main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 6 augustus 2020 — 10:57

Angst van huiseigenaren over dalende huizenprijzen neemt af

De angst van huiseigenaren over het dalen van de huizenprijzen door de coronacrisis neemt af. In april en mei was 50 procent van hen nog bezorgd dat de prijzen gingen dalen, in juli was dat 22 procent. Dit blijkt uit een derde coronapeiling onder leden van Vereniging Eigen Huis.

Ook de zorgen over het stilvallen van de woningmarkt verminderden. Aan de start van de crisis dacht bijna de helft van de huiseigenaren dat dit zou gaan gebeuren, afgelopen maand was dit nog maar 18 procent. De verwachting over een afnemende vraag naar woningen daalt eveneens spectaculair van 72 procent aan het begin van de crisis naar 32 procent in juli.

Uit de recente ledenpeiling blijkt ook dat minder mensen hun verhuisplannen uitstellen. De crisis is in juli voor 18 procent van de respondenten de belangrijkste reden om hun plannen voor een andere woning uit te stellen. In juni was dat nog voor 29 procent het geval.

Betalingsproblemen

Ook de zorgen over betalingsproblemen nemen af. In de twee eerdere peilingen was 4 procent van de huiseigenaren bezorgd of ze de hypotheeklasten konden blijven betalen. Dat is inmiddels gehalveerd tot 2 procent.

Vooral onder zzp’ers en ondernemers is het sentiment verbeterd. In maart zag 14 procent problemen opdoemen of ze aan hun hypotheekverplichtingen konden blijven voldoen, in juli is dat afgenomen tot 5 procent. Het vertrouwen onder ondernemers en zzp’ers dat zij voldoende inkomen kunnen verwerven is toegenomen van 41 procent naar 63 procent.

Productie nieuwe woningen

Tot nu toe lijkt dit op een goednieuwsshow, maar over de sterke terugval in productie van huizen blijven huiseigenaren onverminderd negatief. Bijna 6 op de 10 maakt zich hier grote zorgen over. Dat is een kleine toename ten opzichte van de twee eerdere peilingen.

Een wellicht opvallende uitkomst is dat 63 procent van de respondenten door de coronacrisis meer is gaan thuiswerken. Daardoor zegt 13 procent dat er behoefte is aan extra werkruimte in huis. Bovendien geeft een derde meer geld uit aan zijn woning dan voorheen.

De vragenlijst van Vereniging Eigen Huis werd in juli 2020 ingevuld door 1.213 leden. In maart en april werd dezelfde peiling gehouden.

LEES OOK: Coronacrisis heeft weinig effect op de woningmarkt, duurdere huizen meer in trek

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Wat kunnen we leren van Berlijn?

Berlijn is een stad waar tal van culturen elkaar treffen. In aanloop naar de Europese verkiezingen gaat electoraal geograaf Josse de Voogd op onderzoek uit in een aantal Europese steden. Wat ziet hij in de Duitse hoofdstad? 

Vanavond 21.10

Terugluisteren: wie moeten straks het kabinet gaan vullen?

Mochten de formerende partijen tot een akkoord komen, wie moeten dan plaats nemen in het kabinet? Martijn de Greve bespreek het met…

  • Jozias van Aartsen, oud-minister van Landbouw en Buitenlandse zaken en voormalig VVD-fractievoorzitter;
  • Cees Veerman, oud-Landbouwminister voor het CDA;
  • Mark Frequin, voormalig topambtenaar en de schrijver van vele boeken over de samenwerking met bewindspersonen zoals ‘Ja minister, nee minister’.

Klik hier en luister deze uitzending terug.

Vernielingen en troep in UvA-pand waar pro-Palestijns protest was

In het pand van de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar maandag een pro-Palestijns protest was, is veel schade aangericht. Ramen, schermen en muren zijn beklad…

Lees meer

Circa 200 pro-Palestijnse betogers in Amsterdamse Oosterpark

Zo’n tweehonderd pro-Palestijnse betogers hebben zich verzameld in het Oosterpark, ziet een ANP-verslaggever. Eerder op maandag voerden zij actie bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit…

Lees meer

Code geel in groot deel Nederland om pittige onweersbuien

Het KNMI waarschuwt voor “enkele pittige onweersbuien” in het noorden, midden en oosten van het land. Tot 21.00 uur is daarom code geel afgegeven voor…

Lees meer

Zeker een iemand afgevoerd door politie bij protest UvA

Bij het pro-Palestijnse protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA) is zeker een man afgevoerd door de Mobiele Eenheid, ziet een ANP-verslaggever…

Lees meer

Politie Zweden verwacht dat Joost Klein vervolgd wordt

De Zweedse politie verwacht dat het Openbaar Ministerie van Zweden overgaat tot vervolging van Joost Klein. Dat zegt het hoofd van de onderzoeksafdeling van de…

Lees meer

Verhuurders vrije sector vrezen dat ze miljarden huur terug moeten betalen

Verhuurders van vrije sectorwoningen vrezen dat ze miljarden euro’s aan huurders moeten terugbetalen nadat kantonrechters een streep hebben gezet door meerdere huurverhogingen, omdat die niet…

Lees meer

Dijkgraaf: ‘gezamenlijke lijn’ universiteiten bij protesten nodig

Alle universiteiten moeten “gezamenlijk een lijn trekken” als het gaat om demonstraties, vindt onderwijsminister Robbert Dijkgraaf. Na een bijeenkomst over antisemitisme in het Catshuis zei…

Lees meer

Honderden demonstranten betreden UvA-gebouw Roeterseilandcampus

Honderden demonstranten betreden maandagmiddag een gebouw van de Universiteit van Amsterdam (UvA) op de Roeterseilandcampus in het centrum van de hoofdstad, ziet een ANP-verslaggever. Het…

Lees meer

Rutte: normeren tegen antisemitisme, niet nu naar regels kijken

Het is niet nodig om “naar wetgeving te grijpen” tegen Jodenhaat, zegt demissionair premier Mark Rutte na een gesprek met organisaties op het Catshuis over…

Lees meer

EIB-directeur Taco van Hoek: energietransitie voor 2050 is niet realistisch

Directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) Taco van Hoek vindt de doelstelling om klimaatneutraal te wonen in 2050 niet realistisch. Dat zegt…

Lees meer

Vanavond in Haagse Lobby: Wat betekent een niet-dichtgetimmerd regeerakkoord voor ministers?

Het is de week dat het langverwachte hoofdlijnenakkoord er dan eindelijk zou moeten komen. Wat betekent het voor een bewindspersoon en een ministerie als er…

Lees meer