main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 7 mei 2021 — 10:19

Vrijgeven van patenten coronavaccins op korte termijn geen oplossing, zeggen deskundigen

De Europese Unie is bereid om te praten over het vrijgeven van de patenten van coronavaccins. Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie dinsdag. Het zou de kloof tussen arme en rijke landen moeten dichten, maar voor de korte termijn is dat geen oplossing, zeggen deskundigen.

“Sterker nog: het kan ook averechts werken, omdat aandeelhouders zich terug kunnen gaan trekken uit de farmabedrijven. Dat betekent dat er geen geld meer is om nieuwe vaccins te ontwikkelen”, zegt directeur van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen Gerard Schouw in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Vaccinfabrikanten hebben nu het recht om de door hen ontwikkelde vaccins de eerste jaren zelf te maken en te verkopen. “Een patent is eigenlijk een recept voor iets, maar met een recept ben je er nog niet. Je hebt ook ingrediënten nodig, en mensen die over de kennis beschikken om er ook een product van te maken”, legt Schouw uit. “Die twee dingen zijn er niet. Om het probleem op te lossen kun je beter vanuit de bestaande bedrijven de productie verder vergroten.”

‘Creëer vaccins die decentraal ontwikkeld kunnen worden’

De Verenigde Staten schaarde zich woensdag achter het voorstel van armere landen om de patenten op de vaccins vrij te geven, zodat ze goedkoper worden en er sneller meer kunnen worden gemaakt. “Door hoge politieke druk”, denkt Schouw. “Ze willen snel een oplossing. Maar iedere deskundige zegt: het vrijgeven van patenten is geen oplossing voor de korte termijn.”

Dat onderschrijft viroloog Ab Osterhaus. “De vaccins die we nu hebben zijn vrij ingewikkeld om te maken, en kunnen eigenlijk in allerlei landen niet gemaakt worden, misschien met uitzondering van India.”

Daarom moeten er vaccins gecreëerd worden die ook voor andere landen makkelijk te ontwikkelen zijn. “Daar wordt aan gewerkt”, zegt hij. “We hebben nu binnen een jaar heel veel vaccins gemaakt. Dat is nog nooit gebeurd in de wereldgeschiedenis, en dat zijn de zogenoemde ‘Rolls Royce-vaccins’. Maar wat we eigenlijk zouden willen hebben is een ‘Jeep-vaccin’, waarmee je heel veel mensen kan vaccineren voor heel weinig geld.”

Bij geneesmiddelen voor aids gebeurde iets soortgelijks, legt Osterhaus uit. “Daar is een dubbel systeem gemaakt, waarbij medicijnen in de Westerse wereld duurder zijn gemaakt dan lokaal. Daar werden ze in sommige gevallen zelfs voor niets uitgedeeld. Dus er zijn in sommige gevallen wel dingen te bedenken.”

Dankzij de industrie veel vaccins in korte tijd

Het patenteren van ideeën om daar uiteindelijk geld aan te verdienen is het model waar we voor gekozen hebben, zegt Osterhaus. “Dus als je dat verlaat krijg je een hele andere situatie.” Volgens de viroloog heeft dit model ook best wat voordelen, die we juist tijdens de coronacrisis goed hebben kunnen zien. “Want we hebben op dit ogenblik heel veel vaccins in een heel korte tijd.”

Wanneer farmabedrijven veel geld kunnen verdienen aan een vaccin, zullen ze ook miljoenen investeren, benadrukt de viroloog. “Stel: ik ontdek een vaccin, en ik wil dat maken, kan ik het eerste stukje doen, en daarna gaat het heel veel geld kosten”, legt Osterhaus uit. “Dat gaat heel veel geld kosten, en dat kunnen we op een universiteit niet betalen. Dus dan moeten we met de industrie samenwerken. Dat doen ze niet als je de vinding niet gepatenteerd hebt.”

Maar er zijn niet voldoende vaccins voor de hele wereld, en daarom is het belangrijk om een stapje terug te doen, vindt ook Osterhaus. “Om te kijken of we op het ogenblik die belangen kunnen afwegen tegen de belangen dat er gewoon een groot extra aandeel mensen komt te overlijden.”

Moreel belang, maar ook zelfbelang

Naast het morele belang van het dichten van de kloof tussen arm en rijk is het ook in ons eigen belang, beklemtoont de viroloog. “Als wij de zaak bij ons onder controle gaan brengen, maar die virussen gewoon voortwoekeren in Afrika of op andere plaatsen in de wereld, krijgen we steeds weer met nieuwe varianten van doen. Dat kan er weer toe leiden dat we weer nieuwe vaccins moeten maken om het onder controle te krijgen.”

Bekend is dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich verzet tegen het plan van de VS om fabrikanten van coronavaccins te verplichten hun patenten vrij te geven, zo meldde persbureau Bloomberg donderdag. Volgens Merkel zou dat leiden tot “ernstige complicaties” bij de productie. Wat andere Europese leiders van het idee vinden, is nog onbekend.

LEES OOK: Zwangeren met corona lopen groter risico op ic-opname, maar hebben geen voorrang op vaccinatie

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Terugkijken: Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt: VVD-leider Dilan Yeşilgöz, oud-informateur en minister Johan Remkes, voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof en schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.

Klik hier en luister terug!

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. “De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren…

Lees meer

‘Premierschap Ronald Plasterk lijkt niet meer houdbaar’

In de wandelgangen zong de naam van Ronald Plasterk veelvuldig rond om het premierschap op zich te nemen. Volgens de NOS zijn de vier formerende…

Lees meer

Huisartsen massaal aan de slag als zzp’er: ‘Een eigen praktijk is teveel administratieve rompslomp’

Steeds meer huisartsen gaan aan de slag als zzp’er. Het runnen van een eigen praktijk brengt veel gedoe met zich mee, waardoor de medici zich…

Lees meer

Lale Gül schrijft in ‘Ik ben vrij’ over haar leven na haar eerste boek: ‘Ik kreeg een tribunaal van mijn familie’

In haar nieuwe boek ‘Ik ben vrij’ schrijft Lale Gül verder over haar leven. Het boek is een opvolger van ‘Ik ga leven’. “Woedende reacties ben…

Lees meer

Oud-informateur Johan Remkes vindt intrekken spreidingswet onlogisch en onverstandig

Oud-informateur Johan Remkes begrijpt niet dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben besloten de spreidingwet in te trekken. “Ik vond dat een van de zeer…

Lees meer

VVD-prominent Johan Remkes vindt sorry-brief van Plasterk ‘volstrekt idioot’

Oud-informateur Johan Remkes uit kritiek op het afgelopen formatieproces. “Ik heb eerlijk gezegd de afgelopen dagen met stijgende verbazing naar Den Haag zitten kijken”, zegt…

Lees meer

Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie…

Lees meer

Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast. Er…

Lees meer

JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer