main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 mei 2022 — 10:24

Welk pad kiezen Rutte en Kaag om Voorjaarsnota rond te krijgen? ‘Er zijn twee logische wegen’

Premier Mark Rutte en minister Sigrid Kaag (Financiën) zijn bezig aan hun rondgang langs de oppositie om steun te vinden voor de vernieuwde Voorjaarsnota. De coalitie heeft geen meerderheid in de Eerste Kamer, dus zijn de oppositiepartijen hard nodig om de Voorjaarsnota rond te krijgen. De vraag is of het duo kiest voor een linkse -of rechtse samenwerking.

Om tot een meerderheid te komen kunnen Rutte en Kaag twee “logische” wegen kiezen: over rechts of over links. “Rechts is met JA21 en de fractie-Nanninga. Links is met PvdA en GroenLinks”, licht politiek commentator bij De Telegraaf Wouter de Winther toe in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Eisen

“De koppeling van AOW aan stijging minimumloon. Een serieuze heroverweging van het stikstoffonds. Koopkrachtreparatie voor met name de middenklassen”, zo klinken de eisen van JA21-leider Joost Eerdmans. Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging “wil dat de hele stikstofwet terug naar de tekentafel gaat”.

De linkse beweging heeft weer hele andere eisen dan de rechter flank. Bijvoorbeeld dat de ongelijkheid wordt aangepakt en dat de bevolking minder wordt getroffen door de inflatie. Daarbovenop wil PvdA-leider Attje Kuiken dat het minimumloon omhoog gaat en zien beide partijen graag de vermogensbelasting stijgen.

Dealtjes

Het is overigens niet zo dat alle oppositiepartijen bij voorbaat weigeren samen te werken als er niet aan hun eisen wordt voldaan, vertelt De Winther. “De coalitie is al bezig met een aantal van die eisen”, refereert hij aan het koppelen van de AOW aan het minimumloon. “Er zijn mogelijkheden, maar de vraag is of het voldoende is.”

Sommige eisen kunnen haast niet nageleefd worden. Zoals het opheffen van het stikstoffonds. “Dat is zo’n belangrijke afspraak uit het coalitieakkoord. Dat kan je bijna niet van de coalitie vragen om dat helemaal uit het raam te kieperen.” Het geld beter verdelen, zodat de Kamer een beeld kan krijgen van waar het geld terechtkomt is volgens De Winther wel een optie.

Over rechts of over links

Welk pad Rutte en Kaag uiteindelijk bewandelen hangt mogelijk af in hoeverre oppositiepartijen willen onderhandelen. Bijvoorbeeld over het minimumloon. PvdA en GL wil dat deze stijgt naar 14 euro per uur. “Er circuleren in de coalitie getallen die optellen tot een kostenplaatje van 24 miljard”, reageert De Winther. Dat bedrag is zo hoog, omdat ook de koppeling ervan automatisch verloopt voor de uitkeringen. “Is 14 euro take it or leave it, of is 11, 12 euro ook iets om over te praten, is dan de cruciale vraag.”

“Of ga je kijken of JA21 wat haalbaarder is en betaalbaardere wensen heeft”, zegt De Winther. De vraag is dan of JA21 als rechtse partij in ruil voor enige wensen die zij stellen zich willen committeren aan het uitvoeren van het regeerakkoord. De Winther: “Daar is niet iedereen binnen JA21 over uit, welke kant ze op willen.”

LEES OOK: Rutte en Kaag zoeken steun voor Voorjaarsnota: kritiek op aanpak via ‘achterkamertjes’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer