main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media)
27 december 2022 — 16:30

Uslu komt met wet om onmisbare Nederlandse kunst te behouden

Nederlandse kunst die zo waardevol is dat deze behouden moet blijven voor Nederland mag in de toekomst niet zonder meer aan het buitenland worden verkocht. Staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) gaat strengere regels daarvoor in een wet vastleggen.

Voor objecten met een bepaalde waarde- of ouderdomsdrempel die in het bezit van particulieren zijn, moet straks onder meer binnen en buiten de EU een uitvoervergunning worden aangevraagd als de eigenaar het object wil verkopen.

Vergunning

Voordat zo’n vergunning wordt afgegeven, beoordeelt een onafhankelijke commissie of het object onvervangbaar en onmisbaar is. Als dat het geval is, krijgen het Rijk, musea en particulieren als eerste de kans tot aankoop. Pas als er geen Nederlandse geïnteresseerden zijn, mag het werk in het buitenland worden verkocht.

“Dankzij deze vergunningen kunnen we van tevoren bekijken of we iets zo waardevol vinden, dat we het voor de Collectie Nederland willen behouden”, aldus Uslu. Met de Collectie Nederland bedoelt de staatssecretaris “het totaal van de publiek toegankelijke geregistreerde collecties en de niet-toegankelijke, particuliere, collecties waarvoor de overheid verantwoordelijkheid heeft genomen”, schrijft ze aan de Tweede Kamer.

‘Niet van plan kunstmarkt te verstoren’

Het zal niet om grote aantallen kunstwerken gaan waarvoor een uitvoervergunning moet worden aanvragen, zegt Uslu. “Ik ben niet van plan om de kunstmarkt te verstoren. Het zal echt gaan om uitzonderlijke situaties, om heel bijzondere, unieke stukken.”

Een nog op te richten onafhankelijke adviescommissie Onvervangbaar en Onmisbaar gaat adviseren of een specifiek kunstobject of samenhangende objecten onmisbaar en onvervangbaar zijn. Voor de plannen van Uslu moet overigens de Erfgoedwet worden gewijzigd.

LEES OOK: Gemeente Purmerend wil kunstwerken waarop borsten te zien zijn verwijderen: ‘Aanstootgevend’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat kunnen wij in Nederland leren van het Duitse Berlijn?

Vanavond 21.10

Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Martijn de Greve bespreekt het met:

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.
Maandag, 20.30 uur
Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van EIB (Economisch Instituut voor de Bouw) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt hij…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer

Veel te weinig handen om Nederland in 2050 van het gas af te krijgen

Nederland heeft als verduurzamingsdoel gesteld dat het land in 2050 volledig gasloos moet zijn. Alle huizen, bedrijven en kantoorpanden moeten dan op een andere manier…

Lees meer