main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 22 februari 2022 — 10:37

Oorlog tussen Oekraïne en Rusland heeft ook grote gevolgen voor Nederlandse economie

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne lijkt misschien een ver-van-ons-bed-show, maar wanneer het tot een oorlog komt gaan ook Nederlanders dat in hun portemonnee voelen. Een oorlog aan de oostgrens van Europa kan de Nederlandse economie 2 procent kosten, ofwel 1000 euro per Nederlander. Dat becijferde Rabobank.

Veel handel drijft Nederland niet met de Russen en Oekraïne: er wordt volgens het CBS maar 1,2 procent vanuit Nederland richting Rusland geëxporteerd. Wel halen we er veel nikkel en gas vandaan. Zo’n 14 procent van Nederland nodig heeft, komt uit Rusland.

“We hebben heel sterk de neiging om te gaan kijken: hoeveel handel hebben we met Rusland en Oekraïne? Dat is heel belangrijk, maar de effecten hiervan zie je binnen één minuut op de financiële markt”, zegt econoom Edin Mujagic.

‘Komt heel dichtbij ons allemaal’

Zo zullen de olie- en gasprijzen verder zullen oplopen, net als de graanprijzen. Oekraïne is namelijk de grootste graanleverancier ter wereld. Dat betekent dat brood, koekjes en bier ook duur worden. “Aandelenkoersen in Rusland dalen, en dat raakt ons harder dan de Russen zelf. De Russen hebben heel weinig aandelen, en wij beleggen wereldwijd in aandelen in dat land”, zegt Mujagic. “Het gaat niet zozeer om hoeveel handel we met elkaar hebben, maar de onmiddellijke effecten zie je op de financiële markten in de vorm van gasprijzen, olieprijzen en de prijzen van het eten. En dat zijn allemaal prijzen van spullen waar we elke dag ons geld aan besteden, en dat komt heel dichtbij ons allemaal.”

Hoe schadelijk een oorlog tussen Oekraïne en Rusland daadwerkelijk wordt voor onze economie ligt ook aan de reactie van de Verenigde Staten en de Europese Unie. Hoe zwaarder de sancties, hoe meer pijn het zal doen.

LEES OOK: Sjoerdsma (D66) pleit voor ‘zeer zware persoonsgerichte sancties’ vanuit de EU tegen Rusland

 

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Hoe nu verder in Den Haag?

Deze week zijn we voor de tweede keer te gast bij Saam aan de Maas in Rotterdam.
 Bleiksloot en Wieger Hemmer ontvangen daar:

  • Thecla Bodewes runt als zakenvrouw een scheepswerf met vier vestigingen in het noorden van het land;
  • Marja Tiemens-Idzinga is te gast over vrouwen in de maritieme sector;
  • Ad van den Dool schreef het boek ‘Papa Blanca’ over de belangrijkste criminele koppelbaas in Nederland in de jaren 70;
  • Politiek verslaggever van RTL Nieuws Floor Bremer weet hoe het nu verder gaat in Den Haag;
  • Marcel Verreck heeft weer een column voor ons.
Zaterdag tussen 17.00 en 19.00
Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer