Koopkracht daalt met 3,4 procent: ‘De gewone mensen betalen de rekening’
Uit ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) blijkt dat de koopkracht in het ergste geval met 3,4 procent daalt. Naast de stijgende energie -en brandstofprijzen, die ook door de crisis in Oekraïne worden beïnvloed, en de boodschappen die alsmaar duurder worden, omdat producenten ook hun stijgende energierekening en hogere productiekosten doorberekenen, is dit een nieuwe klap voor de portemonnee van vele huishoudens in Nederland.
Het kabinet buigt zich zo snel mogelijk over de ramingen van het CPB en denkt na over mogelijke compensaties. Minister van Financiën Sigrid Kaag zei gisteren bij Op1 dat “dempen van de schade voor mensen” voor nu de prioriteit heeft.
Grote uitdaging
Het zijn forse getallen en een daling van de koopkracht is zeker voelbaar voor velen, maar feit is wel dat de koopkracht tijdens de eerste twee coronajaren is gestegen. Een groot deel van de huishoudens heeft daardoor een buffer kunnen opbouwen om harde klappen op te vangen.
Dat geldt echter niet voor iedereen en daar zit volgens financieel journalist van het FD Jean Dohmen de grootste uitdaging in. “Hoe ga je de mensen die het het hardst nodig hebben nu al helpen, terwijl de crisis nog voortduurt en waarvan wij niet kunnen inschatten hoe erg het nog kan worden”, zegt hij bij Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Plannen Partij van de Arbeid
Het kabinet heeft voor nu dus nog geen concreet plan op tafel liggen om huishoudens die het erg zwaar hebben te compenseren. Tot frustratie van de PvdA, die volgens fractievoorzitter Lilianne Ploumen al wel plannen heeft.
“De energienota loopt de spuigaten uit. Dus wij zeggen: bevries de energienota. En voor mensen die een huis huren, waar het tochtig is en waar de huiseigenaar niks aan doet: bevries of verlaag de huur”, zegt Ploumen, die ook vindt dat de rekening eerlijker verdeeld moet worden. “Grote bedrijven die vervuilen, betalen relatief weinig belasting. Gewone mensen betalen de rekening.”
Energiewinning
Achteraf gezien kunnen er wellicht vraagtekens gezet worden bij het besluit van enkele jaren geleden om de kolencentrales zo snel mogelijk te sluiten, iets waar de PvdA voorstander van was. Maar “die zijn extreem vervuilend en Nederland is niet het enige land dat deze centrales wilt sluiten”, zegt Ploumen. De politicus ziet meer heil in het goed isoleren van huizen of het aanleggen van zonnepanelen. “Help mensen daarbij en verplicht huiseigenaren om dit te doen. Dan hoeven we niet terug naar al die vervuilende kolencentrales.”
Maar dan nog de grote ‘wat-als-vraag’, die gezien de huidige crisissituatie in Oekraïne altijd op de loer ligt. Wat als Poetin de gaskraan, waar Nederland nog erg afhankelijk van is, definitief dichtdraait? “We moeten onze huizen kunnen verwarmen en de industrie, daar verdienen wij ook geld mee, moet wel door kunnen draaien”, stelt Dohmen.
LEES OOK: Bedrijven boycotten Rusland: niet alleen om oorlog ook om nieuwe wetgeving
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Fractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…
Lees meerEen vrachtcontainerschip laten varen met hulp van vliegtuigvleugels. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar dit is precies waar het bedrijf Econowind uit Zeewolde hoge ogen mee gooit….
Lees meerVolgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…
Lees meerNederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketens op Black Friday wel vertrouwen? “De…
Lees meerVrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meerDeze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….
Lees meerKlimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…
Lees meerFemicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…
Lees meerD66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…
Lees meer