main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 12 januari 2021 — 11:01

Onduidelijkheid over Britse variant maakt heropening scholen duivels dilemma: ‘Wij weten nog onvoldoende’

Waar kinderarts en OMT-lid Károly Illy zelf eerder pleitte dat de scholen zo snel mogelijk weer open moeten, is hij door de opkomst van de Britse coronavariant een stuk voorzichtiger geworden. “Wij kunnen het ons niet permitteren dat wij onverantwoorde risico’s nemen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland.

Nu moet een overweging worden gemaakt tussen het indammen van het coronavirus en ervoor zorgen dat leerlingen geen leerachterstand oplopen. “Leerachterstanden, ongelijkheid, mentale en fysieke gezondheidsschade en het feit dat de klas een veilige haven voor leerlingen is. Al die aspecten zijn onwaarschijnlijk belangrijk. Maar tegelijkertijd is daar het duivelse dilemma dat wij ons ontzettend veel zorgen maken over de cijfers, hoewel die nu enige stabiliteit laten zien, maar vooral ook over die Britse variant.”

Ondanks de lockdown geeft een derde van de leraren nog steeds fysiek les op school, bijvoorbeeld aan examenklassen of kwetsbare leerlingen. Zeker een kwart van hen voelt zich daarbij onveilig. Dat blijkt uit een enquête van onderwijsbond AOb onder ruim 13.500 onderwijsmedewerkers.

‘Dat zet je wel aan het denken’

Basisschooldocent Dietha Boer vertelt dat voordat de scholen dichtgingen, leraren vaak werden geconfronteerd met leerlingen die in de klas hadden gezeten waarvan een gezinslid uiteindelijk besmet bleek te zijn met het coronavirus. “Die leerling heeft een dag eerder nog bij je in de klas gezeten en dat zet je wel aan het denken.”

Persoonlijke hulpvragen van leerlingen uitleggen in een volle klas of digitaal is niet ideaal. “Het is altijd prettiger als je er even naartoe loopt en even bekijkt welke vraag die leerling precies heeft zodat je dan de uitleg kan geven waarbij je gebruikmaakt van kladpapier of dat je iets voor wil doen. Dat is gewoon niet te doen op afstand.”

‘Daar zit het hem nou net in ‘

OMT-lid Károly Illy begrijpt de zorgen van de leraren. “Maar tegelijkertijd, als je kijkt naar de besmettingsclusters van de oorspronkelijke coronavariant van leraren en leerlingen onderling, dan zijn er heel weinig gemengde clusters. Kennelijk zorgen leraren er wel goed voor dat ze voldoende afstand houden tot de leerlingen zodat ze niet besmet raken.” Nu zit de angst vooral bij de Britse variant die een stuk besmettelijker is.

Ook in het OMT is er niemand die vindt dat lichtvaardig met scholen moet worden omgegaan, benadrukt Illy. “Iedereen wil, als het maar enigszins verantwoord is, dat de scholen zo snel mogelijk weer opengaan. Daar zit het hem nou net in.”

LEES OOK: Verkouden kinderen niet meer welkom op noodopvang Bredase scholen

‘Wij zijn in gesprek met de sector’

In de examenklassen kunnen leerlingen in de klas naast elkaar zitten, de afstandsregels gelden daar dus niet. “Als de scholen weer open kunnen gaan, dan ben ik ervan overtuigd dat wij maatregelen moeten nemen ten opzichte van afstand houden”, aldus Illy. “Daar zijn wij nu ook over in gesprek met de sector. Ik heb ook altijd gezegd: tieners, jullie hebben ook een verantwoordelijkheid, hou afstand.”

Dit afstand houden kan in principe alleen op middelbare scholen. “Op basisscholen, vooral de onderbouw, is het onrealistisch om aan te nemen dat kleine kinderen afstand kunnen houden. Daar is het vermoedelijk ook niet zo belangrijk voor.”

‘Veel meer onzekerheid en ongerustheid’

Eerst was een argument om de basisscholen dicht te houden om ervoor te zorgen dat de ouders thuis zouden blijven. Dit om ze zo te dwingen toch thuis te werken. “Ik had toen veel moeite met het fenomeen dat wij kinderen misbruikten als instrument om hun ouders thuis te laten. Terwijl ik vind dat volwassenen juist hun verantwoordelijkheid moeten nemen en niet naar hun werk moeten gaan. Maar nu is de situatie wel iets anders, want op 15 december (de laatste dag dat de scholen open waren, red.) konden wij die impact van de Britse variant nog niet weten. Daar is veel meer onzekerheid en ongerustheid over.”

Over de Britse variant is bekend dat deze besmettelijker is. “Maar wij weten onvoldoende of die besmettelijkheid ook voor basisschoolleerlingen, voor kleinere kinderen ook, een belangrijkere rol speelt. Daar zijn aanwijzingen voor, maar het is nog onvoldoende om te zeggen: dat is zo. Marion Koopmans (viroloog, red.) en haar groep doen daar nu veel onderzoek naar, ook in het Verenigd Koninkrijk, om daar meer duidelijkheid over te krijgen.”

LEES OOK: Scholen weer terug naar digitaal onderwijs: ‘We gaan ervoor’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Kosten voor noodnachtopvang asielzoekers lopen in de miljoenen

De inzet van noodnachtopvang om het asielzoekerscentrum in Ter Apel te ontlasten, zorgt voor extra hoge kosten. Dat zegt Paula Lambeck, regiomanager van het Centraal…

Lees meer

Weeronline verwacht een zachte winter

Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…

Lees meer

Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer