Natuur gaat voor op landbouw bij aanhoudende droogte? ‘Nederland kan zichzelf nu al niet voeden’
Als de aanhoudende droogte veel schade aanricht aan de Peel, gaat de natuur boven de landbouw, zo hebben de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant en Limburg beslist. Er mag dan dus geen of minder grondwater worden opgepompt voor de beregening van gewassen. “Als je weet dat Nederland zichzelf nu al niet kan voeden, en je gaat dan op zo’n manier de kraan nog verder dichtdraaien zodat de oogsten nog minder worden, denk ik: is dat een handige keuze?”, vraagt akkerbouwer Bertie Steur zich af in Goedemorgen Nederland.
Boeren maken zich namelijk ontzettende zorgen over de aanhoudende droogte in het land. Al wekenlang is er sprake van lage rivierstanden, spijkerharde akkers en lege sloten. En de droogte speelt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa, benadrukt Steur. “Dus overal worden de oogsten schaars. Hier gaat iedereen klagen dat het allemaal zo duur wordt, maar hier kúnnen we nog eten.” In Afrika is het een ander verhaal, vervolgt ze. “Daar gaan er mensen dood. Zo simpel is het. En dan gaan wij hier de natuur voorrang geven.”
Droogste voorjaar sinds begin van de metingen
Ook al komt de regen vandaag misschien op verschillende plekken in het land met bakken uit de hemel, zonder langdurige regenval stevenen we af op het droogste voorjaar sinds het begin van de metingen in 1906. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de oogsten mislukken. “Ik had bijvoorbeeld bieten laat gezaaid, als een kwart ervan boven staat is het veel. De rest ligt te wachten op regen”, zegt Steur.
De buien van vandaag zullen “voor even” helpen, maar de grondwaterstand is in het hele land laag, zegt Steur. “In het oosten en zuiden moeten ze al stoppen met beregenen. Daar is veel zandgrond, en als het grondwater daar laag is komt het ook niet omhoog. Die plantjes staan daar echt te verdrogen.”
Klimaatadaptie
Het kabinet investeert miljoenen in het tegengaan van klimaatverandering, maar een deel van dat geld zou volgens Steur moeten gaan naar klimaatadaptatie. “Nederland is een heel klein landje, en we kunnen hier van alles willen doen, maar zolang grote landen niet meedoen aan dat hele CO2-verhaal kunnen we niet zo veel.”
Volgens Steur moet het kabinet meer vooruit denken. “We zijn in dit land verschrikkelijk goed in water zo snel mogelijk afvoeren, omdat dat jarenlang zo werkte”, legt ze uit. “Maar tijden veranderen. We hebben dat water nu gewoon heel hard nodig, dus er moet heel goed nagedacht worden hoe we het kunnen vasthouden en waar we kunnen bufferen.”
Te denken valt dan aan stuwmeren en reservoirs. “En misschien andere manieren van beregenen. Want nu is het natuurlijk een grote slang die gigantisch veel water over het land uitspreidt, waarvan een deel al verdampt”, legt Steur uit. “Als je het op een andere manier doet zodat er veel minder verdampt zodat er meer bij het plantje terechtkomt, dan bespaar je ook water.”
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Geweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meer