Najaarsgolf corona een feit: neemt Nederland het serieus?
Een najaarsgolf van corona is een feit. Oude discussies rondom het virus laaien weer op, zoals het dragen van een mondkapje en thuisblijven bij klachten. Probleem is echter dat dit nog onvoldoende gebeurt om het virus echt te beteugelen, terwijl kwetsbaren nog altijd gevoelig blijven voor het virus.
Om de golf aan besmettingen zo snel mogelijk de kop in te drukken, komt infectioloog bij Radboudumc Chantal Bleeker-Rovers met een aantal voorstellen. “Thuisblijven bij klachten en bij een positieve test ook thuisblijven. Mensen moeten ook de herhaalprik halen als zij aan de beurt zijn. En op drukke plekken, waar anderhalve meter afstand houden niet mogelijk is, zeker overwegen een mondmasker te dragen.”
‘Er wordt niet veel gecommuniceerd’
GGD-arts infectieziekten Ashis Brahma, te gast in de studio, sluit zich daarbij aan. Hij vindt echter “gezond verstand gebruiken” veel belangrijker. “Wij zien toch wel dat er een golf is en dat je maatregelen moet nemen? En dat wij ten alle tijden kunnen proberen te voorkomen dat er een lockdown komt?”
Brahma verwacht niet dat mensen snel gehoor geven aan allerlei maatregelen als het belang ervan niet goed uitgelegd wordt. Zeker niet gezien het beleid van het kabinet, dat veel verantwoordelijkheid legt bij sectoren en de mensen zelf. “Als je het overlaat aan alleen de bedrijven en de maatschappij, dan is het niet voldoende”, stelt Brahma.
Het verbaasd Brahma dat hij nog niks over maatregelen hoort, terwijl de besmettingen hard blijven oplopen. “Ik heb alleen een clipje voorbij zien komen waarin artsen vertellen waarom het belangrijk is om te vaccineren. Ik hoor niks over mondkapjes, dat is niet ter sprake. Ik hoor ook niets over afstand houden. Er wordt niet veel gecommuniceerd.”
Eerdere coronagolven
Het is natuurlijk niet de eerste keer dat er sprake is van een coronagolf. Afgelopen zomer werd er ook over gerept, maar dat die golf – of eerdere golven – meevielen is volgens de GGD-arts onjuist. “In juli en augustus zijn er tot wel vijf keer zoveel mensen opgenomen dan in 2020 en 2021.”
Het was alleen niet zo dat afgelopen zomer de ziekenhuizen overstroomd raakten. “Maar je wel ziet is dat mensen langdurig ziek worden. Daar mogen wij ook rekening mee houden.” Denk bijvoorbeeld aan long-covid, waar mensen jaren last kunnen hebben van allerlei klachten. “Van de hersenen die dingen niet goed kunnen bevatten, tot de longen en vermoeidheid. Of geur en smaak kwijt zijn. Dat zijn heftige klachten.”
Rekening houden met kwetsbaren
Dat is de ene kant van het verhaal. De andere kant is dat er een grote groep kwetsbaren zijn die zichzelf niet optimaal kunnen beschermen. Bijvoorbeeld mensen die een hart- of niertransplantatie hebben gehad of voor bepaalde ziektes zware medicatie slikken. “Daar mogen wij als Nederland ook rekening mee houden.” Het probleem is dat mensen hiervan bewust maken een “moeilijk verhaal” is volgens de arts.
Het al dan niet bewustzijn van de schade die corona bij mensen kan veroorzaken uit zich ook in het halen van de herhaalprik. De capaciteit bij de GGD’en is er, maar het percentage dat gehoor geeft aan de oproep de herhaalprik te halen ligt vele malen lager dan voorheen. “Dan zeggen mensen eigenlijk dat ze het niet belangrijk genoeg vinden. Of zij zijn niet voor een zoveelste vaccinatie, want het werkt niet.”
LEES OOK: Minister Ernst Kuipers: we zitten in begin van nieuwe coronagolf
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meer