main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 30 juni 2022 — 08:04

Nederlandse Politiebond: boerenprotesten trekken hele zware wissel op politiemensen

De boerenprotesten trekken, zeker na de rellen rondom corona en de voetbalrellen, een “hele zware wissel” op politiemensen. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond, Jan Struijs, in Goedemorgen Nederland op NPO 1. En niet alleen agenten hebben hieronder te lijden, waarschuwt hij. “De schade die we hiervoor betalen in het kader van veiligheid en burgers is echt groot.”

De politie heeft gisteravond een 39-jarige man uit Lochem aangehouden, die dinsdagavond bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal zou hebben gestaan. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging en vernieling. Het totaal aantal arrestaties vanwege de uit de hand gelopen protesten van dinsdag komt daarmee op elf. Volgens Struijs komen er “gelukkig meer aanhoudingen aan”.

Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn werd woensdagavond hermetisch afgegrendeld om te voorkomen dat demonstrerende boeren op tractoren zouden oprukken naar het politiebureau aan de Europaweg. Daar zouden de andere tien eerder opgepakte actievoerders in de cel zitten. Via groepschats werd opgeroepen hen te bevrijden. Burgemeester Ton Heerts vaardigde daarom een noodverordening uit voor een groot deel van Apeldoorn om de politie meer armslag te geven.

Daar moesten ontzettend veel mensen voor in dienst komen, zegt Struijs. Op dit moment worden er volgens die Politiebond-voorzitter dagelijks honderden tot duizenden politiemensen ingezet. Sommigen draaien diensten van zestien uur, zegt hij. “En je staat echt constant alert te zijn en op je tenen, want er is nogal wat geweld en intimidatie. Ook tegen politiemensen.”

‘De schade is enorm’

Dat vrijwel alle aandacht van de politie nu uitgaat naar de boerenprotesten betekent dat andere zaken nu geen aandacht kunnen krijgen. “De schade is enorm”, legt hij uit. “Je bent niet alleen in de wijken, maar rechercheteams moeten nu ook grote onderzoeken doen naar bedreigingen en intimidaties. Dat houdt in dat als jij een aangifte voor mishandeling hebt gedaan, of voor een overval, of voor een zedendelict, dat die allemaal wat langer op de plank liggen”, aldus een bezorgde Struijs.

“Kijk, we hadden gehoopt na de covidrellen en de zware periode dat het wat rustiger werd”, vervolgt hij. Maar toen kwamen de voetbalrellen. Toen dacht ik: de zomer komt eraan, jongens, we gaan even uitpuffen, en dan krijgen we dit.”

In Emmen en Hollands Kroon staan donderdag boerendemonstraties gepland. Het lijkt te gaan om minder grote demonstraties dan de afgelopen dagen.

In de Tweede Kamer is donderdag een debat met premier Mark Rutte en justitieminister Dilan Yeşilgöz over het intimiderende karakter van de boerendemonstraties van de afgelopen dagen.

LEES OOK: Kamer en kabinet donderdag in debat over boerenrellen

GRATIS: De WNL Nieuwsbrief!

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


LEES OOK: Politie denkt aan ‘inzet van zwaardere middelen’ tegen dreigende boeren

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer