreding is sinds 2005 niet eerder zo laag geweest. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vanaf 2005 wordt bijgehouden hoeveel jongeren zijn doorverwezen naar Halt vanwege een vuurwerkovertreding. Dat aantal lang in het eerste jaar op 5080. Sindsdien werden dat er elk jaar steeds minder.

In 2020 en in 2021 was er een vuurwerkverbod, maar desondanks was het aantal jongeren dat werd door verwezen naar Halt in 2020 dubbel zo hoog als een jaar later. In 2020 nam dit aantal jongeren, in vergelijking tot 2019, juist met 17 procent toe. De meeste jongeren werden in 2021 naar Halt doorverwezen voor het hebben of afsteken van illegaal vuurwerk.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bron: CBS

In 2021 werden er 690 jongeren naar Halt verwezen vanwege een vuurwerkovertreding en daarvan ging het 680 keer om een jongen, vaak 14 of 15 jaar. Bij de totale groep Halt-jongeren was dit hetzelfde: ook dit waren voornamelijk jongens en 15-jarigen.

Daling jongeren naar Halt

Er is een algemene trend te zien in het aantal jongeren dat naar Halt wordt doorverwezen. In 2021 lag dat aantal ruim boven de tienduizend. Ten opzichte van een jaar eerder was dat zeker een kwart minder. Toen werden ruim dertienduizend jongeren doorwezen. Het jaar voor de uitbraak van het coronavirus (2019) ging het om een groep van boven de vijftienduizend jongeren.

Deze ontwikkeling hangt samen met de afname van jeugdcriminaliteit in Nederland. In het afgelopen decennium is het aantal van misdrijven verdachte jongeren (12 tot 18 jaar) afgenomen met 57 procent.

Bron: CBS

Steeds minder vaak ontvangt Halt jongeren vanwege een vuurwerkovertreding. Die groep daalde het hardst. De meeste jongeren kwam bij Halt terecht omdat zij zich schuldig maakten aan een vermogensmisdrijf, voornamelijk diefstal. Deze groep werd echter ook steeds kleiner. In 2021 was er een daling te zien van 35 procent ten opzichte van 2020. Vrijwel alle jeugddelicten daalden, behalve het aantal jongeren dat de leerplichtwet overtrad. Die nam met ruim 63 procent toe.

Bron: CBS

Misdaadbureau

Ben jij slachtoffer geworden van woninginbraak, is je fiets gestolen, ervaar je overlast door drugsdealers of vraag je je af hoe brandstofdieven te werk gaan: stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau.

Dit gloednieuwe actuele wekelijkse WNL-onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland is vrijdagavond 6 januari voor de eerste keer te horen, gepresenteerd door Maaike Timmerman. Onderdeel van het programma is ‘de Misdaadlijn’, waarin de onderzoeksredactie elke week een vraag beantwoordt die je via (audio)bericht kunt sturen naar 06 57832894.

Of scan de QR-code om dit nummer op te slaan:

Whatsapp WNL Misdaadlijn QR Code

LEES OOK: Grote zorgen om ontwikkeling zware jeugdcriminaliteit: steeds meer jongeren veroordeeld voor moord of doodslag

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: is vintage nog een koopje?

Kringloop- en tweedehandswinkels worden drukker bezocht dan ooit. Met name millennials zijn vaste klant, in de jacht op gewilde vintage items. Maar is het nog wel voordeliger?

Presentator Tanja Kok zoekt het uit in de wereld van de kringloop.

Podcast: defensieminister Ruben Brekelmans bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.
  • Minister van Defensie Ruben Brekelmans (VVD) over Nederlandse drones voor Oekraïne
  • Voormalig PvdA-politicus Rob Oudkerk maakt zich zorgen over fusiepartij GroenLinks/PvdA
  • NSC-Kamerlid Merlien Welzijn en Arno Visser van Bouwend Nederland over de wooncrisis
  • Amerika-correspondent Michiel Vos over de jonge jaren van Donald Trump

Luister nu de aflevering terug als podcast!

Veldkamp: EU legt Iran extra sancties op

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zijn maandag akkoord gegaan met extra sancties voor Iran. Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp had de sancties al aangekondigd…

Lees meer

Gelderse coalitie wil nu tempo maken met doortrekken A15 naar A12

Nu de Raad van State na een jarenlange juridische procedure toestemming heeft gegeven, moet de snelweg A15 “zo snel mogelijk” worden doorgetrokken naar de A12….

Lees meer

Verdachte moord Gino: jongen gedood om hem tot zwijgen te brengen

Donny M., verdacht van het ontvoeren, misbruiken en doden van de 9-jarige Gino van der Straeten, heeft maandag bij de rechtbank in Maastricht verklaard dat…

Lees meer

BBB: kabinetsstandpunt NAVO-toetreding Oekraïne ‘veel te voorbarig’

Het is “niet oké” om vooruit te lopen op een NAVO-lidmaatschap van Oekraïne, zegt Henk Vermeer, buitenlandwoordvoerder van BBB, in het radioprogramma Sven op 1….

Lees meer

Steeds meer Nederlanders doen het, is sparen op een buitenlandse rekening voordeliger?

Deze week maakt de Europese Centrale Bank (ECB) naar alle verwachting bekend dat de rentestand daalt met 0,25 procent. Dat betekent dat mogelijk nog meer…

Lees meer

Kun je nog wel koopjes vinden bij de kringloop? ‘Prijzen zijn omhooggegaan’

De tijd dat tweedehands een stoffig imago had, is al lang voorbij. Twintigers en dertigers struinen kringloopwinkels, vintage markten en platenzaken massaal af in de…

Lees meer