main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto ANP
Goedemorgen Nederland - 2 september 2022 — 09:51

Zand in de motor bij Europese asieldeal: terugsturen asielzoekers nauwelijks kans van slagen

Nederland slaagt er nauwelijks in om asielzoekers terug te sturen naar EU-landen waar ze al een asielprocedure hebben lopen. Dat blijkt uit gegevens van het ministerie van Justitie en Veiligheid, meldt De Telegraaf.

Van de bijna 4000 migranten die al in een ander EU-land asiel hadden aangevraagd, zijn er in 2021 maar 850 teruggegaan. Dat terwijl EU-landen met elkaar hebben afgesproken dat het eerste land waar een migrant asiel aanvraagt verantwoordelijk is voor de procedure. De uitvoer van deze Dublin-verordening wordt bemoeilijkt door reisbeperkingen door corona, personeelsgebrek bij migratiediensten in ontvangende landen en uitspraken van de rechter in Nederland, zo voert het ministerie aan.

‘Wensdenken’

In het asielplan van vorige week kondigde het kabinet aan meer in te zetten op vertrek van ’Dublin-claimanten’. Daarbij stelt het kabinet z’n hoop op een hernieuwd EU-plan. Toch blijkt het vaak de Nederlandse rechter die een stokje steekt voor het overdragen van asielzoekers aan EU-landen als Griekenland, omdat men daar niet voldoet aan de gestelde opvangseisen. Hoogleraar Europees migratierecht Jorrit Rijpma noemt het voornemen van het kabinet om meer werk te maken van de Dublin-verordening “wensdenken”.

Rijpma vraagt zich namelijk af, als het lukt, of het überhaupt mag om in sommige gevallen asielzoekers terug te sturen naar Griekenland. “En als het niet lukt, en die kans is groot, dan heeft Brussel of de rechter het weer gedaan”, zegt hij tegen de krant.

Kost veel tijd

EU-landen zitten vaak genoeg met elkaar om tafel om te praten over Dublin-claims. Die gesprekken kunnen lang duren, omdat elk lidstaat twee maanden de tijd heeft om te besluiten of zij een claim al dan niet accepteren. Na die twee maanden is er ook nog de mogelijkheid te vragen om een heroverweging. Vervolgens wordt de asielzoeker nog de mogelijkheid geboden – indien een EU-land een Dublin-claim accepteert – een procedure aan te spannen over mogelijke incorrecte toepassing van de Dublin-verordening. Dit alles zorgt ervoor dat verblijfstijd van de asielzoeker enorm oploopt.

Er valt dus wat te sleutelen aan de Dublin-verordening, daarom komt de Europese Commissie dit najaar met een plan om de Dublin-regel te verbeteren. Aan het principe dat het land van aankomst verantwoordelijk is voor de asielprocedure zal niet getornd worden.

Het Europees Parlement is ook bezig om de registratie van en controle op asielzoekers die de EU binnenkomen te verbeteren. Mogelijk komt er een aanpassing in de Schengengrenscode, zodat het land van aankomst makkelijker illegale vreemdelingen over kan dragen aan andere EU-lidstaten.

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

LEES OOK: VVD-Kamerlid Brekelmans duidelijk: asieldeal blijft staan

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer