main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 7 november 2021 — 13:32

De nieuwe missie van André Kuipers: ‘Het is de positieve kijk en hoe we het kunnen doen’

André Kuipers maakte voor Omroep WNL de documentaire De nieuwe missie van André Kuipers. Bij WNL Op Zondag vertelt de astronaut over onze planeet die er slecht voorstaat en de vele initiatieven die hier iets aan proberen te doen. “Als je niets doet, wordt het nog slechter. Laten we kijken hoe wij in balans kunnen komen. Dat is in ons eigen belang.”

Kuipers gelooft heel erg in nieuwe technologieën, om dingen efficiënter, slimmer en schoner te doen. “Daar hebben wij heel veel van die bedrijven van gevonden.” Zo voer hij mee met het eerste en enige elektrische binnenvaartschip in Nederland dat bijna geen lawaai maakt. “En dat is waar dit programma over gaat. We gingen kijken naar allerlei bedrijven die gewoon winst willen maken maar dit ook nog op een slimme manier gaan doen. Het is de positieve kijk en hoe we het kunnen doen.”

Dat het niet goed gaat met de aarde ziet Kuipers ook wel, zoals hij zelf zegt, maar hij gaat dus uit van het positieve. “In de ruimtevaart kunnen we heel goed meten wat er allemaal aan de hand is wat betreft ontbossing, de stijgende zeespiegel en milieuvervuiling. Maar het is niet alleen het klimaat. Het is ook de lucht die je inademt, je wil schone lucht hebben, maar het gaat ook om veel andere dingen dan alleen de opwarming. Een heleboel bedrijven zijn ermee bezig om dingen slimmer te doen.”

‘Dit ziet er veelbelovend uit’

Een van de dingen is kweekvlees. “Een van de grote problemen op deze planeet is de vleesindustrie. Dat kost heel veel energie, veel water en ook methaanuitstoot. Op deze manier kan je het anders doen. Kweekvlees is al jaren geleden gemaakt en het wordt nu geperfectioneerd. Nu moet het grootschalig op de markt komen. En het is nog steeds vlees maar het is alleen niet van een koe. Het is van cellen van een koe en dan gekweekt. Maar het moet goed voelen en goed smaken anders verkoop je het niet. Maar dit ziet er veelbelovend uit.”

Dit kan ontzettend veel verschil maken, legt Kuipers uit. “In plaats van miljarden koeien die je nu op de wereld hebt rondlopen, kan je naar tienduizenden. Dierenwelzijn is ook een factor die speelt.” Ook acteur Leonardo DiCaprio heeft geld in het kweekvleesinitiatief gestoken.

‘Dit apparaat kan het alle twee’

Verder heeft de documentaire aandacht voor Oldenzaal waar een hele grote batterij wordt ontwikkeld om energie op te slaan. “De TU Delft is daarmee begonnen. Eigenlijk is het een batterij oude stijl uit de begintijd met nikkel en ijzer. Dat werkte niet zo goed als batterij maar het voordeel is dat ze het hebben weten te combineren. Als die batterij vol is kan je er waterstof en zuurstof mee maken. En waterstof is een opslagmedium. Dat is het hele mooie van deze battolyser, je hebt zowel een batterijfunctie maar je kan het ook opslaan. Dit apparaat kan het alle twee.”

Dat is een hele interessante ontwikkeling, aldus Kuipers. “De technische universiteiten in Nederland zijn hartstikke goed. Die komen met dit soort oplossingen en dat moet het opgeschaald worden. En dan zijn er allerlei bedrijven, zoals in Oldenzaal, die dat uit kunnen werken. Dat soort bedrijven hebben wij allemaal gezocht. Verschillende vormen van energie, voedselproductie en transport. Je kan het ook op een mooie, schone en nog steeds winstgevende manier doen.”

De nieuwe missie van André Kuipers is vrijdag 12 november te zien om 21.30 uur op NPO 1. Daarna is deze terug te kijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Stand van Nederland: Generatie Next

Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.

Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer

Amsterdam begint met proef om werk te vinden voor asielzoekers

Amsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…

Lees meer

Klever: EU bereidt tegenmaatregelen importheffingen VS voor

De EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…

Lees meer

Subsidiepot voor aanschaf nieuwe elektrische auto is leeg

De subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…

Lees meer

RvT-voorzitter Joustra (NPO) staat achter VVD-plannen: ‘Elke stresstest gaat niet goed’

De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…

Lees meer