main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
1 april 2021 — 18:50

Brabantse ziekenhuizen moeten wederom gewone zorg afschalen, intensive cares maximaal opgeschaald

Een kwart van de reguliere zorg in Brabantse ziekenhuizen gaat inmiddels niet meer door. Dat aantal neemt de komende tijd waarschijnlijk verder toe, nu de coronacijfers alleen maar oplopen. Dat zegt voorzitter Bart Berden van het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) tegen het Brabants Dagblad en Omroep Brabant.

Sinds twee weken neemt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen rap toe richting de 400. Ook liggen er 109 coronapatiënten op de intensive cares. Dat is het hoogste aantal sinds de eerste coronagolf in het voorjaar.

Overgeplaatst

Patiënten worden overgeplaatst binnen Brabantse ziekenhuizen, maar ook daarbuiten. Tegen het AD zegt Berden dat dit vooral te maken heeft met de opkomst van de Britse variant. Drie op de vier patiënten die hij binnen ziet komen in de ziekenhuizen zijn daar nu mee besmet. Maar ook de tegenvallende vaccinaties vormen een oorzaak, aldus Berden. “Vaccineren is onze redding. Dat weten we maar het gaat niet snel genoeg”, zegt hij.

Het ging beter, begin vorige maand. De reguliere zorg in de ziekenhuizen draaiden weer op ruim 90 procent. Ook zijn ziekenhuizen inmiddels beter ingespeeld op in- en uitstroom. Zo ontlasten huisartsen en verpleeghuizen ziekenhuizen door minder te door te verwijzen, zelf meer zorg op te pakken of het sneller over te nemen. “Maar we zagen het de afgelopen weken steeds slechter gaan”, vertelt Berden.

Intensive care

Berden maakt zich zorgen. “Momenteel zijn 200 intensive care-bedden in onze provincie operationeel, terwijl we er normaal gesproken 120 hebben”, vertelt hij tegen Omroep Brabant. “We hebben dus enorm uitgebreid. Het verschil met de eerste golf is dat we nu ook veel niet-coronazorg doen. Daardoor liggen zowel de corona- als niet-corona ic’s bijna helemaal vol. Dat baart ons zorgen.”

Coronazorg opschalen zonder reguliere zorg af te zeggen is geen mogelijkheid, al zouden ze dat nog zo graag willen, zegt Berden. “We zullen kritische keuzes moeten maken. Nu is 25 procent afgeschaald. Ter vergelijking: tijdens de tweede golf was dat 60 procent. Het gaat om mensen die we niet weer willen laten wachten.”

Hoeveel reguliere zorg de ziekenhuizen precies zullen moeten afschalen kan Berden niet zeggen. “We denken dat ook komende week het aantal opnames weer met 10 procent stijgt”, schat hij. “Maar ik weet niet waar we precies op uitkomen. Dat heeft ook te maken met hoe snel we mensen vaccineren.” Ook is de hoop dat het naderende mooie weer helpt de druk in de ziekenhuizen te verlichten, maar nog belangrijker is dat we ons beter aan de regels houden, zo benadrukt Berden. “Ook al vinden we dat moeilijk.”

LEES OOK: Eén miljoen coronavaccins liggen nog op de plank: ‘Dramatisch is dit’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer