main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 16 juni 2021 — 13:58

Gemeenten willen extra geld van Rijk om gevolgen coronacrisis te bestrijden

Burgemeesters, politici en economen spreken vanmiddag op het VNG-congres over de tijd na corona. De ergste pijn ligt achter ons, maar voor gemeenten wacht er nog een grote opgave om de samenleving weer op de rails te krijgen. Volgens Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer, is er meer geld nodig vanuit het Rijk.

“Als het gaat over de coronacrisis wordt de rol van het Rijk steeds kleiner, tot alle maatregelen zijn verdwenen. Dan zijn de gemeenten aan zet”, zegt Schuurmans in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Ze denkt dat gemeenten in staat zijn de taken uit te voeren. “Maar we zullen wel extra mensen en middelen nodig hebben om het te kunnen doen.”

Corona laat spoor van vernieling achter

Schuurmans heeft haar gemeente zien veranderen tijdens de coronacrisis. “Schiphol is een grote werkgever in Haarlemmermeer. We hebben gezien dat heel veel mensen thuis kwamen te zitten, omdat er geen werk was. De spanning is dan best groot. Hoe lang gaat het duren? Kunnen we deze periode overbruggen? Je ziet dat Schiphol langzaam weer meer vluchten krijgt. Ik hoop dat dat ook wat betekent voor al die mensen die werkloos thuis hebben gezeten.”

Dat is vooral de economische kant van het verhaal, zegt Schuurmans. Maar ook op sociaal terrein laat corona zijn sporen achter. “We hebben veel jonge mensen in de gemeenten. Onderzoek heeft uitgewezen dat met name de jeugd echt last heeft gehad van de coronaperiode, en je kunt het ook zien. Er was eenzaamheid. Jongeren wilden elkaar ontmoeten, maar dat kon niet. Je ziet dat zij echt meegenomen moeten worden de komende tijd. Wij moeten kijken hoe we hen kunnen helpen om een doorstart te maken en weer het leuke leven in te gaan.”

‘Kijken welke bevolkingsgroepen extra steun nodig hebben’

Volgens Schuurmans is nu hét moment om het over de periode na corona te hebben. Er moet goed gekeken worden waar extra aandacht en middelen nodig zijn. “Het is zo dat je tijdens een crisis al gaat nadenken over de nazorg. Dat hebben we allemaal gedaan de afgelopen periode. Alle gemeenten hebben gekeken wat bij hun de toestand was. We zien dat er heel veel zaken zijn die echt aandacht behoeven. Kinderen, de jeugd, de scholen. En de ouderen, die vaak een eenzame tijd achter de rug hebben. Je ziet ook bijvoorbeeld dat vrijwilligers anderhalf jaar niets hebben gedaan.”

“We gaan kijken welke bevolkingsgroepen extra steun nodig hebben”, gaat de burgermoeder verder. “In de jeugdzorg moet er echt een tandje bij. Ook voor ouderen gaan we kijken wat we kunnen doen om deze mensen in hun kracht te zetten.”

Lokale overheden “moeten echt investeren in de samenleving”, zegt Schuurmans. “Dat is ook één van de thema’s van het VNG-congres, want we moeten naar het Rijk om meer geld te krijgen voor het herstel. Dan kunnen we het economisch en sociaal herstel inzetten. In gemeenten hebben we gelukkig veel partners die alle kennis en kunde hebben. Die moeten we ophalen.”

Ollongren wil gemeenten steunen

Demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren vindt dat gemeenten de financiële middelen moeten krijgen die ze nodig hebben. “Mijn boodschap aan de gemeente is dat ik vind dat ze een cruciale functie hebben in onze samenleving”, zegt Ollongren, die vanmiddag spreekt op het congres. “Zij moeten er zijn en zijn dichtbij. Mensen kennen hun gemeenten en burgemeester en weten ook bij welk loket ze moeten zijn. Ik vind het heel belangrijk dat gemeenten die taak kunnen blijven uitoefenen.”

“We zijn nu demissionair, maar ik heb in mijn periode echt geprobeerd te zorgen dat ze ook in financiële zin kregen wat ze nodig hadden. Ik vind dat we dat voor de toekomst structureel moeten borgen”, aldus Ollongren.

“Ik ben heel blij met dit geluid”, zegt Schuurmans. “We hebben dit nodig om een doorstart te kunnen maken. Wij zijn dicht bij de inwoners en zien wat de behoeften zijn. Wij moeten investeren op de plekken waar het nodig is, zowel financieel als qua aandacht”, besluit ze.

LEES OOK: Gemeenten en provincies hebben miljarden nodig van het Rijk voor woningbouw

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer