main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 7 november 2021 — 13:32

De nieuwe missie van André Kuipers: ‘Het is de positieve kijk en hoe we het kunnen doen’

André Kuipers maakte voor Omroep WNL de documentaire De nieuwe missie van André Kuipers. Bij WNL Op Zondag vertelt de astronaut over onze planeet die er slecht voorstaat en de vele initiatieven die hier iets aan proberen te doen. “Als je niets doet, wordt het nog slechter. Laten we kijken hoe wij in balans kunnen komen. Dat is in ons eigen belang.”

Kuipers gelooft heel erg in nieuwe technologieën, om dingen efficiënter, slimmer en schoner te doen. “Daar hebben wij heel veel van die bedrijven van gevonden.” Zo voer hij mee met het eerste en enige elektrische binnenvaartschip in Nederland dat bijna geen lawaai maakt. “En dat is waar dit programma over gaat. We gingen kijken naar allerlei bedrijven die gewoon winst willen maken maar dit ook nog op een slimme manier gaan doen. Het is de positieve kijk en hoe we het kunnen doen.”

Dat het niet goed gaat met de aarde ziet Kuipers ook wel, zoals hij zelf zegt, maar hij gaat dus uit van het positieve. “In de ruimtevaart kunnen we heel goed meten wat er allemaal aan de hand is wat betreft ontbossing, de stijgende zeespiegel en milieuvervuiling. Maar het is niet alleen het klimaat. Het is ook de lucht die je inademt, je wil schone lucht hebben, maar het gaat ook om veel andere dingen dan alleen de opwarming. Een heleboel bedrijven zijn ermee bezig om dingen slimmer te doen.”

‘Dit ziet er veelbelovend uit’

Een van de dingen is kweekvlees. “Een van de grote problemen op deze planeet is de vleesindustrie. Dat kost heel veel energie, veel water en ook methaanuitstoot. Op deze manier kan je het anders doen. Kweekvlees is al jaren geleden gemaakt en het wordt nu geperfectioneerd. Nu moet het grootschalig op de markt komen. En het is nog steeds vlees maar het is alleen niet van een koe. Het is van cellen van een koe en dan gekweekt. Maar het moet goed voelen en goed smaken anders verkoop je het niet. Maar dit ziet er veelbelovend uit.”

Dit kan ontzettend veel verschil maken, legt Kuipers uit. “In plaats van miljarden koeien die je nu op de wereld hebt rondlopen, kan je naar tienduizenden. Dierenwelzijn is ook een factor die speelt.” Ook acteur Leonardo DiCaprio heeft geld in het kweekvleesinitiatief gestoken.

‘Dit apparaat kan het alle twee’

Verder heeft de documentaire aandacht voor Oldenzaal waar een hele grote batterij wordt ontwikkeld om energie op te slaan. “De TU Delft is daarmee begonnen. Eigenlijk is het een batterij oude stijl uit de begintijd met nikkel en ijzer. Dat werkte niet zo goed als batterij maar het voordeel is dat ze het hebben weten te combineren. Als die batterij vol is kan je er waterstof en zuurstof mee maken. En waterstof is een opslagmedium. Dat is het hele mooie van deze battolyser, je hebt zowel een batterijfunctie maar je kan het ook opslaan. Dit apparaat kan het alle twee.”

Dat is een hele interessante ontwikkeling, aldus Kuipers. “De technische universiteiten in Nederland zijn hartstikke goed. Die komen met dit soort oplossingen en dat moet het opgeschaald worden. En dan zijn er allerlei bedrijven, zoals in Oldenzaal, die dat uit kunnen werken. Dat soort bedrijven hebben wij allemaal gezocht. Verschillende vormen van energie, voedselproductie en transport. Je kan het ook op een mooie, schone en nog steeds winstgevende manier doen.”

De nieuwe missie van André Kuipers is vrijdag 12 november te zien om 21.30 uur op NPO 1. Daarna is deze terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer