main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 11 mei 2021 — 10:29

Onrust tussen Israël en Palestijnse gebieden escaleert, beschietingen gaan door

De onrust tussen Israël en de Palestijnse gebieden is vannacht geëscaleerd. Israël heeft dinsdag nieuwe luchtaanvallen uitgevoerd, als vergelding voor de raketaanval van Palestijnse militanten op Jeruzalem een dag eerder. “Er hoeft maar één raket echt op een akelig gevoelige plek in Jeruzalem neer te komen, of in het dichtbevolkte Tel Aviv, en de zaak zal verder escaleren, zo niet exploderen”, zegt oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal in Goedemorgen Nederland.

“De grote vraag is of de raketten vandaag ook deze dag op komen”, zegt ook Israël-correspondent Ralph Dekkers, die op dit moment in Tel Aviv verblijft. “Besluit Hamas Tel Aviv en omstreken aan te vallen, kunnen we eventueel een echte oorlog verwachten.”

‘Hamas valt Jeruzalem zelden aan’

De militante beweging Hamas heeft sinds gisteravond vanuit de Gazastrook meer dan 200 raketten op Israël afgevuurd. Een deel ging richting de Israëlische badplaats Ashkelon, iets ten noorden van de Gazastrook, maar ook Jeruzalem was doelwit. Volgens Israël is 90 procent van de raketten onderschept.

Israël sloeg hard terug en zou zo’n 130 doelen in de Gazastrook bestookt hebben. Daarbij zijn 15 leden van Hamas en de Islamitische Jihad omgekomen, aldus Israël. Volgens de Palestijnen is het dodental opgelopen tot 24, onder wie 9 kinderen.

Het conflict begon vorige week toen Palestijnen protesteerden tegen de uitzetting van zestig Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem. Israël wil de families uit hun huis zetten omdat het gebied eerder toebehoorde aan Joden. Dit mondde uit tot gewelddadige demonstraties in Jeruzalem en delen van de Westelijke Jordaanoever tussen Palestijnse demonstranten en de Israëlische politie. Bij deze confrontaties op de Tempelberg en bij de Al-Aqsamoskee raakten vele honderden Palestijnen gewond. Ook tientallen Israëlische agenten raakten gewond.

Hamas valt Jeruzalem zelden aan, legt Dekkers uit. Dat gebeurde voor het laatst in 2014. “Er wonen natuurlijk veel Arabieren, en de Al-Aqsamoskee is daar”, zegt hij. Deze moskee is een van de heiligste plaatsen in de islam. “De Palestijnen begonnen te juichen toen die raketten neerkwamen. Er waren de afgelopen dagen bijna duizend gewonden gevallen in en rond de Al-Aqsamoskee, dus zij hadden het idee dat ze eindelijk geholpen werden door Hamas. Maar dat betekent mogelijk wel een nieuwe oorlog.”

Woede over uitstel verkiezingen

“Het escaleert omdat het niet mis is dat er zes raketten op Jeruzalem zijn afgevuurd. Daarachter zit dat Netanyahu aan de Israëlische kant vecht voor zijn politieke leven”, zegt oud-minister Rosenthal, die doelt op de rechtszaak die tegen de premier van Israël loopt. Daarin wordt Netanyahu onder meer beschuldigd van corruptie.

“En bij de Palestijnen is er een enorme woede over het uitstel van de verkiezingen”, zegt Rosenthal. Volgens president Abbas zijn deze uitgesteld omdat Israël niet toestaat dat Palestijnen in Oost-Jeruzalem mogen stemmen. “Die frustratie zie je ook bij de jongeren, en dat is ook vooral aan de kant van Hamas. Ik sluit niet uit dat Hamas met de raketten richting Jeruzalem een signaal wil geven aan Abbas, zo van: ‘wij hebben het voor het zeggen, en niet jij daar in Ramallah’.”

Het Israëlische leger en de Hamas-beweging zeggen beide voorlopig door te gaan met de beschietingen. Israël zou zich inmiddels klaarmaken voor een grondoffensief. “Israël heeft extra troepen richting de Gazastrook gestuurd”, zegt Dekkers. “Dat wil niet zeggen dat er de komende dagen al een grondoffensief verwacht wordt. Dat gaat zeker nog wel enige tijd duren, mocht het daartoe komen.”

De komende dagen worden zeer onzeker, zegt Dekkers. “Gaat het verder naar een echte oorlog, of weten ze nog net op tijd te stoppen met een echte escalatie?”

LEES OOK: Israëlische jongeren krijgen een shotje na coronavaccinatie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Militair bracht Hitlergroet en zong Duitse marsliederen: neonazi of foute grappenmaker?

Militair Sem R. staat op foto’s waarop hij een SS-hoofddeksel draagt en waar hij de Hitlergroet brengt. Zelf doet hij het af als ‘humor’. Hoe denkt de rechter daarover?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven die met Sem R. sprak en historicus Coks Donders. Hoe komt het dat antisemitisme toeneemt? En worden de daders opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Luister naar de podcast!

 

Luister terug: Hoe staat het met de verduurzamingsslag?

Die vraag stelt Thomas van Groningen aan Remco de Boer, die de energietransitie al jaren onderzoekt, beschrijft én bespreekt in zijn podcast Studio Energie, David Peters, Chief Transition Officer van netbeheerder Stedin en Tweede Kamerlid Henk Vermeer.

Klik hier.

Arbeidsmarkt ontspant langzaamaan, ziet vacaturesite Indeed

De arbeidsmarkt wordt langzamerhand minder krap, ziet vacaturesite Indeed na een analyse van miljoenen vacatures. Ten opzichte van april vorig jaar is het aantal uitstaande…

Lees meer

Econoom noemt Wet betaalbare huur ‘onverstandig’: ‘Zetten mensen zonder vermogen op achterstand’

De Wet betaalbare huur is onverstandig, zegt econoom en oud-CPB-directeur Coen Teulings in het radioprogramma Sven op 1. Hij is bang dat mensen met weinig…

Lees meer

Docenten UvA in actie op Roeterseiland als steun aan studenten

Tientallen docenten en medewerkers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) houden dinsdagmiddag vanaf 16.00 uur een eigen demonstratie op de Roeterseilandcampus. Ze doen dat onder…

Lees meer

Militair Sem R. werd vrijgesproken van het maken van neonazistisch materiaal: ‘Uit de hand gelopen kleedkamerhumor’

Antisemitische leuzen, de Hitlergroet en Duitse marsliederen; in de telefoon van militair Sem R. ontdekte de politie appgroepen waarin neonazistische uitlatingen werden gedaan. Opvallend: ook…

Lees meer