main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 januari 2021 — 12:32

Klimaattop start vandaag: ‘Het gaat uiteindelijk om één ding: we moeten ons aanpassen’

Nederland organiseert vanaf vandaag een grote internationale klimaattop. Wereldleiders en internationale kopstukken zijn online aanwezig om te praten over hoe verschillende landen zich kunnen wapenen tegen het veranderende klimaat. “Het gaat uiteindelijk om één ding: we moeten ons aanpassen, of je nu rijk of arm bent”, zegt demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Grote namen als Angela Merkel, VS-klimaatgezant John Kerry, de Britse premier Boris Johnson, de Canadese premier Justin Trudeau, de Indiase premier Narendra Modi en oud-secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zijn vandaag (virtueel) van de partij. Doel van de Climate Adaptation Summit (CAS) is het uitwisselen van ervaringen over hoe landen zich kunnen weren tegen de gevolgen van klimaatverandering.

Nederland kan veel bieden en doet dat al, stelt Kaag, via handel- en ontwikkelingssamenwerking. Ook bieden we veel kennis, onder andere vanuit de Universiteit Wageningen en Delft, én capaciteit. “We helpen daar ter plekke om systemen aan te passen. Zo hebben we bijvoorbeeld in Mozambique de haven versterkt tegen de veelvuldige overstromingen”, legt Kaag uit. “In Mali hebben we nomaden, mensen die hun vee van plek naar plek brengen om water te vinden, weten te helpen met satellietfoto’s.”

Water

Initiatiefnemer van de conferentie is demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij geeft aan dat Nederland vooral van grote hulp kan zijn in andere landen door de grote kennis die ons land over water beschikt. “Negentig procent van alles wat je ziet gebeuren aan problemen rondom klimaatverandering heeft te maken met water. We hebben extreme buien, overstromingen, de zeespiegel stijgt.” Naast de deltawerken staan de Nederlandse dijkenbouwers en baggeraars over heel de wereld bekend, stelt Van Nieuwenhuizen. “En aan de andere kant kunnen we van andere landen weer kennis opdoen die te maken hebben met droogte en hitte.”

Naast het delen van kennis wordt er ook gekeken naar het prijskaartje van de klimaatcrisis, benadrukt Kaag. “Want op dit moment weet iedereen dat we met zijn allen nog niet genoeg financiering beschikbaar hebben gesteld om veel landen in staat te stellen zich aan te passen”, zegt Kaag. Daarbij doelt de minister vooral op landen in Afrika. “Die hebben eigenlijk nooit uitstoot veroorzaakt, want ze zijn te arm en hebben geen olie, gasreserves of electriciteitsnetwerk, maar ze lijden wel in extreme mate onder de gevolgen van klimaatverandering.”

Financiering

De bedoeling is dan ook dat westerse, rijkere landen helpen met financiering. Nederland stelt 120 miljoen euro beschikbaar voor dit doeleinde. “Dat was ook een van de afspraken in het akkoord van Parijs, dat rijkere landen armere landen zouden helpen om die aanpassing ook te kunnen maken”, zegt Kaag. Het is veel geld, weet ook zij, maar: “het gaat om levens en de toekomst”. Als we ons zorgen maken over de reguliere migratiestromen moeten we nú handelen op het gebied van klimaatverandering, beklemtoont de minister. “Droogte, gebrek aan water, oogsten die niet meer kunnen overleven. Niemand wil dat, uit medemenselijkheid, maar het is ook verstandig om nu te handelen.”

De conferentie start vanmiddag rond 14 uur en duurt 24 uur, zodat landen uit alle tijdzones mee kunnen doen. In een ruimte die is omgebouwd tot studio in Den Haag treden Van Nieuwenhuizen en premier Mark Rutte op als gastheer. Ook Feike Sijbesma, oud-topman van DSM, die tegenwoordig betrokken is bij het in Nederland gevestigde Global Center on Adaptation, zit in de studio.

LEES OOK: Klimaatakkoord vijf jaar later: ‘We zijn goed op weg’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugkijken: huisartsentekort neemt in rap tempo toe

Overvolle wachtkamers en huisartsen die niet aan de vraag kunnen voldoen. De harde realiteit, met een toenemend tekort aan huisartsen. Kunnen wij straks überhaupt nog voor onze problemen naar de huisarts?

Kijk hier terug!

Zaterdag 22.00 uur

Johan Remkes bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Hij ontvangt:

  • Oud-informateur en minister Johan Remkes;
  • Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof;
  • En schrijver Lale Gül over haar nieuwe boek Ik ben vrij.
Zondag 10.00 uur
JOVD ook geen fan van idee ‘premier Plasterk’

De jongerenafdeling van de VVD wil niet dat Ronald Plasterk minister-president wordt. Dat zegt voorzitter Mauk Bresser tegen de NOS. Daarmee sluit de JOVD zich…

Lees meer

Economen twijfelen of nieuw regeerakkoord positief zal zijn voor de economie

Economen van ING durven nog niet te zeggen of het nieuwe regeerakkoord in Den Haag goed of slecht is voor de Nederlandse economie. In een…

Lees meer

Jetten (D66) waarschuwt: ‘Allergrootste onderwijsbezuiniging van de eeuw’

PVV, VVD, NSC en BBB begaan een blunder als ze inderdaad gaan bezuinigingen op onderwijs, waarschuwt D66-leider Rob Jetten tijdens een campagnebijeenkomst in poppodium Annabel…

Lees meer

Zweedse achterstandswijk legt pijnlijk contrast bloot: ‘Mensen sterven hier negen jaar eerder’

Zweden lijkt op het eerste oog het perfecte land: het bruto binnenlands product is hoog, de natuur is adembenemend en de emancipatie is een waar…

Lees meer

Nieuwe DNA-technieken moet recherchewerk eenvoudiger maken: ‘Je weet gelijk of het menselijk is’

Voor rechercheurs is het meestal niet mogelijk om met zekerheid gedetailleerde DNA-sporen vast te stellen op een plaats delict. Als het aan lector aan de…

Lees meer

Nieuw kabinet wil zwaarder straffen en meer blauw op straat, maar hoe uitvoerbaar is het? ‘Financiële dekking is er niet’

De plannen op het gebied van misdaadbestrijding is evenwichtig verdeeld tussen PVV, NSC, VVD en BBB. Dat valt te lezen in het hoofdlijnenakkoord dat donderdag…

Lees meer

Na eerste examenweek ruim twee keer zoveel klachten als in 2023

Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn vrijdag beduidend minder klachten (20.000) binnengekomen dan in de voorgaande dagen. Toch is het totaal van 220.000…

Lees meer

Nijkerk stelt zoeken asielopvang uit om akkoord formatie

De Gelderse gemeente Nijkerk gaat voorlopig niet zoeken naar een opvanglocatie voor asielzoekers. Aanleiding is het hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben bereikt….

Lees meer

Neergeschoten Slowaakse premier Fico ligt nog op intensive care

De Slowaakse minister-president Robert Fico ligt nog altijd op de intensive care, meldt zijn regering. Eerder deze week werd gemeld dat hij de aanslag op…

Lees meer

Advocaten Promes: uitleveringsprocedure in Dubai loopt nog

De uitleveringsprocedure van voetballer Quincy Promes in Dubai loopt nog, melden advocaten Sophie Hof en Robert Malewicz in een verklaring. Een rechter in Dubai zal…

Lees meer

Je post binnen 24 uur bezorgd? Vanaf volgend jaar niet meer zo vanzelfsprekend

Vanaf 2025 hoeft de post mogelijk niet meer binnen 24 uur te worden bezorgd, maar binnen 48 uur. Dat meldt minister Micky Adriaansens (Economische Zaken)…

Lees meer

Eritreeërs in rechtbank: ‘Rellen in Den Haag waren niet de bedoeling’

De Eritreeërs die terechtstaan voor de rellen rond zalencentrum Opera in Den Haag op 17 februari, ontkennen dat het hun bedoeling was om geweld te…

Lees meer