main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 13 april 2021 — 10:28

Opnieuw alle hens aan dek in ziekenhuizen: ‘Reguliere zorg staat enorm onder druk’

Het land snakt naar versoepelingen, maar in de ziekenhuizen is het opnieuw alle hens aan denk. Als gevolg worden er operaties geannuleerd en liggen sommige afdelingen overvol. “We staan echt weer op het punt dat de reguliere zorg enorm onder druk staat”, vertelt zorgbestuurder Suzanne Kruizinga in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Dat we soms keuzes moeten maken wie wel en niet op de ic terechtkomt.”

Uiteraard hebben de ziekenhuizen kunnen leren van voorgaande golven, zegt Kruizinga. “Maar bij het maken van lastige keuzes, zoals tussen het uitstellen van openhartoperaties om covid-patiënten voorrang te geven, zijn we tot op de dag van vandaag weggebleven”, zegt ze. “Dat ligt nu ook weer op het bordje.”

Ook internist acute geneeskunde, Hien van Leeuwen-Nguyen, uit haar zorgen. Er dreigen regionale, maar ook landelijke capaciteitsproblemen door de toename van covid-patiënten op de spoedeisende hulp en op de afdelingen. “Dat geeft een hoge werkdruk voor het personeel in het ziekenhuis, zowel voor de reguliere zorg als voor de covid-zorg”, zegt Van Leeuwen-Nguyen, werkzaam in het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam. “We houden momenteel alle twee deze ballen in de lucht, en de vraag is hoe lang we dat nog kunnen volhouden. Als covid-patiënten in zulke grote getale blijven komen, zal dat betekenen dat de reguliere zorg op een gegeven moment verder afgeschaald moet worden.”

Volgens de laatste cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding zijn er nu in totaal 2582 patiënten met covid-19 opgenomen. Van deze mensen liggen er 794 op de intensive care.

‘Daar hebben we geen blik van in de kast staan’

Het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) verzocht ziekenhuizen afgelopen vrijdag om de ic-capaciteit verder op te schroeven tot 1550 bedden. De grens van het aantal ic-bedden dat de Nederlandse zorg kan leveren (1700) komt daardoor dichterbij. “We zitten momenteel rond de 1500 bedden, en dat is heel erg veel. Pre-covid hadden we zo’n maximale ic-capaciteit van 1100 bedden, dus we zitten daar fors boven”, legt ze uit. “Maar het gaat niet meer om bedden of beademingsapparatuur. Het gaat om kundige mensen die de zorg kunnen verlenen op de ic. Daar hebben we geen blik van in de kast staan die we weer open kunnen trekken als er weer een golf is.”

Het ziekteverzuim in de zorgsector loopt hard op en zou mogelijk zelfs tot 20 procent kunnen stijgen. “Dat zijn enorme hoeveelheden mensen”, zegt de zorgbestuurder. En de oplossing voor dit probleem komt niet als een verrassing: “Vaccineren, vaccineren, vaccineren.” Tot op de dag vandaag is “maar een heel klein deel” van de Nederlandse bevolking gevaccineerd, benadrukt Kruizinga, en dat geldt ook voor zorgmedewerkers. “Het beeld ontstaat dat de acute zorg gevaccineerd is, maar er zijn nog heel veel medisch specialisten en verpleegkundigen niet gevaccineerd”, zegt zij. “Gelukkig zijn er nu heel veel vaccins voor de zorg vrijgekomen.”

LEES OOK: Weer minder vaccinaties gezet dan gepland: ‘Laten wij gewoon echt alles inzetten’

Het kabinet besloot zaterdag dat de helft van de nu geleverde 79.200 Janssen-vaccins naar de ziekenhuizen gaan. “Eigenlijk is het een schande dat die pas zo laat naar de zorg zijn gegaan”, vindt Kruizinga. “Het nu anders organiseren en het vaccins vrijgeven aan de ziekenhuizen en verpleeghuizen, dat moet echt gaan gebeuren. Als we erger willen voorkomen, moeten die vaccins nú de arm in.”

‘Wij zijn ook kritisch naar onszelf als zorgstelsel’

Maar Kruizinga heeft niet enkel kritiek op het beleid van de overheid. “Wij zijn ook kritisch naar onszelf als zorgstelsel”, zegt ze. “Wij zijn ook heel slecht in staat gebleken om andere keuzes te maken dan de manier van zorg organiseren zoals we gewend waren.” Zo is ervoor gekozen om in alle ziekenhuizen coronapatiënten op te nemen, naast de reguliere zorg en gewone processen. “We hadden ook kunnen kijken naar voorbeelden als China, die in no time twee ziekenhuizen uit de grond hadden gestampt en apparatuur hadden ingezet. De covid-zorg van de reguliere zorg scheiden, was dat misschien wat? Of had de selectieve zorg overgedragen kunnen worden aan privéklinieken?”

Daar hadden misschien andere keuzes in gemaakt moeten worden, zegt Kruizinga. “Wat heel goed werkt is om ic-medewerkers te ondersteunen”, is een les die in ieder geval geleerd is uit eerdere golven. “Dus om alle overtollige handelingen, die ook uitgevoerd kunnen worden door personeel dat niet op de ic werkt, weg te nemen. En daar kunnen we van leren.”

LEES OOK: Schreeuw om extra handen in de zorg blijft groot: ‘Ontwikkel programma’s voor zij-instromers’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Oud-senator Otten: ‘Nu wel klaar met de burn-out van Omtzigt, wees een leider’

Afgelopen zaterdag maakte Pieter Omtzigt zijn langverwachte terugkeer naar zijn pas opgerichte partij. Vanwege burn-outklachten kon Omtzigt langere tijd niet werken, maar zijn afwezigheid heeft…

Lees meer

Schippers neemt afscheid van de senaat: ‘Ze was er toch al nooit’

Dat VVD’er Edith Schippers per 1 januari uit de Eerste Kamer vertrekt omdat ze twee banen naast elkaar heeft, vinden de tafelgasten van WNL Haagse…

Lees meer

Weer ‘een laatste’ voor Biden als president: verleent gratie aan twee kalkoenen

Joe Biden heeft kort voor het einde van zijn presidentschap nog gratie verleend aan twee kalkoenen: Peach en Blossom. De vogels worden komende donderdag niet…

Lees meer

ProRail werkt aan tijdelijke oplossing voor treinverkeer rondom Groningen

ProRail begint dinsdagochtend met werken aan een “tijdelijke oplossing” die ervoor moet zorgen dat de treinen tussen de stations Groningen en Groningen Europapark zo snel…

Lees meer

VVD-fractievoorzitter Edith Schippers vertrekt uit senaat

Fractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…

Lees meer

De nieuwe manier van varen: vliegtuigvleugels sturen containerschepen aan

Een vrachtcontainerschip laten varen met hulp van vliegtuigvleugels. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar dit is precies waar het bedrijf Econowind uit Zeewolde hoge ogen mee gooit….

Lees meer

Minister Sophie Hermans is ‘tevreden’ over klimaattop, terwijl critici spreken over fiasco

Volgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…

Lees meer

Black Friday staat voor de deur, maar hoe weet je of je niet wordt belazerd?

Nederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketens op Black Friday wel vertrouwen? “De…

Lees meer

Aantal faillissementen in detailhandel flink gestegen: ‘Winkelstraten lijden aan Long COVID’

Van Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…

Lees meer

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer