main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 februari 2022 — 14:27

Politie kampt met grote tekorten: ‘Investeren zodat de veiligheid gewaarborgd blijft’

Dit jaar komt de grootste werkgever van Nederland, de politie, 1400 mensen tekort. Nieuwe mensen opleiden kost veel tijd. Dat is iets wat het land niet heeft, omdat de veiligheid op straat onder druk staat. De SP wil dat het kabinet direct in actie komt.

SP heeft tien punten opgesteld waar verbetering moet plaatsvinden. “De wijkagent terug in de wijk”, zegt SP-leider Lilian Marijnissen bij Goedemorgen Nederland op NPO 1. Dat is in haar ogen het belangrijkste punt dat aangepakt moet worden. “Er zijn grote tekorten bij de politie en dat leidt ertoe dat de wijkagent steeds minder in de wijk kan zijn.”

Het zorgt ook voor een soort sneeuwbaleffect. Want hierdoor blijven volgens Marijnissen ook aangiftes te lang op de plank liggen en begint criminaliteit in Nederland steeds meer te lonen.

Oorzaak

De oorzaak van het tekort komt doordat er “jarenlang op onze veiligheid en op de inzet van politiemensen is bezuinigd”, zegt de SP’er. Er worden wel nieuwe agenten opgeleid, maar het is vooralsnog niet genoeg om het vertrekkende aantal op te vangen. “Daar moet je nu flink in investeren, om ervoor te zorgen dat de veiligheid in de buurt gewaarborgd blijft.”

In het coalitieakkoord staat overigens dat het doel is om minimaal één wijkagent per 5000 inwoners te hebben. “Het probleem is dat dat aantal nooit wordt gehaald.”

Opleiden is in de ogen van SP de oplossing om het tekort van 1400 agenten op te vullen. “Daarom hebben wij ook het voorstel gedaan om meer te investeren in de politieacademie.”

Wijkagenten

Evert-Jan Rusticus is wijkagent in Den Haag, maar loopt nog zelden in die functie rond in zijn stad. “Ik word vaak voor demonstraties uitgetrokken. Soms ook voor de surveillancedienst of voor recherchewerkzaamheden. Zo vullen wij als wijkagenten de gaten op.”

Het is alleen niet altijd mogelijk om wijkagenten alleen in de wijk rond te laten lopen. Soms moet een agent gewoon bijspringen bij bijvoorbeeld een demonstratie, erkent ook Marijnissen. “Maar het probleem is hier natuurlijk dat er te weinig collega’s zijn, dus investeer hierin.”

Crimineel geld

Investeren kost natuurlijk geld en dat moet ergens vandaan komen. Volgens Marijnissen is er nog een hoop geld op te halen uit het criminele circuit. Zij zegt dat er jaarlijks zo’n 16 miljard euro aan crimineel geld wordt witgewassen. “Wij slagen erin om daar maar 100 tot 300 miljoen van terug te pakken.”

LEES OOK: Politie onderschept voor miljoenen aan cocaïne in Rotterdamse haven

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer

Auto reed eind Koningsdag in op groep feestvierders in Amsterdam

Een automobilist is zaterdag aan het einde van Koningsdag ingereden op een groep feestvierders op de Prinsengracht in Amsterdam, bevestigt de politie maandag na berichtgeving…

Lees meer

Te weinig laadpunten stekkerauto’s in EU, zegt autobranche

De Europese Unie heeft veel meer laadpunten nodig voor elektrische auto’s om de CO2-doelen te halen, zegt de Europese autobrancheorganisatie ACEA. De verkoop van stekkerauto’s…

Lees meer

Turkije bevestigt steun voor Rutte als nieuwe NAVO-chef

 Turkije heeft NAVO-bondgenoten laten weten dat het demissionair premier Mark Rutte steunt in zijn poging de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden. Een Turkse…

Lees meer

Hoogleraar staatsrecht Voermans: uitschrijven nieuwe verkiezingen zou unicum zijn

De formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB zijn vooralsnog niet nader tot elkaar gekomen. Mocht het zo zijn dat het kwartet er maar niet…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Hoe moet het verder met het mestbeleid?

Het pakket aan maatregelen voor het mestbeleid van landbouwminister Piet Adema kreeg vorige week een meerderheid in de Kamer. Dit tot ongenoegen van twee formerende…

Lees meer