main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 november 2021 — 10:32

Roep om kerncentrales groeit: ‘We hebben het gewoon nodig’

Er wordt steeds meer gesproken over kernenergie als nieuwe energiebron. De formatietafel bespreekt deze zaak ook en stelt zichzelf de vraag of er één of twee kerncentrales bij moeten komen in Nederland. VVD en CDA zijn voorstander van het gebruik van meer kernenergie, vooral om de klimaatdoelen te halen. ChristenUnie is principieel niet tegen en D66 leeft nog in twijfel. Dat schrijft De Volkskrant.

Het lijkt er dus toch van te gaan komen: kernenergie. Waarom? Omdat wind -en zonne-energie simpelweg te weinig stabiele groene stroom opleveren om de klimaatdoelen voor 2030 of 2050 te halen. Kernenergie is overigens ook een emissieloze energiebron en is, in tegenstelling tot zijn broeders wind en zon, niet afhankelijk van de weersomstandigheden.

Het behalen van de klimaatdoelen is niet de enige reden om meer in te zetten op kerncentrales als energiebron. Een alternatief is namelijk het importeren van gas vanuit Rusland. Om politieke redenen wil Nederland niet te afhankelijk worden van het gas van president Vladimir Poetin.

Europese Unie

Ook in de EU wordt er steeds meer gesproken over het gebruik van kerncentrales. Vooral Frankrijk is daar druk mee bezig. President Emmanuel Macron kondigde eerder al aan dat hij de nodige kerncentrales in zijn land laat neerzetten.

Nu ziet Nederland het dus ook als serieuze optie. “We hebben het gewoon nodig”, zegt VVD-Europarlementariër Malik Azmani in Goedemorgen Nederland op NPO1. “Als wij ons stukje aarde gezond en veilig willen overbrengen naar onze kinderen, kleinkinderen of toekomstige generaties. Dan moeten wij die doelen halen en daar hebben we gewoon kernenergie voor nodig.”

‘Het kan veilig’

Aan het woord kerncentrale hangt nogal een negatieve connotatie. Denk al alleen aan de kernramp van Tsjernobyl in 1986. De vraag is dus of het wel gewenst is om er ook meer in Nederland te bouwen. “De kerncentrales van een ver verleden zijn niet de kerncentrales van nu”, zegt Azmani.

De politicus stipt wel aan dat het van belang is dat iedereen goede voorlichting en informatie moet krijgen over de veiligheid en risico’s van kerncentrales. “Zeker als we het hebben over waar de kerncentrales moeten komen. Andere Europese landen, met name Frankrijk, laten zien dat het allemaal veilig kan.”

Tijd en geld

Het bouwen van kerncentrales wordt wel een lange adem-traject. Het duurt namelijk jaren, van 10 tot 20, voordat er eentje staat die ook in al zijn hoedanigheid gebruikt kan worden. Een kerncentrale stamp je niet zo één, twee, drie, uit de grond. Het kost tijd. Veel tijd, maar ook geld.

Commerciële bedrijven mengen zich liever niet in het project, omdat het te veel financiële risico’s met zich meebrengt, schrijft De Volkskrant. Kerncentrales werden de laatste decennia alleen uit de grond gestampt met behulp van omvangrijke staatssteun.

De krant haalt als voorbeeld de Britse kerncentrale Hinkley Point C aan. De Britse regering gaf in 2008 opdracht tot de bouw en pas na tien jaar werd de eerste steen gelegd. Naar verwachting is de kerncentrale pas af in 2026. De totale bouwkosten worden ingeschat op 27 miljard euro. Dat is 28 procent meer dan de Britse regering oorspronkelijk begrootte. En dan hebben we het alleen nog maar over de bouwkosten.

Jean Dohmen, financieel journalist FD, erkent dit probleem en tipt het kabinet. “Het duurt jaren voordat je een kerncentrale hebt gebouwd”, zegt hij.  “In de tussentijd blijven we dus afhankelijk van het gas van onze grote vriend Poetin. Er moeten knopen doorgehakt worden en snel.”

Locaties

En tot slot een volgend problematisch vraagstuk. Waar moeten deze kerncentrales dan neergezet worden? Daar wordt ook al druk over gespeculeerd. Locaties als Borssele, waar al een kerncentrale staat, Rotterdam en Groningen worden genoemd als mogelijke bestemming.

LEES OOK: Klimaattop in Glasgow van start: ‘Gebruik van kernenergie wordt steeds serieuzer’

Door: Vick ten Wolde

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer