main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 20 mei 2021 — 11:29

De politieke statements tijdens het ‘apolitieke’ Eurovisie Songfestival

Hoge tonen, valse noten, hysterische outfits en gekke dansjes zijn allemaal onlosmakelijk verbonden met het Eurovisie Songfestival, net als politieke statements en vriendjespolitiek. Zo ligt deelnemer Israël op dit moment onder een vergrootglas vanwege het opgelaaide conflict met de Palestijnen. “Het zou zomaar kunnen dat dit zaterdag tijdens de puntentelling een rol gaat spelen”, zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Hamas, een van de actoren in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, zou rekening houden met een wapenstilstand in de komende dagen. “Als dit conflict afvlakt de komende etmalen tot aan zaterdag, zou je kunnen hopen dat het niet zaterdag tot een demonstratie van pro- of anti-Israël leidt”, zegt Van de Roer. “Maar het is niet uit te sluiten dat de deelnemers nog een statement maken.”

‘Publiek bleek veel politiek incorrecter’

Door de vakjury is er “een schisma” in de beoordeling van de liedjes, zegt Van de Roer. “Mijn inschatting is dat die vakjury minder politiek georiënteerd is en meer professioneel naar een liedje kijkt. Maar het publiek kan wel degelijk persoonlijke voorkeuren laten meetellen, en dan is de actualiteit op de grond altijd een factor.”

Huffnagel benadrukt dat er al gespeculeerd wordt over vriendjespolitiek sinds de allereerste editie van het Songfestival, ook toen liedjes nog enkel door een jury beoordeeld werden. “Zo werd er gezegd dat Cyprus de punten aan Griekenland zou geven en andersom”, zegt hij. “Maar daarna kwam het publiek erbij, en het publiek bleek veel politiek incorrecter dan de jury. Zij letten helemaal niet op of het een goed of slecht nummer is.”

Palestijnse vlag

De deelname van Israël aan het songfestival ligt altijd gevoelig. Toen het circus in 2019 in Tel Aviv neerstreek maakte de IJslandse inzending een duidelijk politiek statement door de Palestijnse vlag in de lucht te houden toen zij in beeld kwamen tijdens de puntentelling.

Daar was het Eurovisie Songfestival, dat al jaren benadrukt apolitiek te zijn, absoluut niet blij mee. Politieke statements zijn eigenlijk verboden. “De European Broadcast Union (EBU), die jaarlijks het Eurovisie overkoepelend organiseert, wil dat niet”, zegt songfestivalkenner Frits Huffnagel. “Het Eurovisie Songfestival is bedacht om landen samen te brengen en te verbroederen.”

Maar dat lukt niet altijd. Toen in 1978 duidelijk werd dat Israël het songfestival zou gaan winnen, ging het beeld in Jordanië op zwart en riepen zij België tot winnaar uit. “Dus iedereen in Jordanië dacht dat België had gewonnen”, zegt Huffnagel. Om die reden zijn de deelnemende landen verplicht om het Songfestival van A tot Z uit te zenden, zegt hij. “Jordanië deed niet mee, dus de EU kan dat land er dan niet aan houden.”

Rusland

Ook de spanningen tussen Rusland en Oekraïne wisten de afgelopen jaren vaak het podium te bereiken. Zo ook in 2007, toen de inzending van Oekraïne iets zong dat klonk als “Russia, goodbye”. Vjerka Serdjoetsjka, de leadzanger van deze band, heeft na deelname overigens een zetel gekregen in het parlement van Oekraïne, zo vertelt Huffnagel.

En in 2016, twee jaar na de annexatie van de Krim, won Oekraïne met het nummer 1944 van Jamala. Het lied is een persoonlijk relaas over haar oma, die in de Tweede Wereldoorlog samen met 400.000 andere Krim-Tataren werd gedeporteerd van de Krim door de Sovjets.

‘We don’t wanna Put in’

Toen Rusland het evenement zelf in 2009 organiseerde was er opnieuw ophef. Dit keer over de uitzending van Georgië, dat een jaar daarvoor een korte oorlog had uitgevochten met de Russen. De Georgische inzending refereerde daaraan in de songtekst met de zin ‘We don’t wanna Put in‘ – die verwijst naar de Russische president Poetin. Het Eurovisie Songfestival wees het nummer af, en de Georgiërs besloten niet mee te doen in Moskou.

De organisatie keurde dit jaar de inzending van de Wit-Russische staatsomroep af omdat die te politiek zou zijn. Ook het vervangende lied voldeed niet. Wit-Rusland mag dit jaar niet meedoen aan het Eurovisie Songfestival.

LEES OOK: IJslandse band Daði og Gagnamagnið niet op podium Songfestival na positieve coronatest

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Terugkijken: Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt: VVD-leider Dilan Yeşilgöz, oud-informateur en minister Johan Remkes, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.

Klik hier en luister terug!

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. “De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren…

Lees meer

‘Premierschap Ronald Plasterk lijkt niet meer houdbaar’

In de wandelgangen zong de naam van Ronald Plasterk veelvuldig rond om het premierschap op zich te nemen. Volgens de NOS zijn de vier formerende…

Lees meer

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

Steeds meer huisartsen gaan aan de slag als zzp’er. Het runnen van een eigen praktijk brengt veel gedoe met zich mee, waardoor de medici zich…

Lees meer

Lale Gül schrijft in ‘Ik ben vrij’ over haar leven na haar eerste boek: ‘Ik kreeg een tribunaal van mijn familie’

In haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ schrijft Lale Gül verder over haar leven. Het boek is een opvolger van ‘Ik ga leven’. “Woedende reacties ben…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes vindt intrekken spreidingswet onlogisch en onverstandig

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niet dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten de spreidingwet in te trekken. “Ik vond dat een van de zeer…

Lees meer

VVD-prominent Johan Remkes vindt sorry-brief van Plasterk ‘volstrekt idioot’

Oud-informateur Johan Remkes uit kritiek op het afgelopen formatieproces. “Ik heb eerlijk gezegd de afgelopen dagen met stijgende verbazing naar Den Haag zitten kijken”, zegt…

Lees meer

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast. Er…

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer