main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 maart 2022 — 08:48

Strijd om Oekraïense havenstad lijkt dichtbij: ‘Odessa heeft een belangrijke symbolische waarde’

De oorlogsschepen die rondom Odessa liggen, de zuidelijke havenstad van Oekraïne, worden steeds actiever. Dat zegt de Amerikaanse defensiefunctionaris Damien Symon. Dit zou kunnen betekenen dat de Russen binnenkort een grondaanval zullen beginnen op de stad. “Odessa heeft een hele belangrijke symbolische waarde, voor zowel de Russen als de Oekraïners”, legt oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif uit in Goedemorgen Nederland.

“Odessa kan die symbolische waarde ook gebruiken in de onderhandelingen die eraan staan te komen, want des te meer je hebt aan steden en grond, des te sterker je staat met de onderhandelingen”, aldus De Kruif.

“In de Tweede Wereldoorlog is er heel hard gevochten om Odessa. Het is ook een toeristenplaats waar heel veel Russen komen, dus ze weten ook goed hoe het eruit ziet”, zegt De Kruif. “Dat de plaats nu met destructie wordt bedreigd is heel erg, maar we zien dat Poetin daar niet voor stopt.”

‘Voor Odessa is het niet goed’

Ook Japan meldt dat zij gezien hebben dat vier grote Russische oorlogsschepen vanuit het verre oosten op weg zijn naar het westen. De amfibische vaartuigen voeren vlak langs de eilanden voor de Japanse kust.

Een woordvoerder van het Japanse ministerie van Defensie kon niet met zekerheid zeggen of de schepen op weg waren naar Oekraïne. “We weten niet waar ze heen gaan, maar hun koers doet vermoeden dat het mogelijk is.”

De vraag is wat Poetin precies gaat doen, zegt De Kruif. Als de Russen namelijk ook de Oekraïense hoofdstad Kiev willen innemen, waar je minstens 100.000 man voor nodig hebt, zijn er onvoldoende manschappen over om andere steden in te nemen, legt hij uit. “Marioepol gaat hij niet in met mensen, daar schiet hij gewoon de stad aan puin. In Kharkiv hetzelfde verhaal.”

Wat hij met Odessa gaat doen weten we niet, zegt De Kruif. “Dat geeft een unheimisch gevoel: of hij gaat het binnen met mensen, of hij gaat het van een afstand vernietigen.” Eén ding is zeker: “Voor Odessa is het niet goed.”

LEES OOK: Bijna alle bedden voor vluchtelingen in regio Amsterdam gevuld

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer