‘Denk dat The Voice of Holland de komende jaren niet meer te zien zal zijn’
Terwijl we nog twee dagen moeten wachten op de veelbesproken aflevering van het BNNVARA-programma BOOS domineren de misstanden bij The Voice of Holland nu al het nieuws. Oud-zenderbaas van SBS Tina Nijkamp denkt dat de populaire talentenshow niet meer terugkeert op de Nederlandse televisie. “Ik denk dat het in ieder geval de komende jaren niet te zien zal zijn.”
En dat betekent een flinke kostenpsot, want uitzending van The Voice kost ongeveer rond de vier tot zes ton, schat Nijkamp. “Dus reken maar uit. Als je zeventien afleveringen hebt, waarvan er veel al zijn gemaakt, is dat al een hele grote schadepost”, zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ook de reclame-inkomsten zijn normaal gesproken best hoog omdat het programma goed scoort.”
Ze verwacht ook dat er veel juridische gevechten uitgevocht moeten worden. “Maar we moeten eerst de uitzending afwachten. Het verschrikkelijke aan het verhaal is dat dit heeft kunnen gebeuren met de slachtoffers.”
Twee van die slachtoffers deden gisteravond hun verhaal bij de talkshow Beau. Zo zei Nienke Wijnhoven, die in 2018 meedeed, tijdens haar periode bij het programma betast te zijn door Jeroen Rietbergen. De bandleider en (inmiddels) ex-man van Linda de Mol stapte zaterdag op. Ook bood hij uitgebreid zijn excuses aan voor zijn gedrag.
Breder onderzoek
Deskundigen vinden dat er een breder onderzoek nodig is, omdat dit soort misstanden overal plaatsvinden. Bijvoorbeeld in talentenjachten, waar veel kandidaten kwetsbaar zijn, onder andere omdat ze graag willen doorbreken. “Wat The Voice uniek maakt is dat de coaches een hele belangrijke rol spelen. Bij andere talentenjachten als Idols of Holland’s Got Talent heeft de jury een minder grote rol. Die zijn wat kleiner van opzet”, zegt Nijkamp daarover.
Hoe werkt het precies?
Toen Nijkamp nog programmabaas was van SBS werden er ook talentenjachten uitgezonden, zoals Holland’s Got Talent en Popstars. Een zenderbaas besteld een programma bij een producent, legt Nijkamp uit. “Het programma wordt besteld en gekocht bij een producent, en de zender zit aan de zijlijn en kijkt mee.”
De producent maakt dus het programma. “Vaak begeleidt een eindredacteur het vanuit de zender ook, dus dan wordt er iemand vanuit de zender ingezet om te kijken hoe het proces verloopt”, zegt Nijkamp. “Die gaat dus naar opnamedagen, kijkt of hij of zij tevreden is en of bijvoorbeeld de kleur van het decor goed is en of de jury en presentatie het goed doen.”
‘Alle partijen dragen hier de gevolgen van’
Op dit moment wordt The Voice geproduceerd door ITV. Voorheen was dat Talpa, het productiebedrijf van John de Mol. Nijkamp denkt dat alle partijen de gevolgen zullen dragen van deze rel. “RTL sowieso, omdat zij vanaf aanstaande vrijdag een programma gepland hadden staan. Dat gaan ze nu opvullen, maar ze zenden ongeveer dertig weken per jaar The Voice uit (dan gaat het ook om de zijtakken als The Voice senior en The Voice kids, red.). Maar natuurlijk ook ITV en Talpa.”
‘Familie De Mol is ontzettend machtig’
John de Mol was tot 2020 betrokken bij The Voice. Zijn zoon Johnny de Mol zei in zijn talkshow HLF8 dat gisteren dan ook dat logisch zou zijn als zijn vader ervan heeft geweten.
“De familie De Mol is ontzettend machtig, omdat John de Mol ontzettend veel bezit. Hij heeft heel veel radiostations, een aantal televisiezenders, en daarnaast had hij het productiebedrijf Talpa, dat hij verkocht heeft aan ITV”, legt Nijkamp uit. “Hij is een nieuw productiebedrijf gestart. Daarnaast is zijn zus een heel belangrijke presentatrice en zijn zoon een belangrijke presentator. Ze zijn overal, en veel mensen in de tv-wereld zijn afhankelijk van de familie De Mol voor hun salaris. Het is een ontzettende machtige familie.”
Daar komt, denkt Nijkamp, niet veel verandering in door de rel. “Maar ik denk dat er wel heel veel juridische procedures komen over wie wat betaalt.”
The Voice wordt in veel verschillende landen uitgezonden. Er is nog geen navolging gegeven aan de stop van Nederland, maar het is wel internationaal nieuws. “Het is een heel bekend programma en het is ontzettend succesvol in heel veel landen”, zegt Nijkamp. “Dit gaat de wereld rond en kan internationaal ook veel gevolgen hebben.”
LEES OOK :Bert van der Veer: ‘Tijdelijk stopzetten The Voice kan miljoenenstrop betekenen’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…
Lees meerWeeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meer