main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 28 augustus 2020 — 10:05

‘Nederlands corona-testbeleid dreigt al dit najaar onuitvoerbaar te worden’

Het Nederlandse testbeleid voor coronapatiënten dreigt al in dit najaar onuitvoerbaar te worden. Laboratoria die de tests moeten analyseren kampen nu al met een tekort aan middelen. Betrokkenen zijn bang dat deze tekorten nog verder zullen oplopen, en dat alternatieven niet op tijd gereed zijn. Dat meldt de Volkskrant. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de GGD’s verwachten dat wachttijden verder zullen oplopen.

Voor de verschillende apparatuur die laboratoria gebruiken om de monsters van de tests te analyseren, hebben zij middelen uit het buitenland nodig, zoals testvloeistoffen en plastic buisjes. Aan die middelen is nu al een tekort, terwijl de testcapaciteit dit najaar juist — minimaal — moet worden verdubbeld, naar een totaal van 70 duizend tests per dag.

Gevreesd wordt nu dat Nederland het onderspit delft in de internationale strijd die is ontstaan, zoals dat eerder ook gebeurde bij de mondmaskers. Het ministerie van VWS, dat deze middelen inkoopt, heeft nog geen harde afspraken gemaakt met fabrikanten om ervoor te zorgen dat er dit najaar voldoende materiaal beschikbaar is, zo laat een woordvoerder aan de krant weten.

‘Blind zonder testen’

“Wie niet genoeg kan testen, wordt blind”, zegt arts-microbioloog bij het UMCG en OMT-lid Alex Friedrich. “Dan ga je het virus verspreiden, gaan mensen overlijden en krijg je mogelijk weer een lockdown. Je moet het uitbreiden van de labcapaciteit tot topprioriteit maken. Maar ik merk te weinig dat dit gebeurt.”

Ook Microbioloog en OMT-lid Jan Kluytmans noemt deze situatie zeer nijpend. “Als het zo doorgaat, kunnen mensen met klachten straks niet meer allemaal worden getest”, zegt hij. “Zonder het systeem van track and trace valt een essentiële pijler onder onze strategie weg.”

GGD

Deze week ligt het aantal op één dag afgenomen coronatests in Nederland voor het eerst boven de 30 duizend, en zo’n 80 procent van deze tests wordt afgenomen bij de teststraten van de GGD’s. De rest wordt in ziekenhuizen en andere instellingen afgenomen. Dat de wachttijden langer worden, ligt dit keer dus niet aan de GGD’s, die zeggen klaar te zijn voor verdere opschaling. “Wij worden tegengehouden door de capaciteitsbeperking in de laboratoria”, zegt een woordvoerder. “Onze verwachting is dat de wachttijd voor een test nog verder gaat oplopen. Mensen kunnen dan kiezen: of verder reizen voor een test, of langer wachten.”

‘Niet laten testen zonder klachten’

Volgens het ministerie van VWS, dat de middelen voor de laboratoria inkoopt, is er nu genoeg materiaal voor 30 duizend tests per dag. Maar de vraag om testen neemt de laatste tijd flink toe, omdat ook mensen zonder klachten zich willen laten testen. “Als dat zo doorgaat, moeten we nee gaan verkopen. Daarom roepen wij mensen op zich zonder klachten niet te laten testen, en vragen we de GGD’s openingstijden niet te verruimen.”

VWS zei donderdag de testcapaciteit tijdelijk te gaan verschuiven naar de regio’s met de hoogste infectiedruk, zoals Amsterdam. Labs kunnen worden ‘aangewezen’ om een deel van hun voorraad af te staan. Volgens een woordvoerder is het ministerie continu bezig met de inkoop. “Waarschijnlijk hebben we volgende week weer meer capaciteit.”

LEES OOK: GGD: Nederlanders houden zich niet aan coronaregels, het is dweilen met de kraan open

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Nieuw bij WNL: Op de Barricade

In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.

Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.

D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman

Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Zondag 10.00 uur
Chocoladeletter? Liever een goedkopere zak kruidnoten

Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…

Lees meer

Omtzigt: kabinetsdeelname vraagt veel ‘spankracht’ van NSC

De verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…

Lees meer

Opnieuw pakketten drugs aangespoeld aan kust bij Scheveningen

Zaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…

Lees meer

Manifestatie met zwarte pieten in Rijswijk rustig verlopen

De manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…

Lees meer

Het Misdaadbureau: Astrid Holleeder leeft al tien jaar in doodsangst: ‘Haar verhaal is slechte reclame voor getuigen’

Het verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…

Lees meer

25.000 tot 50.000 mensen geraakt door uitkeringsfouten UWV

Tussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…

Lees meer

Gemeenten houden vast aan plannen voor emissievrije zones

De veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…

Lees meer

Topman Shell blij met uitspraak gerechtshof in CO2-zaak: ‘Belangrijk voor Nederlandse bedrijfsleven’

Topman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….

Lees meer

Zorgen om ‘innerlijke reis’ met macrodosing: ‘Er is niemand die de kwaliteit handhaaft’

Naast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…

Lees meer