main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 maart 2021 — 13:03

Veel windmolens in beschermd natuurgebied: ‘Slechte gevolgen voor biodiversiteit’

Vier op de tien nieuwe windmolens worden in of naast beschermd natuurgebied gebouwd. Ook verschijnen er zonneparken in de zogenoemde groenzones, plekken die eigenlijk bedoeld zijn om natuur te laten gaan en te recreëren. “Dit heeft echt slechte gevolgen voor de biodiversiteit”, reageert directeur van debatcentrum De Balie Yoeri Albrecht in Goedemorgen Nederland.

Inmiddels zijn er ruim 6000 windmolens gebouwd in beschermde natuurgebieden. Dat blijkt uit onderzoek door het platform voor onderzoeksjournalistiek van Investico, in samenwerking met Trouw, EenVandaag en de Groene Amsterdammer.

Het bouwen van deze windmolens gebeurde onder toestemming van de overheid, die energiebedrijven ook ontheffingen en vergunningen gegeven hebben om nóg eens 175 windmolens in de Natura 2000-gebieden neer te zetten. Dat zijn de kwetsbaarste natuurgebieden van Europa. In totaal mogen er nog 300 nieuwe turbines rondom de natuurgebieden bij komen.

Vogelpopulaties

Lokale overheden en energiebedrijven staan voor een flinke opgave bij het halen van de klimaatdoelen. Om voldoende groene-stroomprojecten te realiseren, worden er daarom naast steden en dorpen ook groene randgebieden verkend. Maar die klimaatdoelstellingen hebben we juist (onder andere) om de biodiversiteit te behouden, benadrukt Albrecht. “We zien de zeearend terugkeren in Nederland, maar die vliegen in die windturbines. Het is onder andere voor allerlei vogels en de biodiversiteit echt slecht”, weet hij.

Van windmolens staat wetenschappelijk vast dat ze een negatief effect hebben op vogelpopulaties. Niet alleen op trekvogels, maar ook vogels die in deze gebieden zitten te broeden. Ook vleermuizen hebben er last van. Windturbines verkleinen daarmee het leefgebied van dieren, veroorzaken aanvaringen en verstoren vliegroutes.

Energiebedrijven krijgen pas toestemming voor een duurzaam energieproject wanneer ze met cijfers kunnen aantonen dat het risico op verstoring van de natuur beperkt blijft. Zo is maximaal 1 procent vogelsterfte toegestaan, boven op natuurlijke sterfte. Het probleem is echter dat men met de huidige kennis van vlieggedrag niet in staat is met die precisie te voorspellen hoeveel vogels daadwerkelijk tegen windmolens aanvliegen.

Zonneparken

Ook de effecten van zonneparken op het milieu zijn nog niet voldoende in kaart gebracht. Daar verrijzen er nu vier van in beschermde natuurgebieden. Sommige experts vrezen voor een landschappelijke kaalslag, zo schrijft Trouw, omdat de grond onder zonneparken onvoldoende wordt blootgesteld aan zonlicht en regen. Op die manier kan er niets onder groeien. “Dus ook daar is de biodiversiteit ver te zoeken”, zegt Albrecht. “We moeten goed opletten.”

Aardgas

Terwijl klimaat een steeds groter thema wordt in Nederland en we al jaren bezig zijn om van het gas af te gaan, bespreekt de Europese Commissie nu of aardgas juist als ‘groen’ bestempeld moet worden. Soms lijkt er geen touw meer vast te knopen aan de maatregelen die voor het klimaat worden getroffen, wat niet bevorderlijk werkt voor het draagvlak. “Er zijn geen eenvoudige oplossingen wat dit betreft, en het is heel complex”, zegt Albrecht hierover. “Zo zijn biomassacentrales erg slecht voor de CO2. Maar het mag geen vrijbrief zijn om de laatste natuurgebieden van Nederland dan maar vol te plempen met zonnepanelen.”

LEES OOK: Reddingsbrigade vreest voor komst windmolens naar Maasvlakte: ‘Levensgevaarlijk’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: Haagse Lobby

Presentator Martijn de Greve bespreekt de mestcrisis met Laura Bromet, voorvechter van de natuur namens GroenLinks-PvdA, Erwin Wunnekink, voorzitter Melkvee namens LTO en Iris Bouwers, kandidaat CDA in Europa en ook zelf boer.

Klik hier.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer

IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer…

Lees meer

Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel,…

Lees meer

Politie haalt 18 verwaarloosde dieren uit woning Bergen op Zoom

De dierenpolitie heeft donderdag achttien verwaarloosde dieren uit een woning in Bergen op Zoom gehaald. Het waren zestien verwaarloosde katten en twee honden, meldt de…

Lees meer

Gouverneur Limburg Emile Roemer: rol plannen CO2-importheffing Europees uit, anders vertrekken bedrijven

Commissaris van de Koning in Limburg Emile Roemer wil dat demissionair minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zijn plannen voor de verhoging van de CO2-importheffing…

Lees meer

Te krappe huurmarkt duwt steeds meer starters naar koopwoning

De huizenprijzen rijzen de pan uit en toch zijn er in vier jaar tijd niet zoveel hypotheekaanvragen gedaan. Afgelopen maand werden er 27.000 hypotheekaanvragen geregistreerd….

Lees meer

Cijfers RIVM: hoogste aantal kinkhoestgevallen in zeker tien jaar

Het aantal gevallen van kinkhoest in Nederland heeft het hoogste niveau in zeker tien jaar tijd bereikt. Volgens cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en…

Lees meer