main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 november 2022 — 10:39

Spelers Oranje in gesprek met arbeidsmigranten: ‘Kijken verder dan alleen voetbal’

De voetballers van het Nederlands Elftal ontmoeten vandaag na de avondtraining een groep van twintig arbeidsmigranten. De meesten van hen werkten de afgelopen jaren mee aan de bouw van WK-stadions. Ze gaan in gesprek met de internationals van Oranje en trappen een balletje met ze.

“We gaan in de eerste plaats naar Qatar om wereldkampioen te worden, maar we kijken natuurlijk verder dan alleen voetbal”, zei bondscoach Louis van Gaal eerder over de ontmoeting met de arbeidsmigranten. We hebben ons in de afgelopen anderhalf jaar meerdere keren laten bijpraten over de omstandigheden in Qatar. Als team vinden we het belangrijk de mensen om wie het gaat te ontmoeten en een mooie herinnering mee te geven.”

Sportjournalist Barbara Barend juicht het initiatief van Oranje toe. “Toen het WK in Zuid-Afrika was ging het Nederlands Elftal naar Robbeneiland. Toen het EK in Polen en Oekraïne was ging de selectie naar Auschwitz. Nu willen ze arbeidsmigranten spreken als teken om te laten zien dat ze om hen geven. Daar geloof ik oprecht in”, zegt Barend in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Van Gaal heeft toegegeven dat het een poppenkast is en natuurlijk is het allemaal geënsceneerd. Maar spelers doen volgens mij wat in hun macht ligt. Ik ben eigenlijk heel erg trots op iedereen die zich uitspreekt. De Nederlandse spelers doen het, maar ook de Duitse en Scandinavische spelers. Dat is mooi”, aldus de journalist.

Ambassadeurs

Ook directeur politieke zaken van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) Han ten Broeke is voorstander van de ontmoeting van de Oranjespelers met Qatar. “Het WK had nooit in Qatar mogen plaatsvinden, het is corrupt toegewezen. Het is een land waar nooit gevoetbald wordt en het is eigenlijk te warm om er te voetballen. De misstanden zijn verschrikkelijk.”

“Maar er wordt wel gevoetbald. Als sterren als Memphis Depay en Virgil van Dijk hun ambassadeursfunctie benutten, werkt dat. Qatar moet er met het oog van de wereld op ze naar luisteren”, aldus Ten Broeke.

6500 doden

De Britse krant The Guardian bracht vorig jaar naar buiten dat sinds 2010 meer dan 6500 arbeidsmigranten zijn overleden in Qatar. Bij de start van de WK-kwalificatie droegen de Oranjespelers een shirt met daarop de tekst ‘Football Supports Change’, als statement voor verbetering van de situatie in het gastland. De KNVB maakt deel uit van een Europese werkgroep die zich hiervoor inzet.

Oranje traint donderdag twee keer op de Qatar University in Doha. De ochtendsessie wordt achter gesloten deuren afgewerkt.

LEES OOK: Nog geen Oranjekoorts in Nederland voor WK in Qatar: ‘Kijk liever de Eredivisie’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer