main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 17 november 2020 — 14:10

‘Eén op de zeven Nederlandse jongeren heeft depressieve klachten’

Eén op de zeven Nederlandse jongeren ervaart depressieve klachten die gepaard gaan met paniekaanvallen, slaapproblemen en mindere (school)prestaties. Daarbij geeft één op de twaalf aan dat ze door hun psychische klachten worden beperkt in hun dagelijks leven. Dat maakte het Amsterdam UMC bekend op basis van onderzoek in opdracht van twintig gezondheidsfondsen.

De organisaties zeggen zich zorgen te maken over het gebrek aan aandacht voor de mentale gezondheid van jongeren en het stigma dat rust op psychische klachten. Volgens hen hebben veel jongeren moeite met de prestatiesamenleving waarin ze opgroeien en de stress die ze door druk op school ervaren. Daarbij komt dat de hulp op het gebied van geestelijke gezondheid voor deze groep onvoldoende is.

Lange wachtlijsten

Zo zijn de wachtlijsten in de jeugd-ggz veel te lang. “We kunnen niet aan de zijlijn blijven staan en het probleem groter en groter laten worden. Jongeren mogen hier niet de dupe van worden”, zegt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting. Volgens de onderzoekers vinden veel jongeren het moeilijk om open te zijn over hun mentale gezondheid. “Maar liefst 34 procent van de jongeren denken vaak onterecht dat mensen met psychische problemen een gevaar zijn voor de samenleving.”

Het onderzoek van het Amsterdam UMC is uitgevoerd onder ruim 2100 jongeren uit verschillende groepen, in de leeftijd van 15 tot en met 25 jaar. Om “psychisch leed een halt toe te roepen en Nederlandse jongeren te helpen om mentaal gezond te zijn”, starten de gezondheidsorganisaties de Alliantie voor een Mentaal Gezonde Generatie. De alliantie overhandigt dinsdag een manifest aan de Tweede Kamer. Daarin roept ze de politiek op om tot een ‘Preventieakkoord Mentale Gezondheid’ te komen.

‘Pervers systeem’

Volgens SP-leider Lilian Marijnissen is het belangrijk dat zorgverleners meer zeggenschap krijgen. “Dat zijn de mensen die het beste kunnen inschatten wat nodig is”, vertelt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ook is er meer geld nodig. In de GGZ is heel veel bezuinigd. Gisteren nog kwam het Sociaal en Cultureel Planbureau nog met het verhaal dat het overhevelen van jeugdzorgtaken naar gemeenten faliekant mislukt is.”

Psychiaters klagen juist dat ze geen geschikte mensen kunnen vinden, terwijl ze wel voldoende geld beschikbaar hebben. “Een ander zorgsysteem moet er ook komen”, vindt de SP-leider. “Als je nu ook ziet wat de macht van zorgverzekeraars is. Die sturen daar ook op aan want er valt aan te verdienen. Het is een heel pervers systeem en daar moeten wij vanaf. Leg nou de zeggenschap bij de zorgverleners. Die mensen zijn ervoor opgeleid en kunnen toch het beste beslissen wat er nodig is.”

LEES OOK: Nog steeds lange wachttijden: ‘De ggz moet hand in eigen boezem steken’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Antisemitisme anno 2024

Van een militair die de Hitlergroet brengt tot een imam die oproept om joden te haten. Aan de vooravond van Dodenherdenking staat Het Misdaadbureau in het teken van antisemitisme anno 2024.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met historicus Coks Donders en Telegraaf-journalist Silvan Schoonhoven. Het aantal meldingen van Jodenhaat neemt schrikbarend toe, maar worden de daders ook opgespoord en berecht? Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom zoekt het uit.

Vrijdag 19.00 uur

Stand van Nederland: Generatie Europa: de huizencrisis in Ierland

Wij hebben een woningcrisis, maar in Ierland is de situatie nog erger. Jonge Ieren trekken massaal weg, al merken expats daar weinig van.
 
Kijk donderdag om 20.59 uur naar aflevering twee van Stand van Nederland: Generatie Europa op NPO 2.
Tuinman (BBB) doet moreel appel op Oekraïense dienstplichtigen in Nederland te vechten voor hun land: ‘Maar ik stuur niemand terug’

Tweede Kamerlid van de BoerBurgerBeweging Gijs Tuinman wil Oekraïense dienstplichtigen die in Nederland verblijven niet terugsturen. Hij vindt dat zij zelf de morele plicht moeten…

Lees meer

Een lelijke pompoen wil de consument niet, maar wat gebeurt er dan mee?

Wanneer supermarkten producten van telers en verwerkers niet in hun schappen willen hebben, moet er een andere bestemming voor gezocht worden. Veelal worden deze ‘afvalproducten’…

Lees meer

Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder…

Lees meer

Eerste officiële zomerse dag van het jaar, 25 graden in De Bilt

Het is de eerste officiële zomerse dag van het jaar. De temperatuur in De Bilt steeg om 14.00 uur naar 25,1 graden en daarmee is…

Lees meer