In Nederland wordt voorlopig nog geen beroep gedaan op de dienstplicht
De ernstige situatie in Oekraïne, dat wordt binnengevallen door Rusland, heeft Volodimir Zelenski zover gekregen om niet alleen landen, maar ook burgers op te roepen te vechten. Mannelijke inwoners van 18 tot 60 jaar mogen het land niet verlaten, omdat ze beschikbaar moeten zijn voor het leger. In Nederland rijst nu de vraag of ook hier een beroep wordt gedaan op de dienstplicht.
De telefoon bij het ministerie van Defensie staat roodgloeiend. Zij krijgen dagelijks tientallen telefoontjes binnen met vragen over de dienstplicht. Op dit moment wil het ministerie daar geen gebruik van maken, omdat het Nederlandse beroepsleger goed genoeg in staat is om het eigen grondgebied te verdedigen. Ook in NAVO-verband. Om überhaupt weer een dienstplicht in te voeren, zou de hele defensieorganisatie op de schop moeten.
Verplaatsingen Defensie
Nederland kent wel een dienstplicht, maar voorlopig wordt hier nog geen beroep op gedaan. Premier Mark Rutte gaf gisteren wel aan dat er “meer verplaatsingen” van Defensie in Nederland zullen plaatsvinden.
Mart de Kruif, oud-Commandant Landstrijdkrachten legt uit wat Rutte bedoelt. “Er zijn twee soorten verplaatsingen. Ten eerste hebben wij eenheden van het Nederlandse leger die deel uitmaken van de reactietroepen van de NAVO.” Deze groep zal in Nederland oefeningen en controles uitvoeren, voornamelijk om te kijken of alle wapens wel naar behoren functioneren. Het doel hiervan is “om de reactietijd af te bouwen”. Om dus snel weg te kunnen indien nodig.
“Ten tweede zijn wij een doorgangsland”, gaat De Kruif verder. “Voor de Verenigde Staten zijn wij een heel belangrijk land binnen de NAVO om troepen te kunnen ontvangen en door te geleiden.”
Nederland heeft al Amerikaans materieel opgeslagen liggen. Dus het straatbeeld kan binnenkort veranderen. Bijvoorbeeld rondrijdende Amerikaanse tanks. “Er komen 7000 militairen hierheen, dus die kunnen wij best zien.” Volgens De Kruif is dit overigens niet nieuw. “Maar de intensiteit zal nu hoger zijn.”
Hulp aan Oekraïne
Nederland bood hulp aan Oekraïne aan, door onder andere militair materieel op te sturen. Dat zou vandaag verstuurd worden. “Dat is natuurlijk wel een beetje laat”, vertelt JA21-Kamerlid Derk Jan Eppink.
Volgens Eppink heeft Oekraïne veel meer aan een ander type bescherming. “Het belangrijkste verdedigingswapen dat Oekraïne moet hebben is cyberbescherming.” Dit is ook door Nederland aangeboden, want Nederland is goed op dat gebied, zegt de politicus. “Maar dan moet het wel gebeuren en dat is een beetje laat.”
Eppink legt uit waarom deze bescherming zo belangrijk is voor Oekraïne. “Vanaf het begin van de aanval gaat het parallel met cyberaanvallen en probeert men zo het hele netwerk in Oekraïne plat te leggen. Als je die bescherming niet hebt, gebeurt dat ook gewoon.”
LEES OOK: Rusland valt Kiev binnen, burgers worden opgeroepen molotovcocktails te maken
Door: Vick ten Wolde
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
Het is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meer