main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 27 januari 2021 — 13:02

Gert-Jan Segers (CU) over toenemend geweld tegen pers: ‘Aanval op onze vrije samenleving’

Naast ondernemers en politieagenten zijn ook mediavoorzieningen het mikpunt van de relschoppers. Velen zijn van mening dat media “de spreekbuis van de overheid” zijn. Journalisten zijn daardoor steeds vaker het slachtoffer van geweld. ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers spreekt in Goedemorgen Nederland op NPO 1 over een patroon. “Je zag het in de Verenigde Staten, je ziet aanvallen op de pers en uiteindelijk het Capitool. Aanvallen op de instituties van onze vrije democratie en onze vrije samenleving.”

VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz geeft aan dat zij collega’s in de Kamer aanspreekt wanneer zij zich over de pers uitspreken alsof deze niet zouden deugen. “Dat is een retoriek”, zegt ze. “Je hoeft geen fan te zijn van de pers, van alle zenders en journalisten, maar als je aan hun vrijheid komt kom je aan ons allemaal.” Segers valt haar bij. “En dat begint met woorden”, benadrukt hij. “Als politici dat soort woorden in hun mond nemen en de pers aanvallen, creëert dat een sfeer die geweld legitimeert tegen de pers, omdat deze ‘niet zou deugen’.” Daar moet volgens Segers de streep getrokken worden.

‘Verzet’

De ChristenUnie veroordeelde samen met GroenLinks de uitlatingen van Forum voor Democratie en PVV, die op Twitter het coronabeleid en de avondklok bekritiseren, al eerder. De partij sprak afgelopen weekeinde via Twitter eerst van “VVD-huisarrest”, doelend op de avondklok. Later twitterde de partij: “Dit is de tweede avond dat Rutte Nederland opsluit. Forum blijft zich verzetten.” Vooral het woord ‘verzet’ wekte woede, gezien de rellen kort daarna begonnen. “Partijen die het woord ‘verzet’ in de mond hebben genomen, zoals Forum, hebben een verantwoordelijkheid bij deze rellen”, zei Segers toen.

De NOS deelde eerder dat zij de logo’s van hun busjes af hebben gehaald om zo te voorkomen dat verslaggevers belaagd worden wanneer zij aan het werk zijn. In Haarlem werd een persfotograaf op dinsdagavond met stenen bekogeld. De hoofdredacteur van NH Nieuws, Ib Haarsma, heeft nu besloten om geen live verslag meer te doen van de rellen. Dat vertelde hij dinsdag in gesprek met BNR Nieuwsradio. Hij is bang dat de verslaggeving een katalysator kan zijn van geweld. Hij wil aandacht vestigen op vreedzame protesten, en de reljeugd daarom geen podium bieden.

Tekst gaat verder onder de tweet.

‘Nooit capituleren voor aanvallen op vrijheid’

“Je moet nooit toegeven aan geweld. Ook de pers niet”, vindt Segers. “Dan maar extra bescherming. Dan maar extra beveiliging eromheen. Maar nooit capituleren voor aanvallen op vrijheid”, zegt hij. “Dit is zo’n fantastisch vrij land, zo’n fantastische vrije samenleving. Dat staat of valt met democratie, dat staat of valt met vrije pers en dat staat of valt met bescherming van minderheden, en daar moeten we altijd pal voor staan.”

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging Journalisten, benadrukt hoe kwalijk het is dat journalisten steeds vaker te maken krijgen met geweld. “De onveiligheid en de agressiviteit die echt op het werk van de pers gerecht is, is natuurlijk uiterst zorgelijk”, zegt hij. VVD-Kamerlid Dilan Yeşilgöz is van mening dat geweld richting journalisten net zo zwaar bestraft moet worden als geweld richting hulpverleners. Demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra gaf dinsdag in Goedemorgen Nederland aan dat ook hij dit belangrijk acht.

‘Heel belangrijk voor de maatschappij’

Ook Bruning vindt dat journalisten in een soortgelijke positie zitten als hulpverleners. “Het gros van de Nederlanders weet dat ‘de media’ in enkelvoud niet bestaat, dat er allerlei invalshoeken zijn en dat ze juist in het leven zijn geroepen om kritisch te zijn”, zegt hij. “Om kritisch de overheid en de organisaties te volgen, en daar onafhankelijk verslag van te doen, en dus niet een soort boodschapper van de overheid zijn. En bij die belangrijke controlerende en verslaggevende functie hoort dat ze zich net als hulpverleners neutraal en veilig op dat soort onveilige plekken kunnen verplaatsen. En dat is nu in het geding.”

LEES OOK: 39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer