main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 maart 2021 — 13:03

Veel windmolens in beschermd natuurgebied: ‘Slechte gevolgen voor biodiversiteit’

Vier op de tien nieuwe windmolens worden in of naast beschermd natuurgebied gebouwd. Ook verschijnen er zonneparken in de zogenoemde groenzones, plekken die eigenlijk bedoeld zijn om natuur te laten gaan en te recreëren. “Dit heeft echt slechte gevolgen voor de biodiversiteit”, reageert directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht in Goedemorgen Nederland.

Inmiddels zijn er ruim 6000 windmolens gebouwd in beschermde natuurgebieden. Dat blijkt uit onderzoek door het platform voor onderzoeksjournalistiek van Investico, in samenwerking met Trouw, EenVandaag en de Groene Amsterdammer.

Het bouwen van deze windmolens gebeurde onder toestemming van de overheid, die energiebedrijven ook ontheffingen en vergunningen gegeven hebben om nóg eens 175 windmolens in de Natura 2000-gebieden neer te zetten. Dat zijn de kwetsbaarste natuurgebieden van Europa. In totaal mogen er nog 300 nieuwe turbines rondom de natuurgebieden bij komen.

Vogelpopulaties

Lokale overheden en energiebedrijven staan voor een flinke opgave bij het halen van de klimaatdoelen. Om voldoende groene-stroomprojecten te realiseren, worden er daarom naast steden en dorpen ook groene randgebieden verkend. Maar die klimaatdoelstellingen hebben we juist (onder andere) om de biodiversiteit te behouden, benadrukt Albrecht. “We zien de zeearend terugkeren in Nederland, maar die vliegen in die windturbines. Het is onder andere voor allerlei vogels en de biodiversiteit echt slecht”, weet hij.

Van windmolens staat wetenschappelijk vast dat ze een negatief effect hebben op vogelpopulaties. Niet alleen op trekvogels, maar ook vogels die in deze gebieden zitten te broeden. Ook vleermuizen hebben er last van. Windturbines verkleinen daarmee het leefgebied van dieren, veroorzaken aanvaringen en verstoren vliegroutes.

Energiebedrijven krijgen pas toestemming voor een duurzaam energieproject wanneer ze met cijfers kunnen aantonen dat het risico op verstoring van de natuur beperkt blijft. Zo is maximaal 1 procent vogelsterfte toegestaan, boven op natuurlijke sterfte. Het probleem is echter dat men met de huidige kennis van vlieggedrag niet in staat is met die precisie te voorspellen hoeveel vogels daadwerkelijk tegen windmolens aanvliegen.

Zonneparken

Ook de effecten van zonneparken op het milieu zijn nog niet voldoende in kaart gebracht. Daar verrijzen er nu vier van in beschermde natuurgebieden. Sommige experts vrezen voor een landschappelijke kaalslag, zo schrijft Trouw, omdat de grond onder zonneparken onvoldoende wordt blootgesteld aan zonlicht en regen. Op die manier kan er niets onder groeien. “Dus ook daar is de biodiversiteit ver te zoeken”, zegt Albrecht. “We moeten goed opletten.”

Aardgas

Terwijl klimaat een steeds groter thema wordt in Nederland en we al jaren bezig zijn om van het gas af te gaan, bespreekt de Europese Commissie nu of aardgas juist als ‘groen’ bestempeld moet worden. Soms lijkt er geen touw meer vast te knopen aan de maatregelen die voor het klimaat worden getroffen, wat niet bevorderlijk werkt voor het draagvlak. “Er zijn geen eenvoudige oplossingen wat dit betreft, en het is heel complex”, zegt Albrecht hierover. “Zo zijn biomassacentrales erg slecht voor de CO2. Maar het mag geen vrijbrief zijn om de laatste natuurgebieden van Nederland dan maar vol te plempen met zonnepanelen.”

LEES OOK: Reddingsbrigade vreest voor komst windmolens naar Maasvlakte: ‘Levensgevaarlijk’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.

Klik hier en luister deze uitzending nu terug!

Weer ‘een laatste’ voor Biden als president: verleent gratie aan twee kalkoenen

Joe Biden heeft kort voor het einde van zijn presidentschap nog gratie verleend aan twee kalkoenen: Peach en Blossom. De vogels worden komende donderdag niet…

Lees meer

ProRail werkt aan tijdelijke oplossing voor treinverkeer rondom Groningen

ProRail begint dinsdagochtend met werken aan een “tijdelijke oplossing” die ervoor moet zorgen dat de treinen tussen de stations Groningen en Groningen Europapark zo snel…

Lees meer

VVD-fractievoorzitter Edith Schippers vertrekt uit senaat

Fractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…

Lees meer

De nieuwe manier van varen: vliegtuigvleugels sturen containerschepen aan

Een vrachtcontainerschip laten varen met hulp van vliegtuigvleugels. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar dit is precies waar het bedrijf Econowind uit Zeewolde hoge ogen mee gooit….

Lees meer

Minister Sophie Hermans is ‘tevreden’ over klimaattop, terwijl critici spreken over fiasco

Volgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…

Lees meer

Black Friday staat voor de deur, maar hoe weet je of je niet wordt belazerd?

Nederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketens op Black Friday wel vertrouwen? “De…

Lees meer

Aantal faillissementen in detailhandel flink gestegen: ‘Winkelstraten lijden aan Long COVID’

Van Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…

Lees meer

Borrell in Libanon: er moet onmiddellijk staakt-het-vuren komen

De hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…

Lees meer

Bitcoin blijft onder grens van 100.000 dollar

De waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…

Lees meer

Warmste 24 november in Nederland sinds begin metingen

Deze zondag is officieel de warmste 24 november ooit in Nederland gemeten. Bij weerstation De Bilt werd rond het middaguur 14,7 graden gemeten, meldt Weeronline….

Lees meer

Hermans noemt afspraken klimaattop ‘ambitieus en haalbaar’

Klimaatminister Sophie Hermans is blij dat de klimaattop in Bakoe tot “goede afspraken” heeft geleid. De 300 miljard dollar aan klimaatfinanciering van rijke naar arme…

Lees meer