main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 8 februari 2021 — 10:19

Het gaat streng vriezen: ‘We kunnen 100 procent zeker gaan schaatsen’

De weersomstandigheden zijn bijna perfect voor de vorming van schaatsijs. Volgens weerman bij Weer.nl Dennis Wilt kunnen we dan ook “100 procent zeker” gaan schaatsen in de loop van de week. “Vanaf morgen vriest het dat het kraakt”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Waar sneeuwstorm Darcy al een vrij unieke gebeurtenis was – de laatste sneeuwstorm vond plaats in 2010 – worden de weersomstandigheden nog “veel bizarder”, zegt Wilt. “Het gaat streng vriezen in de nachten. De temperaturen gaan tijdens de nachten tot -15, en misschien wel plaatselijk tot -20 graden. En dat zijn geen gevoelstemperaturen, maar echt de waardes die je op de thermometer gaat aflezen”, benadrukt hij. “Overdag blijft het ook vriezen tot -5 graden. Het wordt prachtig weer, met flink wat ruimte voor de zon overdag. Het is gewoon een hele mooie winterperiode.”

Het ijs begint volgens de weerman al flink aan te groeien. “Je ziet het al een beetje aan de kanten van het water: de sneeuw valt erin, en het is ook prima weer voor het water om goed af te koelen”, legt hij uit. “Eerst een bak sneeuw erin, daardoor koelt het af. Het waait op dit moment ook flink, dus het wordt ook goed gemengd met het nog warmere water.” De komende dagen komen er centimeters per dag aan ijs bij, zegt Wiltman. “En komend weekend zitten we al rond de 15 centimeter ijs, op ondiep water.”

Praktische tips

Wanneer je dan het ijs op gaat moet je wel oppassen voor de toch vrij extreme temperaturen, zo waarschuwt Wiltman. “Op dit moment zitten de gevoelstemperaturen rond de -15. De wind neemt gelukkig wel wat af de komende dagen, dus de gevoelstemperatuur zal niet meer zo laag zijn”, zegt hij. “Maar als je dan gaat schaatsen, moet je je goed kleden. Meerdere laagjes over elkaar. Zorg er vooral voor dat je de hals goed verwarmt.”

Verder adviseert de weerman om de buitenkraan af te sluiten om er zo voor te zorgen dat de waterleidingen niet bevriezen. “Dit zijn wel extreme temperaturen. Dus je zult echt wel zien dat zelfs de kraan in de schuur misschien ook wel even afgesloten moet worden.”

LEES OOK: Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent teleurgesteld: ‘Sport wordt weggezet als amateuristisch’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer