Schreeuw om extra handen in de zorg blijft groot: ‘Ontwikkel programma’s voor zij-instromers’
Het aantal vacatures in de zorg blijft onverminderd hoog. Met de ‘ontdek de zorg’-week, die maandag van start ging, hoopt de sector mensen die zich willen laten om- of bijscholen kennis te laten maken met de zorg. Om men daadwerkelijk de zorg in te krijgen, moeten er programma’s ontwikkeld worden die ervoor zorgen dat ‘zij-instromers’ ook daadwerkelijk een baan krijgen, stelt zorgbestuurder Suzanne Kruizinga. “En dat is nog best een hele klus.”
Wanneer je mensen vanuit een andere sector in de zorg wil laten werken zullen zij gecoacht moeten worden, legt Kruizinga uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze zullen een stukje scholing on the job moeten hebben. Daar moeten mensen voor vrijgemaakt worden.” En dat is lastig, wanneer er al te weinig mensen zijn. “Je hebt rust nodig om deze mensen goed te begeleiden, zodat ze voor de rest van hun werkzame leven in de zorg blijven. Dat vraagt extra energie en aandacht.”
Hoge zorgvraag, grote uitstroom en slecht imago
De zorg komt op dit moment maar liefst 20.000 handen tekort. Dat heeft met een aantal dingen te maken, zegt Kruizinga. “Zo is de zorgvraag groter door de vergrijzing. Daardoor hebben we nu maar ook in de toekomst steeds meer mensen nodig, zowel in zorg als in welzijn, om de mensen van zorg te voorzien.”
Ten tweede ziet de zorg een vrij grote uitstroom. “We kunnen heel veel mensen werven, maar we moeten vooral voorkomen dat mensen weggaan”, vervolgt ze. “En ten derde heeft de zorg niet altijd een goed imago. Vooral het imago van heel hard werken en weinig verdienen, en van emotioneel en soms fysiek zwaar werk. Daardoor zijn niet heel veel mensen geneigd om te kiezen voor zorg en welzijn.”
Of dat imago op waarheid berust ligt aan “hoe je erin staat”, zegt Kruizinga. “Natuurlijk heeft de zorg ook kanten die wat minder zijn en heb je te maken met emotioneel zware situaties, is de werkdruk soms hoog en heb je te maken met piekbelasting”, geeft ze toe. Maar zorg en welzijn brengt ook prachtig werk met zich mee, benadrukt ze.
‘Ik miste zingeving’
Dat weet ook Emilie Plasma, die tien jaar werkzaam was in het bedrijfsleven maar besloot een carrièreswitch te maken. “Op een gegeven moment miste ik daar zingeving, omdat het toch voornamelijk gaat om geld verdienen”, vertelt de verpleegkundige in opleiding. “Toen ben ik naast mijn werk in een hospice gaan werken, als vrijwilliger, en dat vond ik zo leuk dat ik gesolliciteerd heb bij het UMC Utrecht.”
Op dit moment werkt Plasma met psychiatrische patiënten die op een gesloten afdeling zitten “En voorheen met traumatologie-patiënten en kraamvrouwen”, vertelt Plasma, die voor haar gevoel echt verschil kan maken met haar werk. “Dat is heel fijn. Je doet het met aandacht en liefde. Dat is mij meer waard dan een heel mooi salaris in het bedrijfsleven. Het is wat mij betreft het mooiste vak van de wereld.”
Technologie
Volgens Kruizinga is er nog veel te winnen op het gebied van goede zorg vóór iedereen die werkzaam is in de zorg en welzijn. “En dan bedoel ik dat we moeten zorgen dat we ze niet belasten met al die administratieve handelingen die men moet verrichten, en die verantwoording die men moet afleggen”, legt ze uit. De sector zal veel meer nieuwe technologie moeten omarmen, want veel is nu verouderd. “We zijn nog een hele traditionele sector. Als je bij ons komt werken krijg je een apparaat in je hand, en ik denk dat mensen van een jaar of 25 dat pas na een tijdje als telefoon herkennen”, noemt ze als voorbeeld.
LEES OOK: Zorgpersoneel demonstreert virtueel op Malieveld voor hoger salaris
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: Vicepremier Eddy van Hijum zondag bij Rick Nieman
De zondag begint met Rick Nieman. Met dit keer minister Eddy van Hijum. Hij praat ons bij over de grip op arbeidsmigratie.
Frontex-topman Hans Leijtens schuift aan over het bewaken van de Europese buitengrenzen, Amerika-correspondent Michiel Vos is te gast over wat we kunnen verwachten van het presidentschap van Donald Trump en oud-politicus Rob Oudkerk en CIDI-directeur Naomi Mestrum blikken terug op het geweld in Amsterdam na de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv.
Klik hier en luister deze uitzending terug.
Via een crowdfundingsactie is meer dan 20.000 euro opgehaald voor de dakloze man die begin deze week ernstig is mishandeld in Rotterdam. Een nog onbekende…
Lees meerMet op veel plaatsen neerslag en lokaal ook een stevige wind, begint de aankomende week onstuimig. In de dagen na maandag vindt er een kleine…
Lees meerTientallen mensen zijn aangehouden op de Dam omdat ze daar wilden demonstreren, terwijl door de noodverordening in Amsterdam een demonstratieverbod geldt. Om hoeveel aanhoudingen het…
Lees meerRussische troepen leden de afgelopen maand de grootste verliezen sinds het begin van de Russische oorlog tegen Oekraïne bijna drie jaar geleden. Gemiddeld werden er…
Lees meerHet demonstratieverbod in Amsterdam blijft van kracht. Dat besloot de rechtbank in Amsterdam zondag. Dat betekent dat een pro-Palestijnse protest op de Dam om 14.00…
Lees meerDirecteur van CIDI Naomi Mestrum is “alle excuses helemaal zat” en wil een keiharde aanpak om antisemitisme in Nederland tegen te gaan. Volgens haar zijn…
Lees meerEuropa is ook met een strengere migratieaanpak niet in staat alle ongewenste asielzoekers buiten de deur te houden. Dat zegt Frontex-topman Hans Leijtens in WNL…
Lees meerMinister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier Eddy van Hijum (NSC) wil dat Nederland meer grip krijgt op de instroom van laaggeschoolde arbeidsmigranten. “We…
Lees meerDe Israëlische minister Gideon Saar (Buitenlandse Zaken) heeft Nederland hulp aangeboden bij het onderzoek naar de geweldsexplosie in Amsterdam tegen aanhangers van voetbalclub Maccabi Tel…
Lees meerIsraëlische militairen mogen weer naar Nederland reizen. De Israëlische krijgsmacht (IDF) trekt het reisverbod in dat was ingesteld na het geweld tegen Israëliërs in Amsterdam…
Lees meerOekraïne heeft toenemende problemen om zich te verdedigen tegen de Russische invasie, nu Russische troepen oprukken en Noord-Koreaanse troepen zich voorbereiden om deel te nemen…
Lees meerKoningin Máxima heeft zaterdagavond na een jarenlange renovatie de Domtoren in Utrecht officieel weer geopend. Dat deed zij door samen met burgemeester Sharon Dijksma een…
Lees meerTijdens de hit-and-run-acties gericht op Israëlische supporters in de nacht van donderdag op vrijdag heeft de politie geen enkele aanhouding verricht. De aanhoudingen die wel…
Lees meerBurgemeester van Utrecht Sharon Dijksma noemt het geweld in Amsterdam na de wedstrijd Ajax – Maccabi Tel Aviv donderdagavond een “ongekende uiting van antisemitisme”. De…
Lees meerNederland telt 660 bedrijven die het predicaat ‘koninklijk’ mogen voeren en nog eens 730 bedrijven die zich ‘hofleverancier’ mogen noemen. Hoewel die termen ouderwets klinken,…
Lees meer