Data gebruikers Facebook was niet onbeschermd, oorzaak storing lijkt duidelijk
Data van gebruikers zijn niet onbeschermd geweest tijdens de wereldwijde storing die de diensten Facebook, Instagram en WhatsApp urenlang platlegde. Dat zegt Facebook in een verklaring waarin een defecte aanpassing aan de configuratie wordt aangewezen als de oorzaak van de uitval.
Facebook noemt defecte configuratie-aanpassingen aan de routers als de voornaamste oorzaak van de bijna zes uur durende storing, die maandag rond 17.30 uur begon. Daardoor hadden zo’n 3.5 miljard gebruikers geen toegang tot hun social media en hun berichtendiensten.
Rond middernacht was het weer mogelijk om bij Facebook en Instagram in te loggen. Berichten versturen via WhatsApp werkte ongeveer een uur later ook weer. De storing werd vermoedelijk veroorzaakt door een blunder van eigen techneuten. Er was geen sprake van een hack.
Facebook onvindbaar
Volgens cyberexpert Inge Bryan konden door de configuratiefout andere systemen niet meer communiceren met Facebook, Instagram en WhatsApp. Het hele imperium van Facebook leek daardoor in één klap van de aardbodem verdwenen. “Een website meldt zelf aan de wereld: hier sta ik”, zegt Bryan in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Mensen die de site opzoeken kunnen dat aan de hand van het IP-adres doen. Het adresboekje was niet beschikbaar. En omdat dat er niet was, kon Facebook niet kenbaar maken waar het was. Het was niet vindbaar.”
Facebook gebruikt een systeem dat border gateway protocol (bgp) heet. Dat zorgt ervoor dat mensen die bijvoorbeeld de Facebook-app openen zonder het te merken worden doorgeleid naar de plek in de servers waar hun vakantiefoto’s en berichten staan. Het laadt ook de chats in WhatsApp en Messenger, de foto’s op Instagram, intranetberichten van bedrijven die Workplace gebruiken en de virtualrealitygames van Oculus-dragers. Op goede dagen voorkomt het files en vertragingen. Als alle bezoekers langs dezelfde weg naar hun gegevens zouden gaan, zouden de netwerken namelijk vastlopen.
Maar in de loop van maandag ging dat mis. Een Facebook-medewerker zou een update hebben uitgevoerd bij de bgp-systemen. Binnen een paar minuten bestond het bgp-systeem niet meer. In feite waren daarmee alle wegwijsborden richting de Facebook-systemen weg. Geen enkele app en geen enkele site kon nog verbinding maken met de servers.
Ook Bryan denkt dat een persoonlijke fout de storing heeft veroorzaakt. “Waarschijnlijk heeft iemand op het verkeerde knopje gedrukt.”
Storing kost Facebook miljoenen
De storing heeft Facebook naar schatting tientallen miljoenen dollars gekost, meldt De Telegraaf. Tijdens de storing had Facebook geen advertentie-inkomsten, de belangrijkste inkomstenbron van het bedrijf. Facebook liep per uur tien miljoen euro mis.
Facebook-topman Mark Zuckerberg heeft voor bijna 7 miljard dollar aan vermogen verloren op de beurs in New York. Omgerekend gaat het om zo’n 6 miljard euro. Het socialemediabedrijf kelderde door de storing en ander negatief nieuws ongeveer 5 procent in waarde. Door de koersdaling zakte het vermogen van Zuckerberg terug naar 120,9 miljard dollar.
‘Gebruik alternatieven’
De storing legt bloot “hoe afhankelijk we zijn van dat ene sociale netwerk”, zegt Bryan. “Het is verstandig om ook gebruik te maken van alternatieven.”
“En we moeten eens nadenken over wat er zou zijn gebeurd als deze storing was opgetreden bij een grote cloudprovider of bij een provider van een belangrijke dienst voor de Nederlandse samenleving, bijvoorbeeld een betalingsdienst”, gaat ze verder. “Nu gaat het om een social netwerk en was de schade nog redelijk beperkt.”
LEES OOK: Grote storing bij WhatsApp, Facebook en Instagram
Door: Peter Visser
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Stand van Nederland: Generatie Next
Steeds meer hoogopgeleide stedelingen zoeken nieuwe manieren om hun mentale gezondheid te verbeteren, waaronder microdosing. Stand van Nederland: Generatie Next onderzoekt wat microdosing is en wat de kosten zijn van deze trend.
Kijk vrijdagavond om 23.10 uur naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.
De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meerAmsterdam begint in januari met een proef om asielzoekers te ondersteunen bij het vinden van werk. In een half jaar hoopt de gemeente zo’n 115…
Lees meerDe EU-ministers van Buitenlandse Handel hebben donderdag gesproken over eventuele tegenmaatregelen, als Donald Trump de importheffingen tegen Europa doorzet. “We hebben natuurlijk een aantal scenario’s…
Lees meerDe subsidiepot voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto is leeg. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In totaal was er 58…
Lees meerDe VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meer