Dinsdag code oranje vanwege extreme hitte
Het KNMI geeft voor dinsdag in het zuiden, oosten en midden van het land vanaf 11.00 uur code oranje af vanwege de hoge temperaturen. In het midden en zuiden geldt vanaf het einde van de dinsdagochtend tot in de avond code oranje voor zeer warm weer, met maximumtemperaturen van 38-39°C. In het noorden zijn temperaturen van 32 tot 36 graden mogelijk.
Code oranje is uitgeroepen voor Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht, Gelderland en Overijssel. Met deze code zegt het KNMI: wees voorbereid.
Lokaal kan de temperatuur oplopen tot boven de 40 graden, verwacht Weeronline, met name in betegelde achtertuinen en smalle zonnige steegjes.
De extreme hitte is in de avond voorbij en vanaf 21.00 uur geldt weer code geel. Het blijft nog wel lang warm en ook bestaat de kans dat het in de nacht boven de 20 graden blijft. Als de temperatuur het hele etmaal boven de 20 graden is geweest, is er officieel sprake van een tropennacht.
Woensdag wordt de warmte verdreven. In het oosten kan het dan nog 30 graden worden. Het hitterecord ligt op 40,7 graden, gemeten op 25 juli 2019 in Gilze Rijen. Voor De Bilt staat het record op 37,5 graden, op dezelfde dag.
‘Kan heel lokaal zijn’
Volgens de site van het KNMI betekent code oranje: “Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.”
‘Buitenpersoneel beschermen’
Bedrijven in sectoren die veel buiten werken doen er goed aan een tropenrooster in te stellen, aangepaste kleding te regelen voor medewerkers, hun zonnebrand aan te bieden en zwaar werk uit te stellen vanwege de hitte de komende dagen. Dat adviseren brancheorganisaties voor buitenberoepen zoals Bouwend Nederland en Koninklijke Horeca Nederland (KHN).
Brancheorganisatie VNO-NCW laat weten dat werkgevers “in goed overleg” met werknemers moeten kijken waar behoefte aan is en wat er gedaan kan worden om hen te kunnen laten werken, zegt een woordvoerder. “Denk aan goed water drinken, niet te veel in de zon zijn, misschien de werktijd aanpassen en zwaar werk uitstellen.”
Bouwend Nederland geeft als tips voor het voorkomen van verbranding of uitdroging bijvoorbeeld dat werkgevers koelvesten en andere kleding die hitte tegenhoudt beschikbaar stellen, maar ook extra pauzes in te lassen of de werktijden aan te passen.
GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!
"*" geeft vereiste velden aan
LEES OOK: Extreme droogte dreigt door laag waterpeil in de Rijn
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugkijken: aflevering 2 van Op de Barricade
Defensie wil een munitiedepot bouwen bij Toldijk. Hierdoor moeten veel bewoners van het Achterhoekse plaatsje verhuizen. Hun gemeente hield zich lang op de vlakte; Fidan Ekiz staat in deze aflevering van Op de Barricade wel meteen achter de Toldijkers.
Klik hier en kijk deze aflevering van Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Koplopers
Van al het vrachtverkeer over de hele wereld gaat ongeveer 90 procent over het water. Maar grote schepen zijn ook grootverbruikers van brandstof. In de Hollandse polder kreeg iemand een idee dat aanvankelijk bijna té voor de hand liggend leek: wat als we voor grote zeeschepen het zeil opnieuw zouden uitvinden?
Klik hier en kijk deze aflevering van Stand van Nederland: Koplopers nu terug via NPO Start.
Journalist Sam Hagens begint 1 januari als presentator bij Goedemorgen Nederland van Omroep WNL. Daarmee is het presentatieteam van hét ochtendprogramma van de NPO met…
Lees meerVVD-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen slaakt een noodkreet voor de werkende middenklasse. Werken moet meer gaan lonen, zegt hij voorafgaand aan het begrotingsdebat Sociale Zaken en…
Lees meerNederland wordt steeds dikker, meldde het CBS maandag. Voormalig vechtsporter Remy Bonjasky pleit er donderdag voor dat sport gratis toegankelijk moet zijn voor kinderen. “Het…
Lees meerUit CBS-cijfers blijkt dat een kwart van de mannelijke en tien procent van de vrouwelijke asielmigranten na een jaar in Nederland werk heeft gevonden. Dat…
Lees meerFleur Agema is nu vijf maanden in dienst als minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Agema noemt het ‘een enorme kans’ dat ze nu aan…
Lees meerMeer dan de helft van de medicijngebruikers in ons land heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een medicijntekort. Apothekers bellen zich suf voor…
Lees meerKLM heeft woensdag nog meer vluchten van en naar Schiphol geschrapt om storm Conall, meldt een woordvoerster. Eerder op de dag zei de luchtvaartmaatschappij 72…
Lees meerNederland nam tot dusver een voortrekkersrol als het gaat om steun aan Oekraïne, maar de oppositie ziet die rol langzaam maar zeker uit het zicht…
Lees meerDe koffieprijzen blijven in rap tempo stijgen en bereikten woensdag in New York het hoogste niveau in meer dan veertig jaar. Wereldwijde zorgen over de…
Lees meerDe politie moet meer originele, gerichte acties op touw zetten om cold cases op te lossen. Dat zegt misdaadjournalist Mick van Wely. ”Het begint natuurlijk…
Lees meerRegeringscommissaris Mariëtte Hamer heeft op 27 november haar derde reflectiebrief over de sociale veiligheid bij de publieke omroep gepubliceerd. Ze stelt daarin onder meer dat…
Lees meerVogels uit het hoge noorden, die liever in een paar graden warmer de winter doorbrengen, strijken deze weken neer in de Nederlandse graslanden en delta’s….
Lees meerDe coalitie van PVV, VVD, NSC en VVD rijdt op een blinde muur af nu de onderhandelingen over de onderwijsbegroting muurvast zitten. Dat zegt D66-partijleider…
Lees meerHet Europees Parlement stemt woensdag over de leden van de nieuwe Europese Commissie. Eerst wordt gestemd over de 26 kandidaat-Eurocommissarissen, waaronder Wopke Hoekstra (Klimaat en Schone…
Lees meerJournalist Yoeri Albrecht ergert zich groen en geel aan anonieme bronnen die veelvuldig worden opgevoerd in de media. “Ik vind dat de journalistiek langzaam bijdraagt…
Lees meer