main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zondag - 17 januari 2021 — 14:34

SP-leider Marijnissen wil liever niet regeren met ‘ongeloofwaardige’ Rutte

SP-fractievoorzitter Lilian Marijnissen wil “liever niet” regeren met de VVD. Dat zegt ze in WNL op Zondag in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen in Maart. “Maar de VVD krijgt er in de peilingen weer twee zetels bij. Ik begrijp daar werkelijk waar niets van”, zegt Marijnissen.

“Ik vraag me af hoe je geloofwaardig kunt zijn op het moment dat onder jouw bewind zo gruwelijk veel fundamenteel is misgegaan”, doelt ze op de rol van Rutte in de toeslagenaffaire. “Richting de verkiezingen vinden wij het belangrijk dat we het gaan hebben over fundamentele veranderingen.”

Na het besluit vrijdag van het kabinet-Rutte III om af te treden vanwege de toeslagenaffaire zijn de electorale verhoudingen nauwelijks veranderd, bleek vandaag uit de peiling van Maurice de Hond.

‘Kunnen Rutte niet gebruiken’

Marijnissen wil helemaal af van “het toeslagencircus”. “We moeten er wat ons betreft naartoe dat de huren omlaag gaan en betaalbaar worden en dat de zorgpremie inkomensafhankelijk wordt, zodat we van de zorgpremie af kunnen.” Ze wil “dat de SP groot wordt en dat we de boel naar links gaan trekken”.

“Daar kunnen we Mark Rutte niet echt bij gebruiken.” Volgens Marijnissen is het daarom tijd om “de VVD een keer buiten het kabinet te houden”. De SP staat op dit moment op tien zetels in de peilingen.

LEES OOK: SP-leider Marijnissen sluit avondklok niet uit

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Spanje heeft geen trek in schip vol explosieven voor Israël en weigert toegang

Spanje weigert een schip met aan boord explosief materiaal voor Israël de toegang tot de haven van Cartagena. Het gaat om het Deense schip Marianne…

Lees meer

Duizenden mensen de dupe van pinstoring

De landelijke storing met pinnen in winkels is voorbij. Dat meldt Betaalvereniging Nederland. De storing begon kort na 18.00 uur. Volgens een woordvoerder van Betaalvereniging…

Lees meer

Ook Universiteit Tilburg dreigt bezet te worden

Donderdagavond hing een gespannen sfeer op en rondom het universiteitsterrein van de Universiteit Tilburg. Een groep demonstranten was van plan om de universiteit te bezetten….

Lees meer

Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer