main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 5 oktober 2021 — 11:44

Cyberexperts waarschuwen voor nationale ramp: ‘Samenleving kan op veel manieren lamgelegd worden’

Cyberexperts waarschuwen voor een nationale ramp als bedrijven en instellingen zich niet beter verdedigen tegen cyberaanvallen. Er moet dan ook veel meer geld geïnvesteerd worden in cyberveiligheid, zo stellen zij. “Je zou onze samenleving op heel veel manieren kunnen lamleggen”, zegt Cybersecurity-expert Inge Bryan in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “En de mogelijkheid om preventieve maatregelen te treffen zien wij op dit moment onbenut.”

De afhankelijkheid van mens en bedrijf van het internet is een groot risico. Dat blijkt maar weer na de wereldwijde storing bij WhatsApp, Facebook en Instagram. Toch blijft cyberveiligheid een beetje het ondergeschoven kindje, ziet Bryan. “In de Miljoennenota komt het überhaupt niet voor. Ik vind dat verschrikkelijk.”

‘Onze vitale infrastructuur is gebouwd op digitale middelen’

En dat terwijl er heel veel mogelijkheden zijn om onze samenleving te beschermen tegen digitale aanvallen. “Dat moeten we serieus nemen”, beklemtoont Bryan. Het is volgens haar mens eigen om vooral naar “fysieke dingen” te kijken. Aangezien de digitale wereld niet tastbaar is, wordt deze vaak vergeten. “In dit land zijn we enorm digitaal, zeer verbonden en zeer welvarend. Dat betekent dat wij onze hele vitale infrastructuur gebouwd hebben op digitale middelen”, legt ze uit. “Dan heb ik het over het betalingsverkeer, de stormvloedkering, maar ook de matrixborden boven de snelwegen. Als je daar overal rode kruizen op zet, is dat al ontwrichtend.”

Meer investeren

In 2017 leed de Nederlandse economie jaarlijks 10 miljard euro schade door cybercrime, zo blijkt uit cijfers van accountantskantoor Deloitte. Bryan verwacht dat dit bedrag nu een stuk hoger ligt.

“Ik zou het toekomstige kabinet willen wijzen op het rapport van de Cyber Security Raad (CSR) dat in april is uitgekomen”, zegt ze. Dat rapport concludeert dat publieke en private partijen in Nederland de krachten moeten bundelen en samen moeten werken aan één cyberweerbaarheidsstrategie met een meerjarenprogramma. Hiervoor is een investering nodig van 833 miljoen euro, bovenop de huidige uitgaven en budgetten voor cyberweerbaarheid, aldus de CSR.

“De essentie is dat je moet zorgen dat er iemand in het kabinet functioneert als coördinerend orgaan”, zegt Bryan. “Dat kan een deltacommissaris zijn of een minister. In ieder geval iemand met doorzettingsmacht, die op al die beleidsterreinen kan zeggen: nu gaan we dit doen.”

Ondernemers

Ook voor midden- en kleinbedrijven is een investering in cyberveiligheid van belang, zegt Bryan. Des te meer omdat verzekeraars de schade die een cyberaanval veroorzaakt lang niet altijd vergoeden wanneer bedrijven zelf hun beveiliging niet goed op orde hebben. “De meeste ondernemers draaien zelf voor de kosten op”, weet Bryan.

LEES OOK: Wat als het hele internet uitvalt door een cyberaanval?

Bovendien is de schade van een cyberaanval tweeledig. “Als er ransomware binnenkomt versleutelt dat een deel van je spullen letterlijk, dus je kan er niet meer bij”, legt ze uit. “Dan moet je dat weer opnieuw opbouwen, en de kosten daarvan kunnen fors oplopen.” Om zo’n systeem weer opnieuw op te bouwen worden namelijk vaak experts ingehuurd. “Gemiddeld genomen kost dat geloof ik zo’n 65.000 euro per aanval. Naar mijn ervaring zit dat bedrag meer tussen de 100.000 en 150.000 euro”, zegt Bryan. “En dan komt er nog een eventuele losgeldvraag. Dat zijn twee kostenposten, en dat is fors.”

Het verbeteren van de cyberveiligheid hoeft ondernemers geen fortuin te kosten, zegt de cybersecurity-expert. “Het gaat om de wijze waarop je de it inricht. Dat zijn overwegingen om te maken op het moment dat je een it-omgeving maakt”, legt ze uit. “Ook als die er al is, zijn er zeker maatregelen die je kan treffen. De stelregel is: iedere euro die je investeert in beveiligingsmaatregelen, betaalt zich vier tot zeven keer terug.”

Het aantal incidenten waarbij internetoplichters mensen op slinkse wijze geld afhandig proberen te maken stijgt explosief. In Stand van Nederland: Generatie Next duikt millennial Elen Demir in de wereld van de cybercrime. Je kunt deze aflevering hier terugkijken, op NPO Start.

LEES OOK: Nederland te afhankelijk van buitenlandse techbedrijven: ‘Geven controle over samenleving uit handen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer