main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 oktober 2022 — 10:41

Thierry Baudet, die gelooft in ‘kwaadaardige reptielen’, waarschijnlijk geschorst door Tweede Kamer

De Tweede Kamer lijkt dinsdag in te gaan stemmen met een schorsing van Forum voor Democratie-fractievoorzitter Thierry Baudet. Dat meldt de NOS op basis van een eigen rondgang. CDA en VVD neigen naar steun, maar willen dit eerst in de fracties bespreken.

Als Baudet inderdaad geschorst wordt, mag hij een week niet meer deelnemen aan debatten in de Tweede Kamer. Dinsdagmiddag wordt gestemd over een voorstel om hem voor zo lang te schorsen, omdat hij nevenfuncties niet goed heeft opgegeven. De Kamer heeft hier zelf regels voor opgesteld, waar Kamerleden zich aan dienen te houden.

Volgens het College van onderzoek integriteit van de Tweede Kamer heeft Baudet onder meer niet vermeld dat hij bestuurslid is voor FvD en directeur van uitgeverij THPB Media b.v. In beide functies gaat het om commerciële activiteiten. Het college kwam vorige week met de aanbeveling om Baudet te schorsen en heeft hem eerder berispt om dezelfde reden.

Tijdens een eventuele schorsing mag Baudet wel stemmen.

Kwaadaardige reptielen

Ondertussen heeft Baudet zichzelf bestempeld als “samenzweringstheorist”. In een online interview zei hij maandag te geloven dat de wereld “wordt bestuurd door een wereldwijde samenzwering van kwaadaardige reptielen”. Hij vindt het “raar dat ik de enige ben die deze dingen zegt”.

Hij zei ook “fan” te zijn van de Russische president Vladimir Poetin. “Hij is onze Dark Knight, de held die we nodig hebben. Hij is degene die de globalisten aan het blootleggen is. Daarom is deze speciale militaire operatie al een succes”, aldus Baudet, doelend op de oorlog in Oekraïne. “Poetin moet winnen en wij moeten hem steunen, want hij vecht in onze strijd.”

‘Te gek voor woorden’

Leider van de ChristenUnie Gert-Jan Segers vindt de opvattingen van Baudet “te gek voor woorden. Hier helpt – ben ik bang – de rede ook niet meer, hier helpt misschien alleen nog gebed”, schrijft de CU-voorman op Twitter.

Tekst gaat verder onder tweet 

D66-fractievoorzitter Jan Paternotte schrijft op Twitter: “Knettergek en dus zou je er bijna om gaan lachen. Maar dit is bloedlink. Deze man leidt een fractie in ons parlement, maakt zichzelf tot belangenbehartiger van het Kremlin en ondermijnt zo de Europese veiligheid.”

‘Hoe moeilijk is het?’

CDA-Kamerlid Lucille Werner weet nog niet of ze gaat stemmen voor een schorsing van Baudet, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We gaan het eerst in de fractie bespreken.”

Ze heeft geen begrip voor de fouten die Baudet heeft gemaakt. “Hoe moeilijk is het om je gewoon aan de afspraken te houden?”, vraagt ze zich af. “Op het moment dat je in de Kamer komt weet je wat de afspraken zijn en waar je aan moet voldoen. Hoe moeilijk is het om je nevenactiviteiten op te geven? Ik begrijp er helemaal niks van.”


GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: NAVO voert ‘gewoon’ nucleaire oefeningen uit: ‘Rusland denkt twee keer na door spanning’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Luister terug: buitenlandminister Veldkamp over de onrust in de wereld

Met een nieuw seizoen van WNL Op Zondag. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten

– Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp over de onrust in de wereld
– Voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW over de kabinetsplannen
– Migratie-expert en wiskundige Jan van de Beek over de asielcrisis
– Oud-politicus en schrijver Peter Rehwinkel over de Nederlandse first lady’s

Luister nu terug als podcast

Alles over Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof. Hij ontvangt:

  • Hoofdeconoom van de Rabobank Ester Barendregt;
  • Voorzitter van Aedes (en oud-bewindspersoon) Martin van Rijn;
  • Chef politiek van het AD Hans van Soest.
Maandagavond 20.30 uur
Afvalbranche overweegt rechtszaak tegen kabinet om lachgasafval

Gemeentelijke afvalinzamelaars willen een rechtszaak tegen het kabinet beginnen om de overlast van lachgascilinders, als de Staat niet binnen twee weken met een “acceptabele reactie”…

Lees meer

Peter Gillis naar de rechter om vakantieparkbewoners weg te krijgen

De soap rondom vakantiepark Prinsenmeer in Noord-Brabant is nog altijd niet tot een einde gekomen. Eigenaar Peter Gillis krijgt de laatste bewoners niet weg en…

Lees meer

Provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met zenderen wolf

De provincie Utrecht mag voorlopig niet beginnen met het vangen, verdoven en zenderen van wolf GW3237m die op de Utrechtse Heuvelrug leeft en bij een…

Lees meer

Vanavond in WNL Haagse Lobby: vooruitblikken op Prinsjesdag

WNL Haagse Lobby blikt vanuit de Nieuwspoort vooruit op Prinsjesdag. Presentator Martijn de Greve duikt met zijn gasten in de eerste begroting van kabinet Schoof….

Lees meer

FNV wil 7 procent loonsverhoging en vierdaagse werkweek

Vakbond FNV wil in cao-onderhandelingen komend jaar inzetten op 7 procent loonsverhoging, een minimumloon van 16 euro en een vierdaagse werkweek van 32 uur. Met…

Lees meer

Kees van der Staaij (Raad van State) kritisch over inzet noodwet: ‘Niet voor elke lastige kwestie is noodwet geschikt’

Staatsraad bij de Raad van State Kees van der Staaij vindt dat de noodwet in sommige situaties te snel wordt toegepast. “Niet voor elke lastige…

Lees meer

VVD-partijleider Yeşilgöz wil niet alleen ‘de grote jongens’ als kroongetuigen, critici twijfelen

Kleine vissen moeten grote vissen vangen. Dat is het devies van VVD-fractievoorzitter en voormalig minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz. Nu het kabinet de…

Lees meer