main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 18 september 2020 — 08:34

KHN: kans dat aantal besmettingen onder jongeren door avondklok juist oploopt

In de regio’s waar het coronavirus het snelst om zich heen grijpt moet de horeca om middernacht de deuren sluiten. Een uur later moet de zaak helemaal leeg zijn. Op die manier hoopt het kabinet in samenwerking met het bestuur van deze nu ‘oranje’ gebieden het aantal besmettingen terug te dringen. Symboolpolitiek, vindt de Koninklijke Horeca Nederland (KHN).

Voorzitter Robèr Willemsen voorspelt dat jongeren, die ‘echt niet om twaalf uur naar bed gaan’, nu juist met elkaar in huizen gaan zitten, in slecht geventileerde ruimtes. “Ik denk dat het aantal besmettingen onder die groep misschien wel toe zal nemen”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

LEES OOK: ‘Extra maatregelen voor coronabrandhaarden: horeca eerder dicht, minder mensen in zalen’

De nieuwe maatregelen gelden voor verschillende regio’s, uitsluitend in de Randstad. Het gaat om Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden, Utrecht, Kennemerland en Hollands Midden. In deze regio’s is de bevolking gemiddeld jonger dan in de rest van het land en liggen studentensteden als Delft en Leiden. In die laatste is het aantal besmettingen de laatste week verdubbeld.

“Dit gaat de zoveelste klap in het gezicht betekenen voor ondernemers”, zegt Willemsen over de avondklok. “Het is slecht voor de omzet, slecht voor het imago van de horeca en het is slecht voor het moraal.”

‘Ze weten het niet in Den Haag’

Deze maatregel gaat volgens Willemsen geen verschil maken in de strijd tegen de oplopende coronabesmettingen. Anderhalve week geleden gaf premier Rutte nog aan dat men beter hun feestje in de horeca moest vieren en niet thuis, zo benadrukt de KHVN-voorzitter. “Ze weten het gewoon op dit moment niet in Den Haag, en dan is horeca relatief makkelijk aan te wijzen.”

Naast dat jongeren nu vermoedelijk hun heil elders gaan zoeken is er volgens de KHN-voorzitter geen enkele reden om de horeca strakker aan te trekken. Restaurants en kroegen zijn niet de plekken waar de brandhaarden ontstaan, zegt hij. “De verpleeghuizen staan met een dubbel aantal besmettingen boven ons. We hebben de teststraten niet op orde. Het is heel makkelijk om weer naar horeca te wijzen, maar volgens mij heeft men in Den Haag echt wel wat anders te doen.”

Volgens Willemsen moet de overheid niet panikeren naar aanleiding van het aantal oplopende besmettingen. “Er is een tijd geweest dat we groepsimmuniteit wilden, en dit zou een eerste stap zijn.” Hij doelt op het feit dat jongeren de grootste besmettingsgroep vormen. De vrees is echter dat deze jongeren uiteindelijk het virus juist weer onder hun ouders en grootouders, en dus de risicogroepen, gaan verspreiden. “Ik denk dat die studenten prima afstand houden tot ouders en grootouders. Anders was het aantal besmettingen daar al fors toegenomen”, aldus de KHN-voorzitter.

In plaats van de avondklok-maatregel pleit Willemsen voor een betere voorlichting. “We zien ook in buitenwijken van grote steden dat er onder migranten veel besmettingen zijn. Misschien moet je mensen die leven op kleine ruimtes beter en nadrukkelijker informeren. Dus gewoon de informatieverziening beter maken.”

Ventilatie

Ook volgens onderzoeker en opiniepeiler Maurice de Hond zijn deze strenge maatregelen niet nodig. De anderhalve meter waar zo op gehamerd wordt is niet dé oplossing, zegt hij. Die ligt in de ventilatie. “Als er voldoende geventileerd wordt kan de horeca open blijven. Je moet op bepaalde punten voorzichtig zijn, maar we hoeven niet in paniek te raken”, aldus De Hond. Willemsen sluit zich daarbij aan. “Er moet sowieso onderzoek gedaan worden naar welke ventilatie eisen er nodig zijn.”

Vanavond worden meer details van de maatregelen bekend. Dan is er aan het begin van de avond weer een persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Sommige regio’s komen zelf ook nog met aanvullende maatregelen.

LEES OOK: Weer een nieuwe coronarecord: 1756 besmettingen gemeld

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
PVV, VVD, NSC en BBB sluiten akkoord over nieuw kabinet

Bijna zes maanden na de verkiezingen zijn PVV, VVD, NSC en BBB het eens geworden over de vorming van een nieuw, rechts kabinet. “We hebben…

Lees meer

Rutte geschokt nadat Slovaakse premier is beschoten, Fico niet buiten levensgevaar

Mark Rutte reageert geschokt op het bericht dat de Slovaakse premier Robert Fico is beschoten en daarbij levensbedreigend gewond is geraakt. “Ik wens hem veel…

Lees meer

Afronding overleg over kabinet duurt langer dan verwacht

Het laatste overleg woensdag tussen de leiders van PVV, VVD, NSC en BBB voordat het hoofdlijnenakkoord naar de fracties gaat, duurt langer dan verwacht. De…

Lees meer

Brede welvaart jonge generatie blijft achter op die van oudere

Jongvolwassenen ervaren minder brede welvaart dan oudere mensen. Met name mensen in de leeftijd tot 25 jaar zijn relatief minder vaak tevreden over hun leven…

Lees meer

Ouders in Zweden krijgen 480 dagen verlof: ‘Bizar om na tien weken alweer te werken’

Een jaar met verlof nadat je een baby hebt gekregen. Nederlandse ouders kunnen er alleen maar van dromen, maar voor Zweedse moeders én vaders is…

Lees meer

NSC-fractie wil programma-akkoord nog goed doorspitten: ‘Wij zijn heel inhoudelijke mensen’

De formerende partijen zetten de puntjes op i voor een hoofdlijnenakkoord. Dat wil niet zeggen dat NSC zomaar bij elk kruisje tekent, zegt NSC-Kamerlid Caspar…

Lees meer

OVV: onvoldoende aandacht voor veiligheid bij werk aan spoor

Bij het onderhoud aan het Nederlandse spoorwegnet is er vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat te veel aandacht voor het laten doorgaan van het…

Lees meer

We betalen steeds meer digitaal, maar waarom pinnen wij niet altijd fooi?

In 2023 koos ruim de helft (53 procent) van alle Nederlanders ervoor hun rekening digitaal te betalen. Dat heeft ook invloed op de fooi die…

Lees meer

Krapte op de arbeidsmarkt houdt aan: ‘Een luxeprobleem’

De Nederlandse arbeidsmarkt is in de eerste drie maanden van dit jaar iets minder krap geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) steeg…

Lees meer