main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 18 januari 2022 — 10:44

Hoe serieus is de koopkrachtdaling? ‘Het lijkt erop alsof er minder geld in de portemonnee zit’

Premier Mark Rutte en het kabinet worden vandaag flink aan de tand gevoeld in de Tweede Kamer, omdat zij de regeringsverklaring hebben afgelegd. Zelfs de fracties die grotendeels achter de ambities van het kabinet staan vragen zich af hoe realistisch en haalbaar deze zijn. De vragen die op tafel liggen zullen voornamelijk financieel van aard zijn. Er is immers nooit eerder een kabinet geweest dat van plan was om met zoveel geld te smijten.

De rechterflank van de Kamer maakt zich zorgen over het immigratiebeleid en de klimaatplannen, terwijl links zich afvraagt waarom het kabinet zich niet waagt aan serieuze lastenverzwaring voor het bedrijfsleven. Daarbovenop vindt de gehele oppositie dat er iets gedaan moet worden aan de achterblijvende koopkracht van de AOW’ers.

Financiële tegenvaller

Overigens gaat vrijwel elk huishouden in Nederland er financieel op achteruit door de inflatie. Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft uitgerekend dat gezinnen maandelijks 40 euro minder te besteden hebben. Tweeverdieners met meerdere kinderen kunnen een terugval van meer dan 100 euro verwachten. Huishoudens die geen loonstijging krijgen in 2022, moeten rekening houden met een koopkrachtdaling tot ruim 200 euro per maand.

De historisch hoge inflatie loopt enorm op door de stijgende energieprijzen. Het kabinet heeft een verlagende belasting aangegeven, waarmee de hoge kosten enigszins gecompenseerd worden. Volgens Nibud is dat echter niet genoeg om de gehele koopkrachtdaling op te vangen.

Minder geld

“Het lijkt erop alsof er minder geld in de portemonnee zit”, omschrijft econoom Esther van Rijswijk in Goedemorgen Nederland het probleem van koopkrachtdaling. Voor een euro krijg je dus minder dan voorheen. “Je ziet het in de horeca, waar de prijzen zijn gestegen. Auto’s zijn duurder. Je ziet het op heel veel plekken.”

Volgens Van Rijswijk zal de druk op het kabinet toenemen. De vraag is wat zij hier tegen kunnen doen. “Belasting verlagen of heel gericht bepaalde groepen mensen geld geven”, zegt Van Rijswijk, die toegeeft dat het “echt heel lastig” is om dit probleem op te lossen.

Ook benieuwd hoeveel u erop achteruitgaat aankomend jaar? Dat berekent u hier.

LEES OOK: Kamer debatteert over regeringsverklaring Rutte IV: ‘Koopkrachtreparatie mogelijk één van de uitkomsten’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Zijn de misdaadplannen van het kabinet uitvoerbaar?

Meer blauw op straat, zwaarder straffen en criminelen in hun portemonnee raken: het nieuwe, rechtse kabinet heeft heel wat plannen om misdaad te bestrijden. Maar zijn ze ook uitvoerbaar?
In Het Misdaadbureau neemt Maaike Timmerman het hoofdlijnenakkoord – en de reacties daarop –  door met onderzoeksjournalist Rick Pietersz.
Ook is het deze maand 17 jaar geleden dat Maddie McCann verdween. Wordt de Britse peuter ooit teruggevonden en hoe kunnen nieuwe technieken daarbij helpen? Het Misdaadbureau ontvangt Jaap Knotter, lector Technologies for Criminal Investigations, AD-correspondent in het Verenigd Koninkrijk Geert Langendorff en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.
Vrijdag 19.00 uur

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Ilse is moeder van vier kinderen, maar kan niet terecht bij een huisarts in de buurt: ‘Een kind moet gezien worden als het iets heeft’

Het huisartsentekort in Nederland neemt steeds serieuzere vormen aan. In de nabije toekomst voorziet men zelfs in meer dan de helft van het land een…

Lees meer

Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer