main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 februari 2022 — 10:37

Roebel flink gekelderd na sancties: ‘Vrees voor financiële chaos in Rusland’

De Russische munt ‘roebel’ heeft als gevolg van de financiële sancties tegen Rusland, ten opzichte van de Amerikaanse dollar, bijna dertig procent van zijn waarde verloren. Ondanks het feit dat de Russische bank zondag een reeks maatregelen aankondigde om de binnenlandse markten te beschermen, daalde de koers alsnog.

Financieel journalist van het Financieele Dagblad (FD), Jean Dohmen, zegt in het programma Goedemorgen Nederland op NPO1 dat we “aan de vooravond staan van een vermoedelijk rampzalig financiële week voor Rusland”. “Die sancties werken dus.” Dohmen legt uit dat door een van de maatregelen die genomen is, de Russische centrale bank eigenlijk niet meer z’n ‘dollar reserves’ kan gaan inzetten om de roebel te ondersteunen. “Je mag aannemen dat die roebel in een vrije val terecht gaat komen. Dat heeft gevolgen, ook voor de ‘gewone’ Russen, die zullen wat dat betreft ook in hun portemonnee de oorlog gaan voelen.”

Financiële sancties

Een doel van de financiële sancties is dat Rusland de oorlog niet meer kan financieren. Volgens Dohmen is dat doel enigszins bereikt. De afgelopen dagen was te zien hoe er gigantische rijen voor de bank stonden om geld op te nemen.

Tekst gaat verder onder tweet

Poetin heeft in de aanloop van dit conflict dan wel reserves opgebouwd, zodat hij de sancties een tijdje zou kunnen uitzingen. “Maar”, zegt Dohmen. “Dat is van een andere orde dan geld parkeren om militaire inspanningen te kunnen betalen. Wat goed mogelijk is, is dat er de komende dagen paniek uitbreekt onder de Russische bevolking.” Volgens Dohmen is een van de kopzorgen die Poetin met onmiddellijke ingang erbij heeft gekregen, ‘de vrees voor financiële chaos in zijn land’.

Geld ‘veilig stellen’

“Het is mogelijk dat Russen massaal geld van de bank af gaan halen om hun eigen geld in veiligheid te brengen en dat nog meer banken daardoor gaan omvallen”, zegt Dohmen. Hij noemt het een onderdeel van het financiële offensief dat de Europese Unie en de Verenigde Staten hebben ingezet. “Dat gaan de Russen op veel plekken voelen. Zo zal je dat ook merken aan oplopende inflatie. Op het moment dat de roebel wegzakt, betekent het dat alles wat Rusland importeert een stuk duurder wordt.”

Dohmen zegt dat dat hetgeen is wat pijn gaat doen. “De hoop is natuurlijk dat uiteindelijk de Russen over de streep worden getrokken om in opstand te komen tegen deze oorlog.”

LEES OOK: Nederland wil maximale sancties tegen Rusland na inval in Oekraïne

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Vrouwen in de maritieme sector

Deze week is In de Kantine voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam. Presenatoren Jill Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Jan Paternotte (D66) denkt dat nieuwe premier ‘een enorme uitdaging’ staat te wachten

Wie de premier ook wordt, hem of haar staat “een enorme uitdaging” te wachten, stelt vervangend fractievoorzitter van D66 Jan Paternotte in het radioprogramma Sven op…

Lees meer

Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer