main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 1 juli 2022 — 15:17

Econoom: consument wil dat overheid andere afwegingen maakt dan hijzelf

Nederlanders vinden dat de overheid meer geld moet uitgeven om een mensenleven te redden dan wanneer zij het zelf voor het zeggen hebben. Dat zegt econoom Niek Mouter van de Technische Universiteit Delft, die nauwkeurig probeert te meten wat mensen willen betalen om een leven te redden, in Stand van Nederland: Generatie Next.

Volgens Mouter dachten economen lange tijd onterecht dat consumenten willen dat de overheid dezelfde keuzes maakt als zij in een privésituatie zouden doen. “We vroegen consumenten bijvoorbeeld: hoeveel ben je bereid zelf te betalen om een veiligere route te nemen?”, vertelt Mouter.

Nu blijkt dat het antwoord op die vraag niet overeenkomt met het antwoord wanneer diezelfde consument wordt gevraagd wat hij als overheid zou doen. “Het probleem van de methode is dat je aanneemt dat mensen willen dat de overheid de keuze die jij als privépersoon maakt kopieert. Wij weten nu dat dat helemaal niet klopt.”

Mensen willen dat de overheid “andere afwegingen maakt als ze het belastinggeld moeten verdelen”, vervolgt de econoom. “Ze vinden dat de overheid meer aan een mensenleven moet uitgeven dan dat zij bereid zijn te doen.”

Snelle of veilige weg?

Zo kiest een consument over het algemeen eerder voor een snellere maar onveiligere route, met meer doden als gevolg, dan een route waarover je langer rijdt met minder doden per jaar als gevolg. Mogen zij de keuze zogenaamd maken namens de overheid, valt de beslissing vaak de andere kant op, stelt Mouter.

Om een mensenleven in het verkeer te redden is de overheid bereid 2.6 miljoen euro uit te geven. Mouter: “Consumenten willen dat de overheid 16 miljoen euro investeert om een fataal verkeersongeluk te voorkomen.”

Dat komt mede omdat mensen meer vertrouwen in zichzelf hebben dan in vreemden, legt Mouter uit. “Vooral mannen zeggen bijvoorbeeld: ik veroorzaak toch nooit een verkeersongeluk. Daarom kiezen ze de snelste route. Maar als ze de overheid moeten adviseren, is veiligheid vaak belangrijker.”

De waarde van een mensenleven bepaalt onder meer hoe hard we mogen rijden op de snelweg en hoeveel we uitgeven aan de zorg. Maar hoe bereken je die prijs? En kijkt de millennial anders tegen de waarde aan dan oudere generaties? Lisette Wellens zocht het uit. Deze aflevering zie je donderdag om 21.05 op NPO 2.

Oude afleveringen van Stand van Nederland: Generatie Next zie je hier, op NPO Start.

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer

Partijleiders en informateurs nog steeds onzeker over akkoord

Het is nog steeds niet duidelijk of PVV, VVD, NSC en BBB samen een nieuw kabinet gaan vormen. Na afloop van een lange dag van…

Lees meer

Overvol stroomnet vraagt om ‘vloeken in de transitiekerk’: ‘We moeten terug naar het gas’

Koken, een wasje draaien of je auto opladen is, als er niets gebeurt, over een paar jaar niet meer vanzelfsprekend. Daarvoor waarschuwen onder meer netbeheerders….

Lees meer