main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 19 mei 2022 — 14:54

Natuur gaat voor op landbouw bij aanhoudende droogte? ‘Nederland kan zichzelf nu al niet voeden’

Als de aanhoudende droogte veel schade aanricht aan de Peel, gaat de natuur boven de landbouw, zo hebben de Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant en Limburg beslist. Er mag dan dus geen of minder grondwater  worden opgepompt voor de beregening van gewassen. “Als je weet dat Nederland zichzelf nu al niet kan voeden, en je gaat dan op zo’n manier de kraan nog verder dichtdraaien zodat de oogsten nog minder worden, denk ik: is dat een handige keuze?”, vraagt akkerbouwer Bertie Steur zich af in Goedemorgen Nederland.

Boeren maken zich namelijk ontzettende zorgen over de aanhoudende droogte in het land. Al wekenlang is er sprake van lage rivierstanden, spijkerharde akkers en lege sloten. En de droogte speelt niet alleen in Nederland, maar in heel Europa, benadrukt Steur. “Dus overal worden de oogsten schaars. Hier gaat iedereen klagen dat het allemaal zo duur wordt, maar hier kúnnen we nog eten.” In Afrika is het een ander verhaal, vervolgt ze. “Daar gaan er mensen dood. Zo simpel is het. En dan gaan wij hier de natuur voorrang geven.”

Droogste voorjaar sinds begin van de metingen

Ook al komt de regen vandaag misschien op verschillende plekken in het land met bakken uit de hemel, zonder langdurige regenval stevenen we af op het droogste voorjaar sinds het begin van de metingen in 1906. Dit zou ervoor kunnen zorgen dat de oogsten mislukken. “Ik had bijvoorbeeld bieten laat gezaaid, als een kwart ervan boven staat is het veel. De rest ligt te wachten op regen”, zegt Steur.

De buien van vandaag zullen “voor even” helpen, maar de grondwaterstand is in het hele land laag, zegt Steur. “In het oosten en zuiden moeten ze al stoppen met beregenen. Daar is veel zandgrond, en als het grondwater daar laag is komt het ook niet omhoog. Die plantjes staan daar echt te verdrogen.”

Klimaatadaptie

Het kabinet investeert miljoenen in het tegengaan van klimaatverandering, maar een deel van dat geld zou volgens Steur moeten gaan naar klimaatadaptatie. “Nederland is een heel klein landje, en we kunnen hier van alles willen doen, maar zolang grote landen niet meedoen aan dat hele CO2-verhaal kunnen we niet zo veel.”

Volgens Steur moet het kabinet meer vooruit denken. “We zijn in dit land verschrikkelijk goed in water zo snel mogelijk afvoeren, omdat dat jarenlang zo werkte”, legt ze uit. “Maar tijden veranderen. We hebben dat water nu gewoon heel hard nodig, dus er moet heel goed nagedacht worden hoe we het kunnen vasthouden en waar we kunnen bufferen.”

Te denken valt dan aan stuwmeren en reservoirs. “En misschien andere manieren van beregenen. Want nu is het natuurlijk een grote slang die gigantisch veel water over het land uitspreidt, waarvan een deel al verdampt”, legt Steur uit. “Als je het op een andere manier doet zodat er veel minder verdampt zodat er meer bij het plantje terechtkomt, dan bespaar je ook water.”

LEES OOK: Boeren sneller uitkopen: ‘We hebben geen tijd te verliezen voor de natuur en voor de woningnood’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Trump schendt spreekverbod: 9000 dollar boete

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft boetes van in totaal 9000 dollar gekregen omdat hij negen keer het spreekverbod schond rond een rechtszaak tegen…

Lees meer

Brussel treedt op tegen Facebook en Instagram uit angst voor verkiezingsmanipulatie

De Europese Commissie neemt stappen tegen Facebook en Instagram om manipulatie van de verkiezingen te voorkomen. Moederbedrijf Meta voldoet volgens de commissie niet aan de…

Lees meer

Meeste gemeenten nemen geen extra maatregelen bij herdenkingen

Veel gemeenten en comités die herdenkingen op 4 mei organiseren, treffen geen aanvullende veiligheidsmaatregelen. Dat meldt ANP. Bij geen enkele gemeente die het persbureau voor…

Lees meer

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer