Kattenliefhebster Lize Korpershoek ziet Dirk en Dennie als haar vrienden: ‘Ik praat tegen ze’
Veel mensen zullen documentairemaakster Lize Korpershoek vooral kennen van haar liefde voor haar katten. Op haar eigen instagramaccount, maar natuurlijk ook een speciaal account voor haar katten Dirk en Dennie, geeft ze een kijkje in hun leven. Haar passie voor de dieren reikt zo ver dat ze een opleiding tot kattengedragspsycholoog is gestart.
“Het zijn echt mijn vrienden. Ze zijn er altijd, we leven samen, we hebben ons ritueeltje”, vertelt Lize. “Ze zijn echt hartstikke lief. Ik praat tegen ze, al die standaard dingen, en dat voelt gewoon heel prettig. En ik ben niet de enige, natuurlijk.”
‘Ik dacht: jij bent mijn kat’
Lize adopteerde haar eerste kat Dirk in 2015. Zijn toenmalige baasjes wilden van hem af omdat hij, zo zegt Lize, niet lekker viel in de groep katten die ook in het huis verbleven. “Ik zag een foto van hem. En hij keek in de camera, en ik dacht: ik herken jou en jij bent mijn kat. Dat klinkt heel stom en zweverig, maar ik dacht gewoon: ik moet jou ophalen. Jij moet bij mij zijn. En dat heb ik toen gedaan.” De hele reis vanuit Enschede naar Amsterdam zat Dirk in de auto bij haar op schoot.
Tekst gaat verder onder de post.
Dit bericht op Instagram bekijken
Dirk en Dennie hebben inmiddels meer dan 16.000 volgers op Instagram. Het account vergaarde vooral populariteit toen Lize kitten Dennie aanschafte en de twee katten met elkaar kennis moest laten maken. De ‘samensmelting’, zo werd dit proces genoemd, was in detail op de Stories van het account te zien. Zo sliep ze de ene helft van de nacht bij de één, en de andere helft bij de ander.
De hype rondom dit verhaal werd zo groot dat radio-dj Sander Hoogendoorn een heuse trailer maakte rondom het verhaal, en er rolde zelfs het door haar geschreven kinderboek De Samensmelting uit.
Tekst gaat verder onder de tweet.
seks, drugs en de confrontatie: je ziet het in de samensmelting van dirkje en dennie. binnenkort te zien op een catflix bij jou in de buurt 🐈@lizekorpershoek pic.twitter.com/XOgX6E4tC1
— Sander Hoogendoorn (@sanderhoogendrn) October 30, 2018
‘Gek geworden’
Lize zegt zelf dat ze “gek is geworden” als het aankomt op haar kattenliefde. Zo verzamelt ze ook heel veel prullaria die met de diertjes te maken hebben. “Ik heb ze laatst geteld en kwam tot zo’n 150 afbeeldingen, of zo. Echt gestoord. Je maakt me er altijd blij mee.”
Daarbij heeft ze ook meerdere tatoeages van haar huisdieren. Eén van haarzelf als kat, met Dirk en Dennie, “als kattenmoeder met twee kattenkinderen”, en de katten staan ook aan de binnenkant van haar twee onderarmen. Dirk op de ene, Dennie op de ander.
‘Ik geef nu al best veel geld uit’
Lize geeft dan ook aan dat ze “best wel ver” gaat voor haar huisdieren mocht hen iets overkomen. “Ik geef nu al best veel geld uit aan voer en voedingssupplementen.” Dirk heeft namelijk nu al artrose. Hij is een highland fold, een ras dat inmiddels niet meer gefokt mag worden omdat ze niet genoeg kraakbeen aanmaken en dus vrijwel altijd pijn zullen gaan krijgen. “Dat is echt heel zielig. Het enige wat je daaraan kan doen is het uitstellen met prikken.”
Ze vervolgt: “Mocht Dirk ooit een operatie nodig hebben: hier heb je mijn geld. Laten we het doen.” Tenzij het zijn levenskwaliteit niet verbetert, geeft Lize aan. Maar: “Ik fluister elke dag wel één keer in zijn oor: Dirk niet doodgaan. En het grappige is dat veel huisdiereigenaren zeggen: dat heb ik ook.”
En Lize is ook zeker niet de enige in haar (extreme?) liefde voor huisdieren. Millennials behandelen hun huisdieren steeds meer als onderdeel van het gezin. Of het nou gaat om hun kind, hond, kat of konijn, de millennial heeft er alles voor over. En daar speelt de markt handig op in, want er kán ook steeds meer.
Je kunt deze aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next nu terugkijken op NPO Start.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meer