main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 16 april 2021 — 08:56

Viroloog Ab Osterhaus tempert zorgen over de Indiase coronavariant

In India hebben wetenschappers een nieuwe coronavariant van het coronavirus aangetroffen. Deze mutatie zou de oorzaak zijn dat het land nu het epicentrum van de pandemie geworden is: India telt ongeveer 200.000 nieuwe besmettingen per dag. De variant lijkt vooral jongeren te treffen en zou de immuniteit kunnen omzeilen. Ook is de Indiase mutatie al dichtbij huis opgedoken: in Antwerpen. Viroloog Ab Osterhaus zegt echter dat we ons op dit moment “nog niet zo gek veel” zorgen moeten maken.

“We weten natuurlijk dat in gebieden waar het virus om zich heen grijpt varianten ontstaan door mutaties”, legt hij uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1 uit. Als voorbeeld noemt Osterhaus landen als Engeland, Zuid-Afrika, Zuid-Amerika, Brazilië en India.

Mutaties van het coronavirus worden volgens de viroloog nauwlettend in de gaten gehouden. “Engeland is daar kampioen in. In Nederland doen we dat ook bij het RIVM.” Dat is erg belangrijk, beklemtoont de viroloog. In de Indiase variant worden nu twee mutaties gecombineerd die eerder werden gezien bij de Britse variant, en aan de andere kant de Braziliaanse en Afrikaanse.

‘Enige reden tot zorg’

“Dat is toch wel enige reden tot zorg. Het virus zou zich dan waarschijnlijk wat sneller zou kunnen verspreiden”, zegt Osterhaus. “Ook zou het gedeeltelijk weg kunnen kruipen onder de immuniteit die er al is door vaccinatie of infectie.” Maar aangezien dit juist bij de Britse, Braziliaanse en Afrikaanse varianten niet echt het geval bleek, is de hoop dat dit bij de Indiase variant ook niet gebeurt.

Belangrijk is dat we de huidige maatregelen doorzetten, zegt Osterhaus, die ook hamert op het belang van vaccineren. “Het is duidelijk dat vaccinatie je ook tegen deze varianten, alhoewel je niet helemaal beschermd bent, je in ieder geval beschermd bent tegen ernstige ziekte en ziekenhuisopname.”

Britse variant

Een aantal maanden geleden heerste er een grote angst voor de Britse variant. Uiteindelijk hebben we daar echter niet veel gevolgen van gezien, zegt Osterhaus. “Het gaat sneller rond en maakt het wat moeilijker. Maar in feite is het zo dat deze nieuwe Indiase variant soortgelijke eigenschappen heeft”, zegt Osterhaus. “We zullen daar niet méér problemen van zien.”

LEES OOK: Vaccinproblemen houden aan: even geen Janssen, twijfel over AstraZeneca maar wel meer Pfizer

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Black Friday staat voor de deur, maar hoe weet je of je niet wordt belazerd?

Nederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketen op Black Friday wel vertrouwen? “De…

Lees meer

Aantal faillissementen in detailhandel flink gestegen: ‘Winkelstraten lijden aan Long COVID’

Van Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…

Lees meer

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer

We nemen femicide nog altijd niet serieus: ‘Iedere week kom ik zaken tegen van vrouwen die zijn vermoord’

Femicide wordt in Nederland nog altijd niet serieus genoeg genomen. Dat zegt rechtbankverslaggever van De Telegraaf Saskia Belleman. Ze luidt de noodklok. “Iedere week weer…

Lees meer

Rob Jetten (D66) roept coalitie op: ‘Ga aan de slag’

D66-leider Rob Jetten uit scherpe kritiek op het kabinet. “Van al die grote beloftes van de coalitie is nog helemaal niets terechtgekomen”, zegt Jetten in…

Lees meer

Microdosing steeds populairder, maar heeft ook een keerzijde: ‘Er zijn lichamelijke en geestelijke risico’s’

Microdosing, het toedienen van kleine hoeveelheden drugs, wordt steeds populairder onder millennials. Desondanks kleeft er ook een taboe op het gebruik van psychedelica, ofwel natuurlijke…

Lees meer

Wopke Hoekstra ziet ‘nieuw begin voor klimaatfinanciering’

Eurocommissaris Wopke Hoekstra denkt dat de klimaattop in Bakoe herinnerd zal worden als “een nieuw begin voor klimaatfinanciering”. De klimaatcommissaris noemt het “echt uitzonderlijk” dat…

Lees meer

Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer