main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2022 — 11:35

Cybercriminelen gaan steeds gewiekster te werk: ‘Ik was opeens 50.000 euro kwijt’

Gewiekste cybercriminelen zetten steeds vaker in op de actualiteit om hun miljardenbusiness draaiende te houden. Om dit meer aandacht te geven is Nederland vandaag gastheer van een grote internationale cybercrimeconferentie in Den Haag.

Een slachtoffer van cybercriminaliteit is Ank van Heeringen. Zij vertelt dat iemand haar belde met het verhaal dat een crimineel geld van haar rekening probeerde af te halen. Vervolgens bood de vrouw aan de telefoon haar aan het geld dat geprobeerd werd te stelen veilig te stellen.

Van Heeringen moest een deel van het geld overmaken naar een andere rekening, die de vrouw aan de telefoon aan haar gaf. Zo gezegd, zo gedaan. “Pure onmacht en verdriet wat je dan voelt. Het maakt je ook ongelooflijk wanhopig. Het ging om 50.000 euro en dat was ik gewoon kwijt”, zegt zij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Van Heeringen deed eerder ook haar verhaal in het economisch onderzoeksprogramma van WNL, Stand van Nederland: Generatie Next. Je kunt de volledige aflevering hier terugkijken, op NPO Start.

Cybercrimeslachtoffers groeit

Michiel Zwinkels, hoofdofficier van justitie bij het Openbaar Ministerie en landelijk portefeuillehouder Cybercrime, ziet het aantal slachtoffers in Nederland groeien. Afgelopen jaar was het voor zo’n 2,5 miljoen mensen raak.

Het daadwerkelijke aantal kan volgens Zwinkels veel hoger liggen, omdat niet iedereen “uit schaamte”, melding maakt van dat zij slachtoffer zijn geworden van bijvoorbeeld phishing. “Maar dat is helemaal niet nodig, want de technieken en methodes zijn erg geavanceerd. Zij weten heel goed hoe je mensen moet manipuleren op toch op dat foute linkje te klikken of om via een bepaalde website iets aan te schaffen.”

Zwinkels trekt de conclusie dat iemand “online inmiddels een groter risico loopt om slachtoffer te worden van een strafbaar feit dan op straat”. Hij geeft als tip mee dat “je op internet echt heel goed moet kijken of wat je ziet ook daadwerkelijk echt is”. Daarnaast raadt hij ook iedereen aan “alert te zijn” en “niet automatisch maar ergens op te klikken”.

Cybercrime een miljardenindustrie

Cybercrime is “een miljardenindustrie” en wordt steeds meer een “volwaardige bedrijfstak”, weet Zwinkels. Het groeit zelfs zo erg, dat sommige criminelen online meer geld verdienen dan criminelen die zich in de drugswereld begeven.

Het voordeel van de cybercriminelen – en daarmee ook het gevaar – is dat het oneindig schaalbaar is. “Met één druk op de knop kun je honderdduizenden mensen bereiken. De kans op slachtoffers is dan vrij groot en daar hoef je relatief weinig voor te doen.”

Conferentie Den Haag

De internationale conferentie in Den Haag is er ook zodat landen informatie en ervaringen met elkaar kunnen delen, of om van elkaar te leren. Daar speelt Nederland ook een grote rol in, “zeker als het gaat over de expertise die er in Nederland is”, stelt Zwinkels. Met name bij de politie. “Wat dat betreft staat Nederland internationaal gezien aan de top.”

Andersom kan Nederland ook het een en ander opsteken van bijvoorbeeld Amerika. “Over hoe zij mensen vervolgen”, weet Zwinkels. “En over verdachten die zich in een ander land bevinden.” Nederland, of Amerika, kunnen het niet alleen oplossen. Daarom is “samenwerking” volgens de hoofdofficier “de sleutel om dit probleem aan te pakken”.

LEES OOK: Rabobank verhoogt spaarrente naar 0,25 procent

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

Luister terug: WNL op Zondag met BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol, journalist Frits Barend, psychiater Esther van Fenema en electoraal geograaf Josse de Voogd. 
  • Klik hier.

Aangehaakt in Maastricht

In juni gaan we in Europa naar de stembus. Maar wat vertelt leefomgeving over het stemgedrag van de Europeaan? Dat weet electoraal geograaf Josse de voogd als geen ander. Vanavond kijkt hij in Maastricht.

Kijk maandag vanaf 21.10 uur naar Aangehaakt op NPO 2.

Joodse organisaties zien wereldwijd sterke toename antisemitisme

In de zeven maanden sinds het begin van de oorlog in Gaza is het antisemitisme wereldwijd sterk toegenomen, zien Joodse organisaties. Het Center for the…

Lees meer

Mark Rutte en Wende ontsteken Bevrijdingsvuur in Roermond

Op het feestterrein aan de Maas in Roermond hebben demissionair premier Mark Rutte en Ambassadeur van de Vrijheid Wende zondagmiddag het bevrijdingsvuur ontstoken. Daarmee is…

Lees meer

Dodenherdenking ‘helemaal niet goed gegaan’, zegt Frits Barend: ‘Blij dat mijn moeder het niet meer hoeft mee te maken’

Hoewel er geen hoorbare protesten waren, vindt journalist Frits Barend dat de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam is verstoord. De gemeente Amsterdam nam…

Lees meer

BBB-Kamerlid Gijs Tuinman is volledig overtuigd dat de formatie gaat lukken

BoerBurgerBeweging-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman heeft er het volste vertrouwen in dat het kabinet er komt. “Ik ben er volledig van overtuigd dat het gaat lukken”,…

Lees meer

Voedselverspilling kost Nederland jaarlijks 14 miljard: ‘Wij zijn zelf de grootste boosdoeners’

Hoewel het nog prima te eten is, verdwijnt er jaarlijks 2 miljard kilo aan voedsel bij het afval. Een milieuonvriendelijke, maar ook dure grap. Voedselverspilling…

Lees meer

Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal…

Lees meer

Man kort voor stilte op Dam aangehouden om demonstratie Oeganda

Kort voor de Nationale Herdenking in Amsterdam is een demonstrant weggevoerd en aangehouden toen hij een spandoek wilde ontvouwen, meldt de politie. Op de Dam…

Lees meer

Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14…

Lees meer

Expats en Ieren betalen zich rot aan huur in Dublin: ‘Soms slapen we op de vloer’

De huizencrisis in Ierland loopt in Dublin de spuigaten uit. Zelfs expats die werken voor grote bedrijven als Google en goed geld verdienen, ervaren de…

Lees meer

Nationale Herdenking op Dam verloopt rustig

 De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam is zonder grote incidenten verlopen. Tijdens de twee minuten stilte om 20.00 uur was het op en…

Lees meer

Eerste toeschouwers melden zich al op de Dam voor Nationale Herdenking

Op de Dam in Amsterdam zijn even na 18.00 uur al enkele honderden mensen te zien voor de Nationale Herdenking die om 20.00 uur begint….

Lees meer

Waarom krijgt een verdachte een balkje voor zijn ogen? ‘We moeten eerst heel goed nadenken’

Je hebt het vast weleens gezien. De politie is naar iemand op zoek en verspreidt daarom beelden van een verdachte, maar vrijwel altijd wordt er…

Lees meer

Foutje bedankt: NS rijdt station Tilburg Universiteit elke dag wel een keer voorbij

Van alle treinstations in Nederland wordt station Tilburg Universiteit het vaakst overgeslagen. Dat heeft Omroep Brabant samen met de NOS uitgezocht. Het station dat veelal…

Lees meer