main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 5 november 2021 — 14:15

Hoe krijg je de arbeidsmarkt in beweging voor de volgende generatie?

Millennials zijn echte ‘job hoppers’. Ze verruilen hun baan gemakkelijker in voor een andere dan voorgaande generaties. Hierdoor blijft de arbeidsmarkt in beweging. Dat is voordelig, want als er een tekort is in een bepaalde sector, dan kan dat door ‘omscholers’ worden opgevuld. Maar hoe krijg je de arbeidsmarkt écht in beweging voor de volgende generatie zodat zij nog flexibeler kunnen zijn?

Volgens arbeidsdeskundige Ton Wildhagen kan er nog veel meer gedaan worden om beweging te creëren. “Je moet investeren in omscholing. Je kunt mensen zelf een budget geven. Nu zijn ze vaak heel erg afhankelijk van de werkgever”, zegt Wildhagen in Stand van Nederland: Generatie Next. Wildhagen haalt de Scandinavische landen aan als voorbeeld, waar dit al volop gebeurt. “Je kunt er ook voor zorgen dat de overheid meer gaat stimuleren.”

‘Moeilijk om vol te houden’

Bastiaan is één van die millennials die zijn oude baan opzegde en voor iets heel anders koos. Voorheen was hij marketeer, nu volgt hij de Pabo om basisschooldocent te worden. “Mijn collegegeld wordt betaald door mijn nieuwe werkgever. Als dat niet zo zou zijn dan wordt het wel heel moeilijk.”

Maar geld om een nieuwe opleiding te volgen is niet het enige wat een overstap lastig kan maken, vindt Bastiaan. “Je moet werk en studie combineren. Het kan moeilijk zijn om vol te houden.”

De arbeidsmarkt verandert. Dertig jaar voor dezelfde baas werken komt straks nauwelijks meer voor. Millennials willen zelf bepalen waar, wanneer en voor wie ze werken. Maar is de arbeidsmarkt tegen die flexibiliteit opgewassen?

Raquel Schilder zoekt uit wat er moet veranderen om de nieuwe generatie meer ruimte te geven. En is dat wel haalbaar voor werkgevers?

Kijk donderdag om 22.22 naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Oude afleveringen kun je terugkijken op NPO Start.

Door: Floortje van Gameren

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Vanavond: Made in Holland

Nederland is innovatiever dan je zou denken. Zo zijn er tal van producten van eigen bodem die je helemaal niet zou verwachten, zoals Hollandse wijn van de zeebodem of rijstvelden.

Maar valt daar ook wat aan te verdienen? En is dit de toekomst voor de Nederlandse economie? Presentator Nejifi Ramirez onderzoekt het.

Vanavond 23.10

Vanavond: hoe herken je de dader?

Het is een scène die we allemaal wel eens in een film of serie hebben gezien: een rijtje mogelijke daders naast elkaar en een getuige die moet aanwijzen wie de schuldige is. Gebeurt dat nog in het echt? Is het betrouwbaar? Hoe goed kan een getuige een gezicht herinneren? En hoe werkt een zogenoemde fotoconfrontatie?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met oud-hoofdinspecteur van de politie Adri van Amelsvoort, rechtspsycholoog Eric Rassin en onderzoeksjournalist Sandra van den Heuvel.

Vrijdag 19.00 uur
ECB verlaagt rente in eurozone voor derde keer dit jaar

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone voor de derde keer dit jaar verlaagd. De beleidsbepalers van de centrale bank…

Lees meer

Nederland stelt 271 miljoen beschikbaar voor granaten voor Oekraïne

Nederland trekt nog eens 271 miljoen euro uit om artilleriegranaten voor Oekraïne te kopen. Dat gebeurt samen met Denemarken en Tsjechië. “Een jaar geleden begonnen…

Lees meer

EU als geopolitieke macht gaat ten koste van welvaart, waarschuwt oud-minister

De Europese Unie als ‘Geopolitieke Unie’ gaat mogelijk ten koste van onze welvaart, zegt oud-minister en voormalig topdiplomaat Tom de Bruijn in Sven op 1….

Lees meer

Coalitiepartijen pessimistisch over gevolgen uitstootvrije zones

Coalitiepartijen zijn pessimistisch over de gevolgen van de uitstootvrije zones die volgend jaar in een reeks gemeenten gaan gelden. PVV, BBB en VVD riepen in…

Lees meer

ASML in gesprek met autoriteiten over fout met kwartaalcijfers

Chipmachinemaker ASML onderzoekt nog hoe de kwartaalcijfers dinsdag per ongeluk te vroeg online zijn gekomen. Over de toedracht van de blunder is het Veldhovense bedrijf…

Lees meer

Duurzaamheidsondernemer pleit voor afschaffen alle subsidies: ‘Zo moet het systeem werken’

Subsidie is helemaal niet nodig voor bedrijven die vernieuwing nastreven. Dat vindt duurzaamheidsondernemer Ruud Koornstra. “We moeten voor lief nemen dat niet alles in één…

Lees meer