main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
1 januari 2021 — 10:33

ME moet op meerdere plekken in actie komen: ‘Geen rustige nacht’

De Mobiele Eenheid (ME) en de politie moesten tijdens oud en nieuw op verschillende plaatsen in actie komen. Ondanks het vuurwerkverbod werd alsnog flink wat vuurwerk afgestoken. Op meerdere plekken kregen hulpverleners te maken met agressie en werden zij bekogeld met vuurwerk. Hoe de incidenten zich verhouden tot eerdere jaren is nog onbekend. De politie komt vanmiddag met meer informatie daarover.

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond NPB laat aan De Telegraaf weten dat er veel geweld tegen politie is gebruikt.”Echte veldslagen zijn uitgebleven, maar van een echt rustige nacht kun je niet spreken”, zo zegt hij tegen de krant. Volgens Struijs waren er opvallend veel autobranden. “En dan echt overal ook.”

ME in actie

Bij een aantal incidenten  In Amersfoort, Oudewater en Utrecht moest de ME korte tijd optreden vanwege overlast door groepen jongeren.

In Arnhem werden agenten vanochtend bekogeld met stenen toen zij een illegaal feest wilden beëindigen. Een van de agenten moest voor behandeling naar het ziekenhuis. De ME werd ingezet om een einde te maken aan het feest, waar zeker zeventig bezoekers waren. Drie bezoekers zijn aan gehouden wegens het plegen van openlijk geweld.

Gelderland

Ook in het zuidwesten van Gelderland was het afgelopen nacht onrustig, laat een woordvoerder van de veiligheidsregio Gelderland-Zuid weten aan het ANP. Hulpdiensten waren op meerdere plekken in onder meer de Betuwe, de Bommelerwaard en Tiel op de been. Her en der waren kleine brandjes.

In Tiel heeft een school in brand gestaan. Ook heeft de ME een kruising in de plaats ontruimd, nadat tientallen jongeren het kruispunt hadden bezet, er spullen naartoe hadden gesleept en die in brand hadden gestoken. De ME heeft het kruispunt ontruimd waarna de brandweer de brand konden blussen.

In Waardenburg hinderde een groep van ongeveer honderd mensen de brandweer. De ME moest rond 01.30 uur komen om te helpen. Volgens de politie probeerden de brandweerlieden een autobrand te blussen. De politie hield vier mensen aan voor openlijke geweldpleging en een persoon voor het gooien van vuurwerk naar een agent.

Rotterdam

In Rotterdam heeft de ME ingegrepen nadat jongeren in Rotterdam de brandweer bekogelden met stenen en vuurwerk. De brandweer was bezig een brand bij een school aan de Asserweg te blussen.

Op verschillende plekken in de regio Rotterdam was het onrustig, maar volgens de zegsvrouw gaat het niet om noemenswaardige incidenten. Onder meer in Schiedam, Sliedrecht en Sommelsdijk werd de ME ingezet. “Het ging hier om kleine opstootjes, maar de ME-inzet gebeurde op een laagdrempelige manier, om de opstootjes in de kiem te smoren.”

Autobranden op Urk

Autobranden hebben op Urk voor onrust gezorgd. De brandweer zei op Facebook dat ze bij een brand weg moesten, omdat de situatie te onveilig was.

“Laat de hulpverleners met rust!!”, schreef de brandweer op Facebook. De meeste brandjes en de onrust lijken voor middernacht te hebben plaatsgevonden in het vissersdorp.

Agenten bekogeld in Amsterdam

In Amsterdam Nieuw-West zijn tijdens de nieuwjaarsnacht politiemensen met vuurwerk bekogeld. Groepen jongeren zorgden voor onrust. De politie heeft vijf mensen aangehouden. Er zijn geen agenten gewond geraakt.

In Amsterdam-Oost vonden in en rond de Molukkenstraat eveneens ongeregeldheden met groepen jongeren plaats. Er werd zwaar vuurwerk afgestoken. De politie zette de Mobiele Eenheid in om de jongeren te verdrijven. Er zijn geen aanhoudingen verricht, maar de politie sluit niet uit dat dat later alsnog zal gebeuren.

LEES OOK: Zorgen om ongeregeldheden tijdens jaarwisseling, oproep om kinderen thuis te houden

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

BBB-Kamerlid en oorlogsheld Gijs Tuinman bij Rick Nieman

De zondag begint met Rick Nieman. Met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten. Te gast zijn:
  • BBB-Tweede Kamerlid Gijs Tuinman, drager van de militaire Willemsorde, over Bevrijdingsdag en vieren van de vrijheid
  • Oud-voorzitter van de Eerste Kamer Ankie Broekers-Knol over 4 en 5 mei
  • Journalist Frits Barend over herinneringen aan de oorlog en de toename van anti-semitisme
  • Psychiater Esther van Fenema over de bestseller The Anxious Generation. Hoe verslavend is de smartphone?
  • Electoraal geograaf Josse de Voogd over tv-serie Aangehaakt in Europa. Wat beïnvloedt het stemgedrag?

Kijk zondag vanaf 10.00 uur live naar WNL Op Zondag op NPO 1.

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Met name Pro-Palestijnse activisten kunnen Dodenherdenking verstoren: ‘Heel verleidelijk voor actievoerders’

Met name pro-Palestijnse activisten zijn van plan om de twee minuten stilte tijdens Nationale Dodenherdenking te verstoren. Dat zegt Telegraafjournalist Silvan Schoonhoven in het radioprogramma…

Lees meer

Bonusaflevering Het Misdaadbureau: Activisten vastberaden om Dodenherdenking te verstoren

Blijft het overal twee minuten stil tijdens de Dodenherdenking? Ons land staat onder hoogspanning, talloze activisten dreigen met acties. Presentator Maaike Timmerman neemt het in…

Lees meer

Vergunning Gelderland voor gebruik paintballgeweer tegen wolf

De provincie Gelderland heeft vrijdag een vergunning verleend voor het gebruik van een paintballgeweer tegen een wolf op de Noord-Veluwe. De provincie meldt dat het…

Lees meer

EU legt netwerk bloot dat Russische propaganda witwast

De Europese Unie en Spanje hebben een netwerk blootgelegd van websites die een sleutelrol zouden spelen in het verspreiden van Russische propaganda. De websites deden…

Lees meer

Verwaarloosde honden, katten, varkens, kippen en vogels gevonden in woning hardleers duo

Enkele verwaarloosde honden, katten en varkens en tientallen kippen en sier- en zangvogels zijn woensdag in beslag genomen in de gemeente Echt-Susteren. Het is voor…

Lees meer

Explosieve stijging: meer verdachten van Jodenhaat voor rechter 

Rechtbanken in ons land hebben het afgelopen jaar 24 antisemitisme-strafzaken behandeld. Dat is het hoogste aantal in vijf jaar tijd en een verdubbeling ten opzichte…

Lees meer

Drukke dag voor verzekeraars: honderden schademeldingen na noodweer

Het aantal schademeldingen na het noodweer in delen van het land donderdag is opgelopen tot ruim boven de 200, melden verzekeraars Interpolis en Nationale-Nederlanden (NN)….

Lees meer

Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland om te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer