main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2021 — 12:32

Klimaattop start vandaag: ‘Het gaat uiteindelijk om één ding: we moeten ons aanpassen’

Nederland organiseert vanaf vandaag een grote internationale klimaattop. Wereldleiders en internationale kopstukken zijn online aanwezig om te praten over hoe verschillende landen zich kunnen wapenen tegen het veranderende klimaat. “Het gaat uiteindelijk om één ding: we moeten ons aanpassen, of je nu rijk of arm bent”, zegt demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Grote namen als Angela Merkel, VS-klimaatgezant John Kerry, de Britse premier Boris Johnson, de Canadese premier Justin Trudeau, de Indiase premier Narendra Modi en oud-secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zijn vandaag (virtueel) van de partij. Doel van de Climate Adaptation Summit (CAS) is het uitwisselen van ervaringen over hoe landen zich kunnen weren tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Nederland kan veel bieden en doet dat al, stelt Kaag, via handel- en ontwikkelingssamenwerking. Ook bieden we veel kennis, onder andere vanuit de Universiteit Wageningen en Delft, én capaciteit. “We helpen daar ter plekke om systemen aan te passen. Zo hebben we bijvoorbeeld in Mozambique de haven versterkt tegen de veelvuldige overstromingen”, legt Kaag uit. “In Mali hebben we nomaden, mensen die hun vee van plek naar plek brengen om water te vinden, weten te helpen met satellietfoto’s.”

Water

Initiatiefnemer van de conferentie is demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij geeft aan dat Nederland vooral van grote hulp kan zijn in andere landen door de grote kennis die ons land over water beschikt. “Negentig procent van alles wat je ziet gebeuren aan problemen rondom klimaatverandering heeft te maken met water. We hebben extreme buien, overstromingen, de zeespiegel stijgt.” Naast de deltawerken staan de Nederlandse dijkenbouwers en baggeraars over heel de wereld bekend, stelt Van Nieuwenhuizen. “En aan de andere kant kunnen we van andere landen weer kennis opdoen die te maken hebben met droogte en hitte.”

Naast het delen van kennis wordt er ook gekeken naar het prijskaartje van de klimaatcrisis, benadrukt Kaag. “Want op dit moment weet iedereen dat we met zijn allen nog niet genoeg financiering beschikbaar hebben gesteld om veel landen in staat te stellen zich aan te passen”, zegt Kaag. Daarbij doelt de minister vooral op landen in Afrika. “Die hebben eigenlijk nooit uitstoot veroorzaakt, want ze zijn te arm en hebben geen olie, gasreserves of electriciteitsnetwerk, maar ze lijden wel in extreme mate onder de gevolgen van klimaatverandering.”

Financiering

De bedoeling is dan ook dat westerse, rijkere landen helpen met financiering. Nederland stelt 120 miljoen euro beschikbaar voor dit doeleinde. “Dat was ook een van de afspraken in het akkoord van Parijs, dat rijkere landen armere landen zouden helpen om die aanpassing ook te kunnen maken”, zegt Kaag. Het is veel geld, weet ook zij, maar: “het gaat om levens en de toekomst”. Als we ons zorgen maken over de reguliere migratiestromen moeten we nú handelen op het gebied van klimaatverandering, beklemtoont de minister. “Droogte, gebrek aan water, oogsten die niet meer kunnen overleven. Niemand wil dat, uit medemenselijkheid, maar het is ook verstandig om nu te handelen.”

De conferentie start vanmiddag rond 14 uur en duurt 24 uur, zodat landen uit alle tijdzones mee kunnen doen. In een ruimte die is omgebouwd tot studio in Den Haag treden Van Nieuwenhuizen en premier Mark Rutte op als gastheer. Ook Feike Sijbesma, oud-topman van DSM, die tegenwoordig betrokken is bij het in Nederland gevestigde Global Center on Adaptation, zit in de studio.

LEES OOK: Klimaatakkoord vijf jaar later: ‘We zijn goed op weg’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer