Trump zet militairen en avondklok in tegen relschoppers: ‘Democraten noemen hem een dictator’
President Donald Trump heeft aangekondigd dat hij de relschoppers in de Verenigde Staten hard gaat aanpakken. In veel Amerikaanse steden zijn al enkele dagen naast de vreedzame protesten ook rellen in reactie op de dood van de zwarte George Floyd door een witte politieman in Minneapolis. Zo werd in Atlanta werd zaterdag de noodtoestand uitgeroepen, net zoals in New York.
Terrence Floyd, de jongere broer van George, heeft gezegd dat vreedzaam protesteren echt het allerbelangrijkste is. “Wij breken die stad ook niet af, wij als zijn familie, jullie moeten dat ook niet doen.”
‘Rellen en plunderingen halt toeroepen’
Trump maakte in een korte toespraak aan het Amerikaanse volk bekend dat hij alle federale middelen en mensen zal inzetten, burgers en militairen, om de rellen en plunderingen een halt toe te roepen. Daarnaast kondigde hij een avondklok af die om 19.00 uur ingaat en streng zal worden gehandhaafd. Terwijl de president zijn toespraak hield bij het Witte Huis, vuurden de ordetroepen traangas af op de demonstranten verderop in Washington D.C.
My fellow Americans – My first and highest duty as President is to defend our great Country and the American People. I swore an oath to uphold the laws of our Nation — and that is exactly what I will do… pic.twitter.com/pvFxxi9BTR
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 2, 2020
‘Het kan blijven bij dreigementen’
Correspondent van Elsevier Weekblad Emile Kossen is zelf in Washington D.C. “Daar was het een relatief rustige avond. De burgemeester besloot om een avondklok in te voeren en zette de Nationale Garde in. Dat betekent dat als je op straat komt, je meteen kan worden gearresteerd. Voor sommigen is dat precies wat ze willen horen. Zij zien dat een deel van het geweld in Amerika wordt veroorzaakt door criminelen en anarchisten die eigenlijk helemaal niets met de rassendiscussies te maken hebben.”
De Democraten zijn woedend op de president. “Die noemen Trump een dictator. Zo noemt senator Kamala Harris het dictatoriaal om het leger af te sturen op je eigen volk. Trump heeft als president de macht om het leger in te zetten bij binnenlandse onrust. Maar Trump moet wel toestemming vragen aan de gouverneurs van de staten. Dat heeft hij nu niet gedaan. En dus kan het, zoals wel vaker bij president Trump, blijven bij dreigementen.”
LEES OOK: President Trump bestempelt Antifa als terreurgroep: ‘Zeer goed besluit’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Weeronline verwacht dat de komende winter zacht en met een normale hoeveelheid regen verloopt. Dat baseert het weerbureau op seizoensmodellen. “Het ziet ernaar uit dat…
Lees meerGeweld tegen vrouwen is aan de orde van de dag in ons land. Vaak is de eigen partner of ex-partner hoofdschuldige aan het geweld. Koploper…
Lees meerZaterdag, op het partijcongres van Nieuw Sociaal Contract (NSC), maakte Pieter Omtzigt na lange tijd weer zijn opwachting. Ondanks dat zijn partij in onrustig vaarwater…
Lees meerDoor de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meer