main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 november 2022 — 07:19

Biden over raketinslag Polen: ‘Onwaarschijnlijk dat raket vanuit Rusland is afgevuurd’

Er zijn aanwijzingen dat de raket die een dorp in Oost-Polen trof uit Oekraïne kwam. Dat zou de Amerikaanse president Joe Biden woensdag hebben gezegd tegen wereldleiders tijdens een ontmoeting met andere staatshoofden en regeringsleiders van de NAVO- en G7-landen op Bali, meldt het Duitse persbureau DPA op basis van bronnen. Hij zou hebben gesproken over een luchtafweerraket van het type S-300.

Op een vraag van verslaggevers of de raket, die hoogstwaarschijnlijk van Russische makelij is, vanuit Rusland is afgevuurd, antwoordde Biden: “Er is voorlopige informatie die dat betwist. Ik wil dat niet zeggen totdat we het volledig hebben onderzocht, maar het is onwaarschijnlijk dat die vanuit Rusland is afgevuurd, maar we zullen zien.”

Artikel 5

De Amerikaanse president zegt dat de Verenigde Staten en de NAVO-landen het incident onderzoeken alvorens over te gaan tot actie. “We zijn overeengekomen om Polens onderzoek naar de explosie op het platteland van Polen, vlakbij de Oekraïense grens, te steunen, en ze zullen ervoor zorgen dat we erachter komen wat er precies is gebeurd”, aldus Biden. Pas daarna wordt er collectief besloten hoe verder te gaan, benadrukt hij.

Nu NAVO-grondgebied is getroffen tijdens de oorlog in Oekraïne treedt mogelijk artikel 5 van het NAVO-verdrag in. Die zegt dat een aanval op een, een aanval op allen is. Het betekent eigenlijk dat de NAVO direct betrokken raakt bij de oorlog. Strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops zegt bij Goedemorgen Nederland dat het wel belangrijk is om te bepalen of er sprake is van opzet. En “als het een Oekraïense raket is lijkt het mij sterk dat NAVO artikel 5 gaat inroepen”, vertelt hij. Dit, aangezien Oekraïne – ondanks dat het geen lid is van de NAVO – wel “een bevriende staat is”.

Mocht het wel een om raket gaan die Rusland heeft afgevoerd “dan kan het nog steeds niet intentioneel zijn”. Ofwel: een afzwaaier. “Dat moet eerst worden uitgezocht.” Artikel 5 inroepen is namelijk “onomkeerbaar” volgens Knoops.

Raket type S-300

Defensie-expert bij HCSS Peter Wijninga, ook te gast in de studio, vertelt dat het ook belangrijk is om onderzoek te doen naar het type raket dat is ingeslagen in het Poolse dorp.

De eerste berichten zeggen dat het zou gaan om een raket type S-300. “Dat is een raket van een luchtverdedigingssysteem”, legt Wijninga uit. Die raket kan overigens ook tegen gronddoelen worden gebruikt en heeft daarin een bereik van maximaal 90 kilometer. “As je kijkt naar het dichtstbijzijnde land dat die raket zou kunnen hebben afgevuurd, zou die vanuit Wit-Rusland kunnen komen”, zegt de defensie-expert. “Maar dat is al een afstand van 120 kilometer.” Dus als het een S-300 is “komt die niet uit Wit-Rusland en zeker niet uit Rusland”. Want “dat ligt op 600 kilometer afstand”.

LEES OOK: Minister Hoekstra en delegatie schuilkelder in, raketinslag in Kiev

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer