main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 10 december 2021 — 15:04

Chinese technologie verandert hoe wij in Nederland winkelen: ‘Daar wordt alles met de mobiel gedaan’

De technologische vernieuwing van China zal steeds verder doordringen in Nederland. Zo ook in Leiden. Daar opent de Chinese webwinkelgigant JD.com een pickup-winkel onder de naam Ochama, dat staat voor omnichannel amazing. Marketingdeskundige Lulu Fang is bekend met dit concept waarbij de mobiele telefoon een grote rol speelt. “De efficiëntie van online maar wel de beleving van offline.”

“Er zijn veel winkels in China die heel erg geautomatiseerd zijn”, legt Fang uit terwijl ze in Leiden door de nieuwe winkel in aanbouw loopt. “Dit is JD maar er zijn in China tweeduizend van dit soort winkels. Vaak is het kassaloos, dus je kan zelf producten kopen en afrekenen. JD werkt met een membership, dus ik verwacht dat je als gebruiker een app moet downloaden. Je mobiele telefoon zou dan een belangrijke tool zijn in de shopping experience.”

In zo’n winkel zou bijvoorbeeld ook eten verkocht kunnen worden. “En ik weet niet of ze het hier doen maar in China kan je al eten en boodschappen halen in de supermarkt, maar je kunt ook meteen je boodschappen aan het restaurant geven om het klaar te maken. Dan kan je daar ook blijven eten. En als je verder wil winkelen zonder de zware boodschappen dan kan je gewoon thuis laten bezorgen.”

‘Wat heb je als consument op dat moment nodig?’

In China denken mensen niet zo in ‘channels’, vertelt de marketingexpert. “Niet van ik ben nu online aan het shoppen, nu offline aan het shoppen of ik ben nu aan het chatten. Daar denken bedrijven heel erg in ‘journeys’. Wat heb je als consument of gebruiker op dat moment nodig en welke tools heb je daar online, offline of op social voor nodig.”

Zo worden bijvoorbeeld QR-codes op producten geplaatst die verwijzen naar uitlegvideo’s. “Mijn ervaring met Chinese websites is dat die zo uitgebreid zijn dat ze die zo ontwerpen dat al je vragen worden afgedekt. Zo laten ze twintig foto’s zien, alle details in 360 graden, zelfs een productlabel en ook video’s hoe je die moet gebruiken. Zelf vind ik dat ze beter werken dan de Nederlandse webshops.”

‘Mensen zijn dat heel erg gewend’

Maar is de Nederlandse consument wel klaar om offline te gaan winkelen met een mobiele telefoon in de hand? “China is daarin wel wat verder. Mensen zijn echt mobile first. Wij hebben dat hier misschien de laatste vijf jaar maar daar is het al mobile first de laatste tien jaar. Alles wordt met de mobiel gedaan. Met één app, WeChat, kan je een taxi bestellen, je kan ermee betalen, je kan ermee chatten en videobellen. Mensen zijn dat heel erg gewend. Je kan zelfs je ziekenhuisafspraken regelen met die app, vergelijkbaar met WhatsApp hier.”

Volgens Fang zie je maar weinig over de ontwikkelingen in China en de rest van Azië in de westerse media. “De wereld is groter dan alleen maar Europa en Amerika.”

Raquel Schilder staat overal voor open, ook voor China. Steeds meer zelfs voor China. Of generatie next nou een elektrische scooter deelt of online shopt, veel van de producten komen uit het Verre Oosten. En de millennials gebruiken ze graag, want ze zijn goedkoop en technologische steeds beter.

De vraag is: Kan de nieuwe generatie nog wel zonder China? Zijn we niet te afhankelijk? Ook als afzetmarkt wordt China steeds belangrijker. Een potentiële miljoenenmarkt is aan het ontstaan voor jonge ondernemers uit onder andere Nederland.  

Dit alles in een nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next. Deze kan je bekijken via NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Podcast Het Misdaadbureau:

Mensen die stuiptrekkend over de grond rollen of naakt een tuin of bedrijfspand inlopen: de politie heeft de handen vol aan de extreem verslavende en gevaarlijke drugs flakka.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met ex-flakka-verslaafde Sam Fijneman, verslavingsdeskundige Alex van Dongen en Joke Bux, zij begeleidt een huiskamerproject in Vlissingen. Onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel duikt in de nieuwe politiecijfers over flakka-incidenten.

Luister naar de podcast.

Aantal sportclubs sinds eeuwwisseling met 7 procent gedaald

Het totale aantal sportverenigingen in ons land is sinds de eeuwwisseling met 7 procent gedaald, heeft het Mulier Instituut, een organisatie voor sportonderzoek, becijferd. “In…

Lees meer

Mart de Kruif (oud-commandant Landstrijdkrachten): ‘Verdedig Oekraïne niet vanaf NAVO-grondgebied’

Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vindt het geen goed idee als de NAVO het Oekraïense luchtruim gaat beschermen vanaf NAVO-grondgebied. “We doen dan net…

Lees meer

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben al belastingaangifte gedaan

Ruim 9 miljoen Nederlanders hebben hun aangifte voor de inkomstenbelasting bij de Belastingdienst al gedaan. Dat zegt Steef Cobben, manager inkomstenbelasting, in Goedemorgen Nederland op…

Lees meer

Sam was 1,5 jaar verslaafd aan flakka: ‘Ik woonde vierhoog en dacht nog steeds dat mensen mij in de gaten hielden’

De designerdrug flakka is in opkomst in Nederland. Met name in de regio Zeeland-West-Brabant. Sam Fijneman kwam in 2017 voor het eerst in aanraking met…

Lees meer

LTO-voorman roept BBB dringend op: ‘Ga niet het gevecht aan tegen opschorten derogatiebeschikking’

Voorzitter Melkveehouderij bij LTO Nederland Erwin Wunnekink roept de BoerBurgerBeweging op om niet het gevecht aan te gaan tegen het opschorten van de derogatiebeschikking in…

Lees meer

Belastingambtenaren hebben ‘ruime gelegenheid’ om te lekken

Bij de Belastingdienst bestaat een “ruime gelegenheid” om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van…

Lees meer

Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad. Nog nooit…

Lees meer

NAVO-chef gepikeerd over getreuzel NAVO-landen met Oekraïne

Het getreuzel van de NAVO-landen om wapens aan Oekraïne te leveren heeft inmiddels “serieuze gevolgen op het slagveld”, heeft NAVO-chef Jens Stoltenberg in Kiev gezegd,…

Lees meer